Τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους ομίλους του Champions League είναι τα πλέον συναρπαστικά: αν εξαιρεθεί το 1-0 επί της Κοπεγχάγης στο Ολντ Τράφορντ, τα σκορ της είναι 4-3, 3-2, 4-3, 3-3. Δεν έχει νικήσει σε κάποιο από αυτά τα ματς, έχει προηγηθεί στα τρία από τα τέσσερα.

Υπήρξε θύμα και στην Κωνσταντινούπολη, για την 5η αγωνιστική των ομίλων στο Champions League, αφού προηγήθηκε 2-0 και 3-1 της Γαλατάσαραϊ και παραλίγο να χάσει το παιχνίδι. Οι Τούρκοι, που βρέθηκαν πίσω 2-0, βασίστηκαν στον Χακίμ Ζίγες, που σημείωσε δύο γκολ και ταυτοχρόνως δεν παράτησαν το παιχνίδι σε οποιαδήποτε στιγμή, βασιζόμενοι στο ευάλωτο της Γιουνάιτεντ η οποία μοιάζει να μην μπορεί να σφραγίσει οποιαδήποτε κατάσταση υπέρ της. Η Γαλατά ισοφάρισε στο 71’ με δυναμίτη του Κερέμ Ακτούρκογλου και παρ’ ότι η Γιουνάιτεντ έκανε ευκαιρίες, μοιάζει καρμικό να μην μπορεί να πάρει ματς τέτοιων συνθηκών. Η δική της αστάθεια, παρ' όλα αυτά, είναι εγγύηση για ποδοσφαιρικό θέαμα υψηλού επιπέδου, αφού αν μία ομάδα είναι τόσο επιρρεπής, ο θεατής παύει να αισθάνεται ασφαλής, οπότε έχει πάντα μια ανησυχία που καθιστά το ποδόσφαιρο το λαοφιλέστερο των παιχνιδιών και απλώς ακαταμάχητο. Οι ανατροπές είναι τόσο συναρπαστικές, όχι μόνο επειδή ο χώρος είναι μεγάλος και τα χρονικά περιθώρια σχεδόν πάντα μικρά, αλλά και επειδή αναδεικνύουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα.   

Οι Άγγλοι βρίσκονται… πολύ κοντά στον αποκλεισμό, καθώς η Κοπεγχάγη κράτησε χαρακτήρα και λευκή την εστία της στο Μόναχο, στο παιχνίδι με την Μπάγερν. Το 0-0 ανάμεσα στις δύο ομάδες φέρνει τους Δανούς πολύ κοντά στην πρόκριση στη φάση των «16» του Champions League, καθώς τους αρκεί να μη χάσουν εντός έδρας από τη Γαλατάσαραϊ προκειμένου να περάσουν. Η Γιουνάιτεντ προκρίνεται μόνο με ισοπαλία, αλλά πρέπει, με τη σειρά της, να νικήσει την Μπάγερν, που είναι πρώτη αλλά μπορεί να γίνει ελάχιστα αδιάφορη αν το επιθυμεί, στο Ολντ Τράφορντ. Η Μπάγερν, ας μη λησμονείται, ήταν το θύμα της ιστορικά σημαντικής ανατροπής στον τελικό του Champions League το 1999 και πολλά από τα μέλη και τους παράγοντες αυτής της ομάδας θυμούνται εκείνες τις στιγμές στη Βαρκελώνη με οδύνη.

Συνολικά 13 ομάδες έχουν προκριθεί στη φάση των «16» του Champions League, άρα οι θέσεις που απομένει να διεκδικηθούν είναι τρεις. Η πρώτη θα παιχθεί στον τρίτο όμιλο, όπου η Νάπολι θα υποδεχθεί την Μπράγκα. Στο ντεμπούτο του νέου προπονητή, Βάλτερ Ματσάρι, στο Champions League, οι παρτενοπέι ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης 4-2, με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ να γίνεται ο τρίτος νεότερος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 10 γκολ στην ιστορία του θεσμού. Η Ρεάλ βρέθηκε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε με φανταστική ενέργεια του Ροντρίγκο, πέρασε μπροστά με τον Μπέλιγχαμ και βρήκε, με τον έφηβο, Μαΐων 19, Νίκο Παζ, ένα καταπληκτικό γκολ, ενώ ο Χοσέλου έκλεισε το δείκτη του σκορ. Η Μπράγκα, από τη μεριά της, δεν κατάφερε να νικήσει την Ουνιόν Βερολίνου, ωστόσο αυτό το 1-1 εντός έδρας ήταν αρκετό ώστε να εξασφαλίσει πως θα συνεχίσει στο Europa League. Βεβαίως, απέχει τριών βαθμών της Νάπολι και στις 12 Δεκεμβρίου θα παίξει στο «Diego Maradona», αλλά η νίκη τής κάνει. Η Νάπολι νίκησε 2-1 στην πρεμιέρα την πορτογαλική ομάδα, όμως στην Μπράγκα δεν φτάνει νίκη με ένα γκολ διαφορά, αφού θα έχει χειρότερο ενεργητικό (8-9 έναντι 6-10 αυτήν τη στιγμή), ως εκ τούτου πρέπει να κάνει σημαντική υπέρβαση.

