Σε μια ιστορική κλήρωση, τόσο για το ευρωπαϊκό, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο (καθώς ήταν η πρώτη με ταυτόχρονη παρουσία ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League, αλλά και η τελευταία στην ιστορία της διοργάνωσης με τη συγκεκριμένη μορφή), η κληρωτίδα της UEFA επεφύλαξε το μεσημέρι της Παρασκευής ένα αρκετά δύσβατο μονοπάτι για το προσεχές ευρωπαϊκό τους τρίμηνο.

Η άτυχη

Και μόνο η ανάγνωση των ονομάτων του Άγιαξ, της Μαρσέιγ και της Μπράιτον αρκούν για να αναδείξουν τον βαθμό δυσκολίας του ομίλου στον οποίο κληρώθηκε η ΑΕΚ. Τρεις εκπρόσωποι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες, με την «επιλογή» της Μπράιτον από το γ΄ γκρουπ της κληρωτίδας να καθιστά το συγκεκριμένο γκρουπ το πιο ανταγωνιστικό του φετινού Europa League.

Μοναδικό θετικό στοιχείο, ενδεχομένως, για τους οπαδούς της Ένωσης, η συνάντησή τους με τους αδελφοποιημένους οπαδούς της Μαρσέιγ, που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχαν συγκλονίσει με τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους «κιτρινόμαυρους» στο Βελοντρόμ, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Θηρία και λαβράκι

Και για τον Ολυμπιακό η κλήρωση όδευε από το… κακό στο χειρότερο, ωστόσο ο ερχομός της σερβικής Μπάτσκα Τόπολα, από το δ΄ γκρουπ δυναμικότητας, αποτελούσε ουσιαστικά… παραγγελία για τους «ερυθρόλευκους».

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρωταρχικός στόχος των ελληνικών ομάδων πρέπει να είναι η εξασφάλιση της τρίτης θέσης του ομίλου που συμμετέχουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τη συνέχεια της ευρωπαϊκής διαδρομής τους στα νοκ άουτ του Conference League.

Η παρουσία των Σέρβων μοιάζει με… μαξιλαράκι ασφαλείας για τους «ερυθρόλευκους», που θα βρουν ξανά στον δρόμο τους τη Φράιμπουργκ (μετά το περσινό τους ραντεβού), αλλά και την πολύ φιλόδοξη κάτοχο του Conference League, Γουέστ Χαμ. «Αυτός είναι όμιλος Champions League», σχολίασε χαριτολογώντας ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που βρέθηκε στο Πριγκιπάτο.

Προσιτός

Για τον Παναθηναϊκό ο βαθμός δυσκολίας του δικού του ομίλου μοιάζει αρκετά υψηλός, αλλά σίγουρα πιο προσιτός σε σχέση με αυτόν της ΑΕΚ.

Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα θα δοκιμάσουν τις αντοχές των «πράσινων», που βάσει λογικής θα παλέψουν να αφήσουν τουλάχιστον μία ομάδα πίσω τους στη βαθμολογία για να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία τους μετά τον Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε, άλλωστε, στις δηλώσεις του και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, «δεν περιμέναμε ευκολότερη κλήρωση από τη στιγμή που βρισκόμασταν στο τέταρτο γκρουπ».

Οι ελληνικές ομάδες θα μάθουν το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων τους το πρωί του Σαββάτου, μετά τις διεργασίες που θα προκύψουν με όλα τα κλαμπ, τον τηλεοπτικό πάροχο που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των παιχνιδιών στη χώρα μας (Cosmote TV), αλλά και την ελληνική Αστυνομία, που «πονοκεφαλιάζει» λόγω της διεξαγωγής δύο αγώνων στην Αττική ταυτόχρονα, αλλά και εξαιτίας της επικείμενης άφιξης στην Ελλάδα ομάδων με φανατικούς και πολυπληθείς οπαδούς, όπως η Γουέστ Χαμ, η Μπράιτον, η Μαρσέιγ, η Φράιμπουργκ και η Μακάμπι Χάιφα.

Οι όμιλοι του Europa League

1ος: Γουέστ Χαμ, Ολυμπιακός, Φράιμπουργκ, Μπάτσκα Τόπολα

2ος: Άγιαξ, Μαρσέιγ, Μπράιτον, ΑΕΚ

3ος: Ρέιντζερς, Μπέτις, Σπάρτα Πράγας, Άρης Λεμεσού

4ος: Αταλάντα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Στουρμ Γκρατς, Ρακόφ

5ος: Λίβερπουλ, Λίντσερ, Ουνιόν Ζεν Ζιλουάζ, Τουλούζ

6ος: Βιγιαρεάλ, Ρεν, Μακάμπι Χάιφα, Παναθηναϊκός

7ος: Ρόμα, Σλάβια Πράγας, Σερίφ, Σερβέτ

8ος: Λεβερκούζεν, Καραμπάγκ, Μόλντε, Χάκεν