Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επηρεάσει τον αθλητισμό. Στο ποδόσφαιρο η εθνική ομάδα του Ισραήλ θα δώσει τους αγώνες στους οποίους είναι γηπεδούχος σε ουδέτερο έδαφος. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι «γιατί στην Ουγγαρία;». Ακόμα πιο λογική φαίνεται η αναζήτηση των λόγων που η ομάδα του Αλόν Χαζάν θα αγωνιστεί σε ένα χωριό μόλις 1.800 κατοίκων. Το ντόμινο ερωτήσεων που προκύπτει συνεχίζεται. Πώς και γιατί ένα τέτοιο χωριό έχει ένα πραγματικά απίθανο γήπεδο, του οποίου η χωρητικότητα είναι υπερδιπλάσια του πληθυσμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το εθνικό πρωτάθλημα στο Ισραήλ διεκόπη λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς αγώνες των εθνικών ομάδων και των συλλόγων αναβλήθηκαν, τελικά κάποιοι διεξήχθησαν σε νέες ημερομηνίες.
Η εθνική ομάδα των ανδρών ηττήθηκε με 1-0 στο Κοσσυφοπέδιο την περασμένη Κυριακή για τα προκριματικά του Euro. Στο Europa League η Μακάμπι Χάιφα ηττήθηκε με 2-1 από την ισπανική Βιγιαρεάλ στη Λάρνακα. Η εθνική ομάδα των γυναικών θα επιστρέψει στους αγώνες για το Nations League στις 23 Νοεμβρίου. Θα παίξει τους δύο αγώνες της με το Καζακστάν στην Αστάνα και σε αυτόν της 26ης Νοεμβρίου θα είναι τυπικά γηπεδούχος. Αντίστοιχα, απέναντι στην Αρμενία θα είναι φιλοξενούμενη στην Αρμαβίρη στις 29 Νοεμβρίου και «γηπεδούχος» στις 2 Δεκεμβρίου στο Ερεβάν. Το ματς της 5ης Δεκεμβρίου με αντίπαλο την Εσθονία θα διεξαχθεί στην κοινότητα Φέλτσουτ στην Ουγγαρία. Εκείέδωσε και η εθνική ομάδα των ανδρών του Ισραήλ τον αγώνα με την Ελβετία και θα δώσει το προσεχές Σάββατο την αναμέτρηση με τη Ρουμανία. Επισήμως η UEFA δεν έχει αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η μακροχρόνια φιλία Όρμπαν - Νετανιάχου

Η Ουγγαρία πάντως από το 2020 έως σήμερα έχει ήδη διοργανώσει σε γήπεδά της 32 αγώνες συλλόγων και εθνικών ομάδων άλλων χωρών ως ουδέτερη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που επισημαίνει η Deutsche Welle και μάλλον δίνουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μάλιστα ο Όρμπαν αρέσκεται να επισημαίνει τις καλές σχέσεις του με τον Νετανιάχου, κυρίως όταν καλείται να αντικρούσει τις κατηγορίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζει από όσους καταλογίζουν αντισημιτικές τάσεις στην κυβέρνησή του. Η φιλοξενία των εθνικών ομάδων του Ισραήλ σε ουγγρικό έδαφος αποτέλεσε άλλο ένα επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση. «Καλά θα κάνουμε να σιωπήσουμε από εδώ και στο εξής και για πάντα», ανέφερε στη DW o Μπάλαζ Όρμπαν, πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, που συμπτωματικά -δεν έχουν συγγένεια- φέρει το ίδιο επίθετο με τον ηγέτη της χώρας.

Το διαίτερο στάδιο στο Φέλτσουτ

Μία άλλη σύμπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Εθνική Ισραήλ θα παίξει στο Φέλτσουτ, μία κοινότητα 1.800 κατοίκων, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης. Εκεί βρίσκεται το αθλητικό κέντρο Pancho Arena, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2014. Το γήπεδο ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 4.000 θέσεων, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι όπου περνά τα Σαββατοκύριακά του ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Όχι τυχαία, καθώς πρόκειται για τον τόπο στον οποίο πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Η αντιπολίτευση έχει κατά καιρούς κατηγορήσει τον αρχηγό της κυβέρνησης ότι σπατάλησε τα χρήματα των φορολογουμένων για την κατασκευή του γηπέδου, το οποίο κόστισε 12.400.000 ευρώ. *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»