Η εθνική Ελλάδας πέτυχε νίκη που θα μπορούσε να είναι πρόκρισης, αφού με γκολ των Γιώργου Γιακουμάκη και Γιώργου Μασούρα επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, στο έκτο παιχνίδι της για τους προκριματικούς του Euro 2024. 

Όταν περάσουν στο χρονοντούλαπο αυτοί οι προκριματικοί στο Euro 2024 και εφ’ όσον η Εθνική δεν προκριθεί στην τελική φάση από το δεύτερο όμιλο, μπορεί οι διεθνείς να ξέρουν ότι ο λόγος ήταν πως δεν… εμφανίστηκαν στο παιχνίδι με τους Ολλανδούς στο Αϊντχόφεν, όταν ηττήθηκαν 3-0. Διότι δεν έχουν σημασία μόνο η ήττα και η κακή εμφάνιση, αλλά και το ύψος της διαφοράς.

Η Ελλάδα υποδέχεται την Ολλανδία στην «OPAP Arena» τη Δευτέρα (21:45) και θα μπορούσε να προκριθεί με νίκη. Παρ’ όλα αυτά, με το 2-0 επί της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, η Εθνική αναβίωσε όλες τις πιθανότητες πρόκρισής της, διότι αυτό που χρειάζεται για να περάσει, είναι τέσσερις βαθμοί, αλλά όχι ό,τι κι ότι. Οι 3 πρέπει να έρθουν στο ματς με τους «οράνιε», για να μη χρειαστεί να παίξει για τη νίκη στο τελευταίο παιχνίδι της σε αυτούς τους προκριματικούς με τους Γάλλους.

Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια απευθείας πρόκρισης στο Euro 2024

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Γουστάβο Πογέτ σε έξι ματς έχει 12 βαθμούς, ενώ η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν έμεινε στους 9 σε πέντε, αφού ηττήθηκε με τα δύο γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ από τη Γαλλία στο Άμστερνταμ, 2-1. Αν η Ελλάδα νικήσει την Ολλανδία, η διαφορά θα πάει στους έξι βαθμούς με ένα ματς περισσότερο, ενώ η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν θα υποδεχθεί την Ιρλανδία στις 18 Νοεμβρίου και θα παίξει με το Γιβραλτάρ στις 21 του ίδιου μήνα, παιχνίδια που αναμένεται να νικήσει. Αυτό, λοιπόν, που θα διαχωρίσει την Ελλάδα είναι να μη χάσει με τους Γάλλους, εκτός αν νικήσει με πάνω από τρία γκολ διαφορά την Ολλανδία και προκριθεί χωρίς να χρειάζεται οτιδήποτε στο τελευταίο ματς. Στην περίπτωση που νικήσει με τρία γκολ διαφορά, θα χρειαστεί να έχει καλύτερο ενεργητικό, κάτι που ισχύει αυτήν τη στιγμή (12-5 έναντι 9-7). 

Αν, όμως, η «γαλανόλευκη» έρθει ισόπαλη με τις «τουλίπες», η διαφορά θα μείνει στους τρεις βαθμούς (13-10), οπότε ακόμα κι αν η Εθνική νικήσει τη Γαλλία στο τελευταίο παιχνίδι, η Ολλανδία θα την πιάσει στους 16 βαθμούς και θα υπερέχει στην ισοβαθμία. Φυσικά, σε περίπτωση ήττας η Εθνική πρέπει να νικήσει τη Γαλλία και η Ολλανδία να μείνει στον ένα βαθμό στα δύο επόμενα παιχνίδια της προκειμένου να περάσει η ομάδα του Πογέτ.

Βοηθά, βεβαίως, η νίκη του συγκροτήματος του Ντιντιέ Ντεσάμπ το βράδυ της Παρασκευής επί της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ, 2-1, με τα γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι «τρικολόρ» προκρίθηκαν στην τελική φάση του Euro 2024 που θα γίνει στη Γερμανία το προσεχές καλοκαίρι και άρα, ακόμα κι αν δεν είναι αδιάφοροι, δεν θα χρειαστεί να παίξουν με τους βασικούς τους στο παιχνίδι της 21ης Νοεμβρίου με την Ελλάδα. Η Εθνική, από τη μεριά της, έκανε τη δουλειά της με την Ιρλανδία, νικώντας 2-0.















Ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος διάγει θαυμαστό εθνικό βίο έχοντας έξι γκολ στα τελευταία επτά ματς με τη φανέλα με το εθνόσημο, σκόραρε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου από ασίστ του Δημήτρη Πέλκα, ενώ ο Γιώργος Γιακουμάκης άνοιξε το σκορ με φανταστική κεφαλιά από όμορφη σέντρα του Κώστα Τσιμίκα.

Η Ελλάδα απειλήθηκε κατατί στο πρώτο δεκάλεπτο και από το 82’ έως το 85’, αλλά πέρασε από το Δουβλίνο και μπόρεσε να κρατήσει σχετικά εύκολα το «τρίποντο» και να κατοχυρώσει την τρίτη θέση στον όμιλο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι εφ’ όσον αποκλειστεί, θα έχει την ευκαιρία να περάσει στο Euro μέσα από τα μπαράζ του Nations League, τα οποία ενδέχεται να διοργανώσει.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μπαζούνου, Ντόχερτι, Ντάφι, Κούλεν, Μπράουν (70' Τζονστον), Φέργκιουσον, Σμόλμποουν (70' Ρόμπινσον), Σκέιλς, Νάιτ, Ογκμπένε (86' Άιντα), Κόλινς (46' Μάνινγκ). ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Ρότα, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (64' Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Πέλκας (64' Χατζηγιοβάνης), Μπακασέτας (88' Σιώπης), Μασούρας (88' Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (70' Ιωαννίδης).