Ξαφνικά, ο Παναθηναϊκός που όλοι υπέθεταν το καλοκαίρι ότι χτίζεται εμφανίστηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ απέναντι στην Μπασκόνια, την νίκησε 95-81 και πήρε το δεύτερο «ροζ φύλλο» σε πέντε ματς της Euroleague το βράδυ της Παρασκευής.

Οι «πράσινοι» δεν ήταν ακριβώς κυριαρχικοί, αλλά έδειξαν, τουλάχιστον σε αυτό το παιχνίδι, ότι βρίσκονται στο δεύτερο αγάλι προκειμένου να γίνει η αγουρίδα μέλι.

Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε ιδιαιτέρως μεθοδικά και από τη στιγμή που πήρε προβάδισμα στο σκορ δεν το απεμπόλησε, που σημαίνει ότι δεν ξαναβρέθηκε πίσω στο σκορ. Αυτό έγινε συγκεκριμένα στο τέλος της πρώτης περιόδου, όταν ένα μίνι σερί 4-0 μετέτρεψε το 18-22 σε 24-22. Οι «πράσινοι» ανέβαζαν σταδιακά την απόδοσή τους και στο μοναδικό κενό τους στο παιχνίδι, όταν η Μπασκόνια με ένα επιμέρους 15-6 μετέτρεψε το 57-48 σε 63-63, είχαν τις λύσεις και την αντοχή ώστε όχι μόνο να κρατήσουν το προβάδισμα, αλλά να το μεγαλώσουν.



Σε αυτήν τη διαδικασία, η front line τους στάθηκε στο επίπεδο των περιστάσεων, για την ακρίβεια μεγαλούργησε. Ο Ματίας Λεσόρ, πεινασμένος υπέρ το δέον, πέτυχε δύο ρεκόρ, πόντων, με 23, και ριμπάουντ, με 14, στην καριέρα του στη Euroleague. Από εκείνη την τελευταία ισοπαλία, πέτυχε μαζεμένους πέντε πόντους προκειμένου να δώσει ξανά το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Ο Ντίνος Μήτογλου είχε ακριβώς το ίδιο ενεργητικό σε πόντους, ενώ όταν η ομάδα χρειαζόταν να ξεκλειδώσει, ο Κώστας Σλούκας υπήρξε σώφρων και την καθοδήγησε για να μπορέσει είτε να διατηρεί το μικρό προβάδισμά της είτε να το αυξάνει. Ο τελευταίος είχε 7 ασίστ και 2 λάθη, ξεπερνώντας τη «χρυσή τομή» για έναν γκαρντ, δηλαδή το «3-1» σε αυτούς τους δύο τομείς

Οι «πράσινοι» είχαν ακόμη αμυντικά ζητήματα, οι 81 πόντοι που δέχθηκαν δεν είναι λίγοι, και αυτό το κομμάτι είναι οπωσδήποτε θέμα χημείας, παρ’ όλα αυτά έδειξαν να βγάζουν στο παρκέ επιθυμία χωρίς δυσθυμία, να λειτουργούν πιο ελεύθερα και να μετουσιώνουν τη λαχτάρα τους για νίκη σε αποτέλεσμα.



Η Μπασκόνια, η οποία έμεινε στη μία νίκη, δεν είχε στην τέταρτη περίοδο αβαντάζ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ειδικά στην αρχή του τελευταίου δεκάλεπτου, τα γάλατα έσφιξαν και οι «πράσινοι» με ένα 7-0 σερί, βρέθηκαν μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά, 77-66, κάτι που πλέον καθιστούσε αναπότρεπτη την επικράτησή τους. Ακόμα και όταν οι Ισπανοί πλησίασαν στους 9, 81-72, ήρθαν τα τρίποντα των Μήτογλου και Γκραντ για να καταστήσουν τις πιθανότητές τους mission impossible.

Παναθηναϊκός: Και τώρα Ολυμπιακός, ΣΕΦ και... Σλούκας


Αυτή η νίκη τούς στέλνει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογική συνθήκη στο ντέρμπι της Δευτέρας, 30 Οκτωβρίου, στις 20:15 με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την Basket League, στην επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο Φάληρο. Ο Παναθηναϊκός, που είναι στο 2-3 στη Euroleague, θα συνεχίσει τις υποχρεώσεις του με το πιο δύσκολο παιχνίδι, αυτό απέναντι στην Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 21:30.

Οι διαιτητές: Γιαβόρ, Χορντόβ, Μπουμπέρ

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 48-43, 70-66, 95-81

Παναθηναϊκός (Αταμάν): Καλαϊτζάκης , Βιλντόσα 3 (1) , Γκάι 13 (2), Μπαλτσερόφσκι 2 (3 ριμπάουντ), Σλούκας 12 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη), Γκραντ 9 (1), Λεσόρ 23 (14 ριμπάουντ) , Αντετοκούνμπο , Γκριγκόνις 7 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 3 (1/5 τρίποντα, 2 ριμπάουντ), Μήτογλου 23 (7/8 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 λάθη).

Μπασκόνια (Πεναρόγια): Χάουαρντ 22 (2/7 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη) , Μάνιον 17 (2) , Ραϊέστε 2, Σεντεκέρσκις 9 (8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα) , Μαρίνκοβιτς 17 (3), Μίλερ-ΜακΙντάιρ 2, Κότσαρ 8 (4 ριμπάουντ) , Κοστέλο 4 (9 ριμπάουντ).