Δεν ήταν κακός τόσο όσο αφελής ο Παναθηναϊκός στο «Μουνισιπάλ» της Μπράγκα στο πρώτο παιχνίδι των play off για το Champions League με την ομώνυμη ομάδα. Οι «πράσινοι» φάνηκε να μπαίνουν στο ματς για να υπηρετήσουν (και να εξυπηρετηθούν από) ένα παιχνίδι κυκλοφορίας ώστε να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα και να πάνε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, την προσεχή Τρίτη, 29 Αυγούστου, στις 22:00, δίχως να κυνηγούν χίμαιρες ώστε να μπουν στους ομίλους της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και να την πατάνε από μια Μπράγκα που, εν τέλει, ήταν τακτικά ανώτερη. 

Έμοιαζε, αυτός ο πρόλογος, να είναι η αλήθεια του παιχνιδιού ως το 90+4'. Διότι το επόμενο λεπτό ο Ιωαννίδης, ήρωας με το εύστοχο πέναλτι στο «Βελοντρόμ» επί της Μαρσέιγ στο παιχνίδι πρόκρισης για τα play off, βρήκε με θαυμάσια πάσα τον Μανσίνι, ο οποίος πλάσαρε για να μειώσει το σκορ σε 2-1. Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε καν θετικό αποτέλεσμα, αλλά εκείνο το σημείο του νότου της Πορτογαλίας πάγωσε αισθητά και τα βλέμματα δυσπιστίας, τόσο από τον προπονητή της Μπράγκα, Αρτούρ Ζορζ, όσο και τους παίκτες της ομάδας να είναι πρόδηλα. 

Το γκολ των «πράσινων» δεν ήρθε καν σε συγκυρία πίεσης, αλλά με τον Πάουλο Μπρινιόλι να έχει αποσοβήσει, δευτερόλεπτα πριν, ένα τετ α τετ στο πορτογαλικό τρανζίσιον, με τον Ρόνι Λόπες. Αν κάποιος συνηθίζει να βρίσκει στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια σημειολογία, τότε είναι... γραμμένο στ' άστρα να παίξει ο Παναθηναϊκός στους φετινούς ομίλους. 

Μέχρι εκείνο το σημείο, μάλιστα, η βραδιά θα γινόταν να θεωρηθεί συνολικά στραβή, χωρίς απαραιτήτως να πρέπει να καταλογιστεί κάποιο ολέθριο ατόπημα στην εμφάνιση της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η Μπράγκα, ήσυχη στο παιχνίδι της, περισσότερο ανταμείφθηκε από την υπομονή της προκειμένου να βρει χώρους, διαβάζοντας το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά. Ό,τι ο Παναθηναϊκός ήθελε να φτιάξει, καταστρατηγήθηκε στο 16', όταν σφυρίχτηκε πέναλτι εις βάρος του για την ανατροπή του Βαγιαννίδη στον Μπρούμα. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήταν εκείνος που πήγε πάνω στο πόδι του δεξιού οπισθοφύλακα του Παναθηναϊκού, ο VAR το είδε και ο Τσβάιερ σφύριξε επιθετικό φάουλ, αλλά η ουσία ήταν ότι ο ρυθμός των «πράσινων» χάλασε και η Μπράγκα επιβαλλόταν στο γήπεδο. 

Πήρε την κατοχή και οι παίκτες της ξεκίνησαν να βρίσκουν κενούς χώρους και ένα γκολ, το πρώτο, από το σέντερ φορ τους, Άμπελ Ρουίθ, από την πάσα του Μπρούμα και την έξυπνη προσποίηση του Όρτα. Ο έλεγχος είχε χαθεί, τα ποσοστά κυκλοφορίας ήταν πολύ υψηλά υπέρ των Πορτογάλων και όταν ο Σπόραρ έχασε μια μοναδική ευκαιρία σε κενή εστία, στο 62', από ωραία προσπάθεια του Μανσίνι αλλά λίγο πιο δυνατή από ό,τι έπρεπε μπαλιά, το παιχνίδι έμοιαζε να στραβώνει για τα καλά. Ο γυαλός έκλινε σχεδόν αναπόφευκτα στο 73', λίγο μετά το cooling break, με τον Τζαλό να κάνει το 2-0 σε αντεπίθεση. 

Ο Παναθηναϊκός, επιπλέον, έμοιαζε να τραγουδά τον επικήδειο ρόγχο του, με παίκτες καταβεβλημένους ή, στην καλύτερη, φοβισμένους μην μείνουν εκτός εμβέλειας πρόκρισης οριστικά. Αλλά ήταν η μία στιγμή, με το γκολ του Μανσίνι, που χρειάστηκαν οι «πράσινοι» ώστε τα ντεσιμπέλ στο ΟΑΚΑ να ακούγονται ως τα βάθη της Κηφισίας, το βράδυ της Τρίτης. Οι τακτικές επιδιορθώσεις και αδυναμίες τώρα μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.