Στο β’ όμιλο, γράφτηκε Ιστορία. Η Άρσεναλ νίκησε 6-0 τη Λανς, όμως το παιχνίδι στο ημίχρονο είναι 5-0, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο Champions League. Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει γκολ σε τέσσερα ματς ομίλων για αγγλική ομάδα. Η Άρσεναλ έγινε, επίσης, η πρώτη που προηγήθηκε 5-0 σε ημίχρονο με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ. Αυτή η νίκη χάρισε την πρόκριση και στην Αϊντχόφεν, η οποία ανέτρεψε ένα 2-0 εις βάρος της στη Σεβίλλη, με τον Σέρχιο Ράμος να σκοράρει το πρώτο γκολ του σε αυτήν τη δεύτερη θητεία του και να φιλάει τη φανέλα, και πήρε το «διπλό» στο 90+2’, με το τέρμα του Ρικάρντο Πέπι, ενώ πριν είχε ακυρωθεί γκολ του Γκούντελι. Αυτό το 3-2 έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Πέτερ Μποζ, αφού υπερέχει στην ισοβαθμία της Λανς. Οι Γάλλοι θα παίξουν με τη Σεβίλλη την τελευταία αγωνιστική για να μην ηττηθούν και θα τους συνοδεύουν οι… ευχές των ομάδων στο Europa League, που δεν θα θέλουν να δουν τους Ανδαλουσιάνους να παίζουν στην αγαπημένη τους διοργάνωση.

Για το δ’ όμιλο έγινε, πάντως, το πιο συναρπαστικό παιχνίδι της Τετάρτης, 29 Νοεμβρίου, αφού η Μπενφίκα και η Ίντερ ήρθαν ισόπαλες 3-3. Είναι το σκορ της Γιουνάιτεντ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η διαφοροποίηση γίνεται από την εξέλιξη, αφού οι αετοί προηγήθηκαν 3-0 στο ημίχρονο, με χατ τρικ του Ζοάο Μάριο, και οι "νερατζούρι" ισοφάρισαν σε 3-3. Η Σοσιεδάδ δεν κατάφερε να πάρει προβάδισμα για την πρώτη θέση, αφού ήρθε ισόπαλη στη Βασκονία με τη Σάλτσμπουργκ, 0-0. Η Ίντερ υποδέχεται τη Σοσιεδάδ, 1-1 στο πρώτο παιχνίδι, αλλά θέλει νίκη για να πάρει την πρώτη θέση. Η Σάλτσμπουργκ, από τη μεριά της, υποδέχεται την Μπενφίκα, την οποία νίκησε στη Λισαβόνα 2-0. Η Μπενφίκα χρειάζεται νίκη με 3 γκολ διαφορά στην Αγγλία για να προκριθεί.

Οι σίγουροι πρώτοι ομίλων είναι τέσσερις: Μπάγερν, Άρσεναλ, Ρεάλ, Μάντσεστερ Σίτι. Οι δεύτεροι είναι οι Αϊντχόφεν, Λειψία, ενώ οι ομάδες που προκρίθηκαν και η κατάταξή τους θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική είναι οι εξής επτά: Νάπολι, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ίντερ, Ατλέτικο, Λάτσιο, Ντόρτμουντ, Μπαρτσελόνα. Τέσσερις ομάδες είναι αυτήν τη στιγμή σίγουρες για το Europa League και μπορούν να προκριθούν στη φάση των «16» του Champions League: Μπράγκα, Παρί, Πόρτο, Σαχτάρ. Μόλις δύο, οι Φέγενορντ και Γιουνγκ Μπόις, είναι σίγουρες τρίτες, δηλαδή πάνε στο Europa League, ενώ τέσσερις, οι Λανς, Σεβίλλη, Σάλτσμπουργκ, Μπενφίκα, μπορούν να συνεχίσουν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Σίγουρα αποκλείστηκαν Ουνιόν Βερολίνου, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Άντβερπ, ενώ για πέντε ομάδες, τις Γαλατάσαραϊ, Κοπεγχάγη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιούκαστλ, Μίλαν, θα είναι παράδεισος ή κόλαση η τελευταία αγωνιστική, αφού μπορεί να τερματίσουν από πρώτες ως τέταρτες.

