Είναι αδυσώπητος πολλές φορές ο κόσμος του αθλητισμού. Σκληρός, απάνθρωπος, ανταγωνιστικός. Υπάρχουν στιγμές που ακόμη και ένας σοβαρός τραυματισμός συμπαίκτη σου αποτελεί για σένα «ευκαιρία ζωής»! Κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λίβερπουλ με τον Κώστα Τσιμίκα.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με τους «κόκκινους», ο «Greek Scouser» καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική πρόκληση της καριέρας του στο νησί. Να «μπει στα παπούτσια» του Άντι Ρόμπερτσον και για πρώτη φορά από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Άνφιλντ να αγωνιστεί σε σερί αγώνων της Premier League. O πολύ σοβαρός τραυματισμός του αρχηγού της Εθνικής Σκωτίας στην αναμέτρηση με την Ισπανία για τα προκριματικά του Euro δημιουργεί μια πρωτόγνωρη συνθήκη για τον διεθνή αμυντικό και τον μετατρέπει σε πρόσωπο των επόμενων εβδομάδων στο Λίβερπουλ.

O Τσιμίκας αποκτά τη δυνατότητα να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε σερί αγώνων της Premier League ως βασικός

Το πρόβλημα στον ώμο που αντιμετωπίζει ο εκ των κορυφαίων ακραίων αριστερών μπακ του πλανήτη αναμένεται να τον αφήσει εκτός δράσης για διάστημα που θα κυμαίνεται από δύο έως και τέσσερις μήνες (σε περίπτωση που περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να υποβληθεί σε επέμβαση). Μέσα από την ατυχία του Ρόμπερτσον, λοιπόν, ο Τσιμίκας αποκτά τη δυνατότητα να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε σερί αγώνων της Premier League ως βασικός, αρχής γενομένης μάλιστα από το αυριανό παραδοσιακό ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ με την Έβερτον. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που ανοίγεται στα πόδια του 27χρονου «Tsimi», αρκεί να ρίξει μια ματιά στην έως τώρα στατιστική απεικόνιση της καριέρας του στη Λίβερπουλ: 1) Από το καλοκαίρι του 2020 ο Τσιμίκας μετρά 65 συμμετοχές με την αγγλική ομάδα, αλλά μόνο σε 18 περιπτώσεις ξεκίνησε βασικός σε παιχνίδια της Premier League. 2) Ποτέ στην καριέρα του στη Λίβερπουλ δεν έχει ξεκινήσει βασικός σε περισσότερους από δύο διαδοχικούς αγώνες της Premier League. 3) Στη φετινή Premier League μετράει σε 8 παιχνίδια του πρωταθλήματος μόλις 4 λεπτά συμμετοχής, καθώς ο Γιούργκεν Κλοπ χρησιμοποίησε σε όλους τους αγώνες βασικό τον Ρόμπερτσον, επιλέγοντας να ξεκινά στην ενδεκάδα τον Τσιμίκα στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Αήττητος στο Άνφιλντ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κλοπ πιστεύει όσο κανείς στο ταλέντο του Έλληνα άσου. Για αυτό άλλωστε εισηγήθηκε θερμά την ανανέωση της παραμονής του στο λιμάνι, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο με το αριστερό άκρο της άμυνάς του. Πάντα άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, όποτε αποφάσιζε να μην ξεκινήσει βασικό τον Ρόμπερτσον (είτε εξαιτίας προβλημάτων τραυματισμού είτε για λόγους ξεκούρασης) στρεφόταν στον Τσιμίκα για να τον αντικαταστήσει.

Ο «Tsimi» λατρεύεται στο Λίβερπουλ, το όνομά του έχει γίνει ακόμη και τραγούδι στα χείλη των φίλων των «ρεντς». Επιθετικά άπαντες τον αναγνωρίζουν ως ακραίο μπακ παγκόσμιας κλάσης (είναι άλλωστε ο κορυφαίος ντριμπλέρ των προκριματικών του Euro με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας). Η συζήτηση που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στα fora των οπαδών και στις στήλες των αναλυτών της Premier League είναι κατά πόσο μπορεί να καλύψει το κενό του Ρόμπερτσον σε ό,τι αφορά την αμυντική ασφάλεια που προσφέρει ο Σκωτσέζος στους συμπαίκτες του.

Τι δείχνει η μέχρι τώρα προϋπηρεσία του Τσιμίκα σε ρόλο βασικού στα παιχνίδια πρωταθλήματος που του εμπιστεύτηκε θέση στην ενδεκάδα ο προπονητής του; 1) Με τον Τσιμίκα βασικό η Λίβερπουλ δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε αγώνα της Premier League στο Άνφιλντ! Σε 8 παιχνίδια, 6 νίκες και 2 ισοπαλίες. 2) Με τον Τσιμίκα στην ενδεκάδα στο πρωτάθλημα σε 18 αναμετρήσεις οι «κόκκινοι» μετρούν 9 νίκες, 6 ισοπαλίες, 3 ήττες. 3) Με τον Τσιμίκα βασικό η Λίβερπουλ έχει διατηρήσει 8 φορές το μηδέν στην άμυνα και έχει δεχθεί γκολ στα άλλα 10 παιχνίδια.

Οι αριθμοί όμως ούτε… ασίστ μοιράζουν ούτε παίζουν ποδόσφαιρο. Οι απαντήσεις δίνονται μόνο στο χορτάρι. Και οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν ένα τεράστιο στοίχημα για τον κορυφαίο ακραίο μπακ του ελληνικού ποδοσφαίρου της τελευταίας δεκαετίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Αλέξανδρος Σόμογλου