Ενώ το έκτο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Euroleague, απέναντι στη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη 28 και ο μόνος καθορισμός της ήττας με σκορ 79-77 γίνεται να ειδωθεί μόνο εν ευθέτω χρόνω, η σημασία της αντίδρασης μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό τη Δευτέρα, το 66-54 στο ΣΕΦ για την Basket League, είναι ακόμα πιο σημαντική. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και έφτασε να διεκδικεί την παράταση στην Κωνσταντινούπολη, όχι σε ματς που πάλευε mano a mano με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά σε παιχνίδι που μύριζε συντριβή από το πρώτο λεπτό.

Άλλωστε, το 13-1 με το οποίο προηγήθηκε η Φενέρ, προϊδέαζε για μια πολύ δύσκολη νύχτα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έμοιαζε με τροφή για τα θηρία. Το πρώτο δεκάλεπτο έμοιαζε βγαλμένο από την Κόλαση, αφού λίγο πριν τη λήξη του η Φενερμπαχτσέ προηγήθηκε 29-13 (!) και η αλληλουχία των γεγονότων, τα δεδομένα κενά, αλλά και οι κακογραφίες στη δημιουργία χτυπούσαν χειρότερα για τους «ερυθρόλευκους» κυρίως επειδή δεν ήταν ξαφνικά, αλλά συνέβαιναν για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε αντανακλαστικά και μπόρεσε να διεκδικήσει το παιχνίδι στο τελευταίο σουτ, ενώ υπήρξαν φάσεις, όπως το φάουλ του Μάνταρ στον Γουΐλιαμς-Γκος, που η διαιτησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Αν η μπάλα, πάντως, δεν χτυπούσε για δεύτερη φορά στη στεφάνη από την «μπομπίτα» του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα είχε στείλει το ματς στην παράταση. Θα μπορούσαν, δε, να έχουν πάρει το παιχνίδι αν δεν είχαν έξι χαμένες βολές (14 στις 20) μετά τις 4 στις 16 με τον Παναθηναϊκό ή είχαν μια επιθετική βοήθεια από τον Τόμας Γουόκαπ, από τον οποίο, πάντως, ο πιο αχάριστος «ερυθρόλευκος» υποστηρικτής δεν μπορεί να έχει παράπονο, διότι ακόμα και αυτήν τη στιγμή, τόσο πρώιμα στη σεζόν, μοιάζει να έχει βγει η ψυχή του και να παίζει με το χούι. Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι», γυρίζοντας από το -16 της πρώτης περιόδου, γλίτωσαν κάτι πολύ σημαντικότερο: τις υπαρξιακές αναζητήσεις, που θα οδηγούσαν σε άγαρμπες, σωστές ή λανθασμένες, αποφάσεις.



Euroleague: Τα τρίποντα του Παπαγιάννη καθοριστικά για τον Ολυμπιακό

Θα ήταν δυνατόν, εξάλλου, να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και αν έμπαιναν τα ελεύθερα σουτ και αν ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν αποδεικνυόταν σπεσιαλίστας από τις… 45 μοίρες, που λένε και στη δημόσια τηλεόραση, όταν εξαπέλυσε δύο ιοβόλα τρίποντα που κράτησαν τη Φενερμπαχτσέ μπροστά στο σκορ. Η τουρκική ομάδα ξεκίνησε με όρεξη, αλλά σιγά σιγά ο Ολυμπιακός ξεμπρόστιασε τις αδυναμίες της, όπως είναι μια περιφέρεια που φαίνεται, ό,τι κι αν έχει έως τώρα σκαρφιστεί ο Δημήτρης Ιτούδης, να απαρτίζεται εγωιστικών οντοτήτων. Ο Ολυμπιακός κράτησε το δεύτερο δεκάλεπτο στα μέτρα του και εξύφανε μια επιστροφή σε βάθος χρόνου, δείχνοντας ότι δεν είναι ένα στερεοτυπικό ψέμα πως το μπάσκετ είναι παιχνίδι 40 λεπτών και οι νόρμες του αλλάζουν μέσα σε μία φάση.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα μίνι σερί 4-0 στις αρχές του τρίτου δεκάλεπτου, για να… ξαναδούν το φως της μονοψήφιας διαφοράς, μετά το 22-13 στο 7’. Η Φενέρ είχε το πάνω χέρι και ήταν ένα παιχνίδι που πρακτικά δεν έμεινε ποτέ πίσω στο σκορ, ο Ολυμπιακός έφτασε στην ισοφάριση στο 38’, 74-74. Εκεί ήταν που η Φενέρ «έτρεξε» ένα σερί 5-0, πριν ο Άλεκ Πίτερς, που έκανε πραγματικά σπουδαίο ματς με 19 πόντους και 7 στα 8 δίποντα, μειώσει στους δύο με το μόνο τρίποντό του στην αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία επίθεση, αφού οι διαιτητές… απομύζησαν το instant replay για να δουν από ποιον είχε βγει η μπάλα μετά το άστοχο σουτ του Γουίλμπεκιν, ωστόσο η λόμπα του Γουίλιαμς-Γκος πάνω από το χέρι του Παπαγιάννη δεν βρήκε στόχο και ο Μιλουτίνοφ ξεγελάστηκε με το επιπλέον σκάσιμο στη στεφάνη.



Ο Ολυμπιακός έχει 3-3 στη Euroleague και μπορεί να πάρει μια ανάσα, αφού έδειξε σφυγμό σε παιχνίδι που οπωσδήποτε έπρεπε, για να μη μετατραπούν σε αμείλικτα τα ήδη υπάρχοντα ερωτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσθήκες παικτών. Την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα υποδεχθεί την Μπασκόνια στο έβδομο παιχνίδι της για τη Euroleague, ενώ την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, στις 21:30, ο Παναθηναϊκός θα παίξει ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια του ομίλου, στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα.

Οι διαιτητές: Ρότσα, Νίκολιτς, Πέτεκ

Τα δεκάλεπτα: 29-14, 46-33, 58-57, 79-77

Φενέρμπαχτσε (Δ. Ιτούδης): Μότλι 10 (5/6 δίποντα, 3 ριμπάουντ), Γουίλμπεκιν 7 (1/6 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ασίστ), Παπαγιάννης 15 (3/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα), Χέιζ 9 (4/6 δίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πιερ 14 (2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 1/1 βολή), Γκούντουριτς 4 (2/6 σουτ, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 8 (2/3 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/5 βολές), Καλάθης 6 (3/4 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάνταρ 6 (2/3 δίποντα), Σεστίνα.
Ολυμπιακός (Γ. Μπαρτζώκας): Γουόκαπ (0/1 δίποντο, 0/4 τρίποντα, 5 ασίστ, 3 λάθη), Γουίλιαμς-Γκος 13 (2/8 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3/3 βολές), Κάναν 15 (3/6 τρίποντα, 4/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Λαρεντζάκης, Φαλ 7 (3/3 δίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπανικολάου 7 (2/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μπραζντέικις 4 (1/4 δίποντα, 2/2 βολές), Πίτερς 19 (7/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μιλουτίνοφ 12 (5/6 δίποντα, 2/4 βολές, 5 ριμπάουντ)