Το πανόραμα του Champions League

Αποτελέσματα και βαθμολογία (5η αγωνιστική)

Α’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Γαλατάσαραϊ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3, Μπάγερν Μονάχου-Κοπεγχάγη 0-0

Η 4η αγωνιστική: Κοπεγχάγη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3, Μπάγερν Μονάχου-Γαλατάσαραϊ 2-1.

Η 3η αγωνιστική: Γαλατάσαραϊ-Μπάγερν Μονάχου 1-3, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Κοπεγχάγη 1-0.

Η 2η αγωνιστική: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Γαλατάσαραϊ 2-3, Κοπεγχάγη-Μπάγερν Μονάχου 1-2

Η 1η αγωνιστική: Γαλατάσαραϊ-Κοπεγχάγη 2-2, Μπάγερν Μονάχου-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Μπάγερν Μονάχου 13 (11-6), Κοπεγχάγη 5 (7-8), Γαλατάσαραϊ 5 (10-12), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4 (12-14).

 

Β’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Σεβίλλη-Αϊντχόφεν 2-3, Άρσεναλ-Λανς 6-0

Η 4η αγωνιστική: Άρσεναλ-Σεβίλλη 2-0, Αϊντχόφεν-Λανς 1-0

Η 3η αγωνιστική: Σεβίλλη-Άρσεναλ 1-2, Λανς-Αϊντχόφεν 1-1.

Η 2η αγωνιστική: Λανς-Άρσεναλ 2-1, Αϊντχόφεν-Σεβίλλη 2-2

Η 1η αγωνιστική: Άρσεναλ-Αϊντχόφεν 4-0, Σεβίλλη-Λανς 1-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Άρσεναλ 12 (15-3), Αϊντχόφεν 8 (7-9), Λανς 5 (4-10), Σεβίλλη 2 (6-10).

 

Γ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Ρεάλ Μαδρίτης-Νάπολι 4-2, Μπράγκα-Ουνιόν Βερολίνου 1-1

Η 4η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπράγκα 3-0, Νάπολι-Ουνιόν Βερολίνου 1-1

Η 3η αγωνιστική: Μπράγκα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2, Ουνιόν Βερολίνου-Νάπολι 0-1.

Η 2η αγωνιστική: Ουνιόν Βερολίνου-Μπράγκα 2-3, Νάπολι-Ρεάλ Μαδρίτης 2-3.

Η 1η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Ουνιόν Βερολίνου 1-0, Μπράγκα-Νάπολι 1-2.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Ρεάλ Μαδρίτης 12 (13-5), Νάπολι 7 (8-9), Μπράγκα 4 (6-10), Ουνιόν Βερολίνου 2 (4-7).

 

Δ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μπενφίκα-Ίντερ 3-3, Σοσιεδάδ-Σάλτσμπουργκ 0-0

Η 4η αγωνιστική: Σοσιεδάδ-Μπενφίκα 3-1, Σάλτσμπουργκ-Ίντερ 0-1

H 3η αγωνιστική: Μπενφίκα-Σοσιεδάδ 0-1, Ίντερ-Σάλτσμπουργκ 2-1.

Η 2η αγωνιστική: Σάλτσμπουργκ-Σοσιεδάδ 0-2, Ίντερ-Μπενφίκα 1-0

Η 1η αγωνιστική: Μπενφίκα-Σάλτσμπουργκ 0-2, Σοσιεδάδ-Ίντερ 1-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Σοσιεδάδ 11 (7-2), Ίντερ 11 (8-5), Σάλτσμπουργκ 4 (3-5), Μπενφίκα 1 (4-10).

 

Ε’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Φέγενορντ-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-3, Λάτσιο-Σέλτικ 2-0

H 4η αγωνιστική: Λάτσιο-Φέγενορντ 1-0, Ατλέτικο Μαδρίτης-Σέλτικ 6-0.

Η 3η αγωνιστική: Φέγενορντ-Λάτσιο 3-1, Σέλτικ Ατλέτικο Μαδρίτης 2-2.

