Με σκορ 1-0 έχασε ο Ολυμπιακός από τη Γουέστ Χαμ για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League στο Λονδίνο. Μικρές είναι οι πιθανότητες να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, κρατάει όμως ατόφιες τις πιθανότητές του για συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας του στο Conference League. 

Τα analytics δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός υστερούσε της Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, στο παιχνίδι για την 4η αγωνιστική των ομίλων στο Europa League, ωστόσο η γενική εικόνα του παιχνιδιού στο «London Stadium» δεν συντείνει στο ότι η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ όντως κινδύνεψε. Δεν ήταν, πάντως, επικίνδυνη, καθώς έκανε ένα ματς παθητικό το οποίο ήταν σχεδιασμένο για υφαρπαγή, ένα ματς που θα προσπαθούσε να έχει τον έλεγχο όποτε αυτό ήταν εφικτό και θα βασιζόταν και στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ο οποίος είχε κάνει το λάθος στο πρόσφατο ματς με τον ΠΑΟΚ και είχε επιπλέον προσωπικό κίνητρο να αποδείξει ότι επρόκειτο για εξαίρεση σε μία χρονιά που διακρίνεται.

Ασφαλώς, η Γουέστ Χαμ είχε τους παίκτες για να κάνει τη διαφορά αν, εν τέλει, φαινόταν πως η τακτική δεν ευοδωνόταν στο σημείο να κάνει τη διαφορά στο παιχνίδι. Ακριβώς αυτό έγινε στο 73’, με τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές των «σφυριών» να κάνουν ό,τι τους επέτασσε η ποδοσφαιρική ποιότητα: ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράους έκανε την εξαιρετική μπαλιά στον Λούκας Πακετά και ο Βραζιλιάνος διεθνής, με υψηλής αισθητικής βολ πλανέ, έβαλε το καλύτερο γκολ της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε χωρίς τελική στην εστία στο παιχνίδι, αλλά είχε την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου να ισοφαρίσει, όταν σε κόρνερ ο Πορόσο έκανε την κεφαλιά πίσω και ο Μαντί Καμαρά, με δεύτερη κεφαλιά, σημάδεψε το κάθετο δοκάρι της εστίας του Λούκας Φαμπιάνσκι. Δύο λεπτά αργότερα, στο 88’, ο Ροντινέι κατασπατάλησε μια μεταβίβαση με προοπτικές μέσα στην περιοχή φέρνοντας την μπάλα στο αριστερό -όχι καλό- πόδι του και κάνοντας ένα φαλτσαριστό πλασέ που πέρασε έξω.

Η Γουέστ Χαμ ήταν γενικώς απειλητική, αλλά ο ισχυρισμός πως ο Ολυμπιακός ένιωσε την ανάσα της στο σβέρκο του είναι ανακριβής. Τουναντίον, οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν και έπαιξαν σχεδόν στα ίσια σε μια έδρα από εκείνες που ο θεατής διαισθάνεται ότι μπορούν να γίνουν «κατηφορικές». Δικαίως και οι εκδρομείς στο Λονδίνο χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές άμα τη λήξει. 

Ολυμπιακός: Πώς συνεχίζει στο Europa, τι θέλει για το Conference League

Πλέον, τα κουκιά είναι μετρημένα για τους «ερυθρόλευκους» σε ό,τι αφορά την παρουσία τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρέμειναν στους 4 βαθμούς με τους πρωτοπόρους, Φράιμπουργκ και Γουέστ Χαμ, να ξεμακραίνουν στους 9, όμως συνεχίζει να είναι τρεις βαθμούς μπροστά από την Μπάτσκα Τόπολα, που συνετρίβη, 5-0, στη Γερμανία, καταρρέοντας στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Φράιμπουργκ για την 5η αγωνιστική, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στις 19:45. Εφόσον νικήσει, θα πλησιάσει τους Γερμανούς στους δύο βαθμούς, αλλά θα θέλει ήττα τους στο τελευταίο παιχνίδι, με τη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, και δική του νίκη για να συνεχίσει στο Europa League. Αν το παιχνίδι έρθει ισόπαλο, δεν θα έχει ελπίδες πρόκρισης στη διοργάνωση, αλλά στην περίπτωση ήττας της Μπάτσκα Τόπολα στο εντός έδρας ματς από τη Γουέστ Χαμ, θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας του στο Conference League. Με ισοπαλία και στα δύο ματς, θα συνεχίσει στο Conference League αρκεί να μη χάσει από τους Σέρβους στο Φάληρο, και το ίδιο θα ισχύει στην περίπτωση που έρθει ισόπαλος και η Μπάτσκα νικήσει.

Παρόμοιο θα είναι το σενάριο αν χάσει στο Φράιμπουργκ και οι Σέρβοι δεν νικήσουν τη Γουέστ Χαμ. Αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί και η Μπάτσκα επικρατήσει των Λονδρέζων, τότε θα χρειαστεί τη νίκη ή, αν είναι ισόπαλος, να έχει καλύτερο ενεργητικό από την Μπάτσκα, που τώρα υπερτερεί κατά πολύ (6-7 έναντι 4-13). Αν ηττηθεί ο Ολυμπιακός από την Μπάτσκα, σε αυτήν την περίπτωση, θα τερματίσει τέταρτος στον α’ όμιλο του Europa League και δεν θα συνεχίσει στην Ευρώπη.

Γουέστ Χαμ (Ντ. Μόγες): Φαμπιάνσκι, Τσούφαλ, Μαυροπάνος, Αγκέρ, Έμερσον, Μπενράχμα (84' Κορνέτ), Γουόρντ-Πράους, Άλβαρες (80' Σούτσεκ), Πακετά, Κούντους (89' Μουμπάμα), Μπόουεν.

Ολυμπιακός (Ντ. Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Πορόζο, Ρέτσος, Ορτέγκα, Έσε (90' Μπιέλ), Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος (76' Σκάρπα), Ποντένσε (76' Μασούρας), Φορτούνης, Γιόβετιτς (56' Ελ Κααμπί).

Το πανόραμα του α’ ομίλου του Europa League

Τα αποτελέσματα (4η αγωνιστική) 
Φράιμπουργκ-Μπάτσκα Τόπολα 5-0, Γουέστ Χαμ-Ολυμπιακός 1-0.

Η βαθμολογία (σε τέσσερα παιχνίδια)
Γουέστ Χαμ 9 (7-4), Φράιμπουργκ 9 (12-5), Ολυμπιακός 4 (6-7), Μπάτσκα Τόπολα 1 (4-13).

Η επόμενη αγωνιστική (5η-30/11, 19:45)
Φράιμπουργκ-Ολυμπιακός, Μπάτσκα Τόπολα-Γουέστ Χαμ.