Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail για το όραμά του για τη Νότιγχαμ Φόρεστ και την πρότασή του για την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις παθογένειές του, αλλά και τους στόχους του στη  Νότιγχαμ Φόρεστ, τονίζοντας πως θέλει να τη δει στο top 10 με τις ομάδες της Premier League.

«Θέλω να δω τη Νότιγχαμ στο top 10 της Premier League»

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε στην αγγλική εφημερίδα μετά τη νίκη της Νότιγχαμ Φόρεστ επί της Σέφιλντ.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η αγγλική ομάδα στη μεταγραφική περίοδο: «Ναι, τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα γιατί όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύλλογο έχουν ένα χρόνο εμπειρίας και φυσικά στην αρχή όλοι κάνουμε λάθη. Η εμπειρία της Premier League είναι πολύ σημαντική κι αυτός ο σύλλογος είναι ένας τεράστιος σύλλογος, αλλά εδώ και πολύ καιρό, ακριβώς όσο χρονών είναι ο γιος μου Μιλτιάδης, από το 1999 που δεν ήταν στην Premier League. Αυτός ο σύλλογος με τη δημοτικότητα και τους οπαδούς του, τα προηγούμενα επιτεύγματα στο Champions League πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα. Για μένα ήταν πρόκληση, πρόκειται για μια ομάδα την οποία θυμάμαι απ' όταν όταν πρωτοήρθα για σπουδές στην Αγγλία. Τα πήγαινε πολύ καλά και ξεπερνούσε σε απόδοση τη Λίβερπουλ, ήταν ένας πολύ δημοφιλής σύλλογος και μου άρεσε.

Μερικά χρόνια αργότερα αγόρασα το σύλλογο αυτόν και θέλω να εδραιωθεί στην Premier League, έχουμε ξοδέψει πολλά για το προπονητικό κέντρο, το γήπεδό μας ενώ έχουμε άδεια για βελτιωτικά έργα στο γήπεδό μας και την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή. Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε και το όνειρο είναι να δούμε τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο top 10 της Premier League».

Στη συνέχεια, ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στη μεταγραφική επιθετικότητα των ομάδων της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι οι μισθοί που λαμβάνουν είναι μέχρι και επτά φορές μεγαλύτεροι απ' αυτούς της Premier League.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο και επίσης φέτος είδαμε ότι η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε παίκτες που δεν είναι 35 ή 36 ετών, αλλά είναι νέοι καλοί παίκτες και οι προσφορές που λαμβάνουν είναι πέντε, έξι, επτά φορές μεγαλύτερες απ' αυτές που υπάρχουν Premier League. Επίσης έχουμε το Οικονομικό Fair Play που πρέπει να γνωρίζουμε. Ολα αυτά δημιουργούν μεγάλη ανησυχία όχι μόνο σε εμάς αλλά σε όλους τους συλλόγους», ανέφερε.

«Ο Μαρινάκης είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Στη συνέχεια, με αφορμή το Super Cup που φιλοξενήθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο άρθρο υπογραμμίζεται: «Ο 56χρονος (σ.σ.: Βαγγέλης Μαρινάκης) είναι αποφασισμένος να ανεβάσει το προφίλ του ελληνικού ποδοσφαίρου και να κάνει τη χώρα ένα hotspot υποδοχής μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Η φιλοξενία του Super Cup έλαβε θετικά σχόλια από την UEFA και ο Μαρινάκης είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν οδηγήσει τη χώρα να πέφτει κατακόρυφα στην κατάταξη της UEFA τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην αλλαγή της χιλιετίας, η Ελλάδα ήταν έκτη στην κατάταξη της UEFA, που σημαίνει ότι η χώρα θα έπαιρνε τρεις αυτόματες θέσεις στην πρόκριση της φάσης των ομίλων του Champions League. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η χώρα μαραζώνει στη 19η θέση, χωρίς καμία ομάδα από την Ελλάδα να προκρίνεται αυτόματα στους ομίλους του Champions League ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση από το 2021/22.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θέλει τώρα η πατρίδα του να επανέλθει στην κατάταξη της UEFA και είναι απογοητευμένος που βλέπει άλλους που τους περιγράφει ως "ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο" και προκαλούν όλεθρο στις τάξεις των ομοσπονδιών».

Για διατησία

Για το θέμα της διαιτησίας αναφέρθηκε στην πρότασή του για επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα, στα πρότυπα της Premier League, ενώ έριξε τις βολές του στην ΕΠΟ: «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή και δεν είναι μυστικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι η ομοσπονδία. Έχουμε μια ομοσπονδία που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί επίσης βία και διάφορα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πρόβλημα για εμάς που έχουμε επενδύσει πολλά σε παίκτες, υποδομές, γήπεδα, προπονητικά γήπεδα και δουλεύουμε πολύ για τη βελτίωση και την προώθηση του ποδοσφαίρου.

Πριν από δύο χρόνια υπήρξε συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA και υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατευθυντήριων γραμμών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό τονίζει ότι πρέπει να έχουμε επαγγελματικό όργανο διαιτησίας και ήταν δική μου πρόταση γιατί είμαι και πρόεδρος της ελληνικής Super League, να αντιγράψω το μοντέλο της Premier League με επαγγελματίες διαιτητές. Είναι κάτι που λειτουργεί πολύ καλά στην Αγγλία κι αυτό που είπαμε είναι να αντιγράψουμε ακριβώς το ίδιο. Η Πορτογαλία το έκανε με επιτυχία και βλέπετε πόσο επιτυχημένη είναι. Μπορείτε να δείτε ότι η Πορτογαλία είναι ένα παράδειγμα επειδή επίσης τα χρήματα στον προϋπολογισμό είναι περιορισμένα, αλλά έχουν καλύτερη απόδοση.

Πρέπει να το κάνουμε αυτό και επίσης να έχουμε έναν επαγγελματία στην επιτροπή που θα αποφασίζει για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αντί να το κάνει αυτό, η επιτροπή έχει ψήφο μειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση δεν έχει νόημα».