Η 2η αγωνιστική: Ατλέτικο Μαδρίτης-Φέγενορντ 3-2, Σέλτικ-Λάτσιο 1-2.

Η 1η αγωνιστική: Φέγενορντ-Σέλτικ 2-0, Λάτσιο-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Ατλέτικο Μαδρίτης 11 (15-6), Λάτσιο 10 (7-5), Φέγενορντ 6 (8-8), Σέλτικ 1 (3-8).

 

ΣΤ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μίλαν-Ντόρτμουντ 1-3, Παρί Σεν Ζερμέν-Νιούκαστλ 1-1

Η 4η αγωνιστική: Μίλαν-Παρί Σεν Ζερμέν 2-1, Ντόρτμουντ-Νιούκαστλ 2-0.

Η 3η αγωνιστική: Παρί Σεν Ζερμέν-Μίλαν 3-0, Νιούκαστλ-Ντόρτμουντ 0-1

Η 2η αγωνιστική: Ντόρτμουντ-Μίλαν 0-0, Νιούκαστλ-Παρί Σεν Ζερμέν 4-1.

Η 1η αγωνιστική: Μίλαν-Νιούκαστλ 0-0, Παρί Σεν Ζερμέν-Ντόρτμουντ 2-0.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Ντόρτμουντ 10 (7-3), Παρί Σεν Ζερμέν 7 (8-7), Νιούκαστλ 5 (7-5), Μίλαν 5 (3-7).

 

Ζ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μάντσεστερ Σίτι-Λειψία 3-2, Γιουνγκ Μπόις-Ερυθρός Αστέρας 2-0.

Η 4η αγωνιστική: Ερυθρός Αστέρας-Λειψία 1-2, Μάντσεστερ Σίτι-Γιουνγκ Μπόις 3-0.

Η 3η αγωνιστική: Λειψία-Ερυθρός Αστέρας 3-1, Γιουνγκ Μπόις-Μάντσεστερ Σίτι 1-3.

Η 2η αγωνιστική: Λειψία-Μάντσεστερ Σίτι 1-3, Ερυθρός Αστέρας-Γιουνγκ Μπόις 2-2.

Η 1η αγωνιστική: Γιουνγκ Μπόις-Λειψία 1-3, Μάντσεστερ Σίτι-Ερυθρός Αστέρας 3-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Μάντσεστερ Σίτι 15 (15-5), Λειψία 9 (11-8), Γιουνγκ Μπόις 4 (7-13), Ερυθρός Αστέρας 1 (5-12).

 

Η’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μπαρτσελόνα-Πόρτο 2-1, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Αμβέρσα 1-0.

Η 4η αγωνιστική: Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μπαρτσελόνα 1-0, Πόρτο-Αμβέρσα 2-0.

Η 3η αγωνιστική: Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-1, Αμβέρσα-Πόρτο 1-4.

Η 2η αγωνιστική: Αμβέρσα-Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-3, Πόρτο-Μπαρτσελόνα 0-1.

Η 1η αγωνιστική: Μπαρτσελόνα-Αμβέρσα 5-0, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Πόρτο 1-3.

Η βαθμολογία (σε τέσσερα παιχνίδια): Μπαρτσελόνα 12 (10-3), Πόρτο 9 (10-5), Σαχτάρ Ντόνετσκ 9 (7-7), Αμβέρσα 0 (3-16).

 

Η επόμενη αγωνιστική (6η)   

12 Δεκεμβρίου

Α’ όμιλος (22:00)

Κοπεγχάγη-Γαλατάσαραϊ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου.

Β’ όμιλος (19:45)

Λανς-Σεβίλλη, Αϊντχόφεν-Άρσεναλ

Γ’ όμιλος (22:00)

Ουνιόν Βερολίνου-Ρεάλ Μαδρίτης, Νάπολι Μπράγκα

Δ’ όμιλος (22:00)

Ίντερ-Σοσιεδάδ, Σάλτσμπουργκ-Μπενφίκα

13 Δεκεμβρίου

Ε’ όμιλος (22:00)

Ατλέτικο Μαδρίτης-Λάτσιο, Σέλτικ-Φέγενορντ

ΣΤ’ όμιλος (22:00)

Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν, Νιούκαστλ-Μίλαν

Ζ’ όμιλος (19:45)

Λειψία-Γιουνγκ Μπόις, Ερυθρός Αστέρας-Μάντσεστερ Σίτι

Η’ όμιλος (22:00)

Πόρτο-Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μπαρτσελόνα-Αμβέρσα