O Αμπέλ Φερνάντο Μορέιρα Φερέιρα έχει γίνει πλέον διάσημος για την ανορθόδοξη συμπεριφορά του και τη σχετική υπερκινητικότητά του στον πάγκο της Παλμέιρας. Είτε γράφει στην παλάμη του τις σημειώσεις του για την τακτική είτε εξετάζει πιθανές μεταγραφές μέσω του Football Manager, είτε αφιερώνει μεγάλες νίκες της ομάδας του σε κάποιον ενοχλητικό γείτονά του. Ναι, όλα αυτά και πολλά ακόμα περιλαμβάνονται στις συνήθειες του 45χρονου Πορτογάλου, κάνοντας αρκετούς να λένε ότι τα επιτεύγματά του εκτός γηπέδου είναι συχνά πιο διασκεδαστικά από το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του.

 Οι τίτλοι του Αμπέλ Φερέιρα με την Παλμέιρας 

 Πάντως, ακόμα και οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις επιτυχίες του, διότι ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ έκανε την Παλμέιρας πρωταθλήτρια Βραζιλίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συνυπολογίστε ότι στην τροπαιοθήκη του έχει ακόμα ένα Κύπελλο (2020), ένα Σούπερ Καπ (2023), δύο Κόπα Λιμπερταδόρες (2020, 2021), ένα Recopa Sudamericana (2022), δύο Campeonato Paulista (2022, 2023) και μία δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2021), πίσω από την Τσέλσι.





Το Πεναφιέλ, το ξεκίνημα του Φερέιρα στο ποδόσφαιρο και η προπονητική που ακολούθησε

 Τριετία επιτυχιών διόλου άσχημη στην Παλμέιρας και σίγουρα πολύ μακριά από τα όνειρα που έκανε το παιδί που γεννήθηκε στο Πεναφιέλ, μία πόλη εντελώς διαφορετική από το Σάο Πάολο, στο οποίο ζει από τότε που ανέλαβε την Παλμέιρας. Αν βρεθείτε στο ήσυχο μέρος των περίπου 15.000 κατοίκων, που βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Πόρτο, είναι πιθανό να δείτε κόσμο να συζητά για τη νυν ομάδα του Φερέιρα. Καθώς στο χωριό του οι περισσότεροι έχουν γίνει πλέον και λίγο Παλμέιρας. Μπορεί ο ίδιος να επιδιώκει να περνά απαρατήρητος όταν βρίσκεται στη γενέτειρά του, όμως για τους κατοίκους είναι πάντα θέμα συζήτησης και ένα δημοφιλές πρόσωπο. Άλλωστε εκεί μεγάλωσε και ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στο σπίτι του. Η οδός Ρουά -το πατρικό του ήταν στον αριθμό 33- καταλήγει στην κεντρική πύλη του σταδίου 25 de Abril, την έδρα της Πεναφιέλ, στην οποία έπαιξε μπάλα. Παράκουσε τους γονείς του, οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσει τις σπουδές του και να αφήσει το ποδόσφαιρο. Τα έβαλε με τον τότε προπονητή του Μιγκέλ Λεάλ, ο οποίος του άλλαξε θέση και από τη μεσαία γραμμή τον έστειλε στο δεξιό άκρο της άμυνας, όπου τελικά έκανε αξιοπρεπή αλλά όχι μεγάλη καριέρα σε Βιτόρια Γκιμαράες, Μπράγκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το γύρισε εν μια νυκτί στην προπονητική και με το «καλημέρα» οδήγησε την Κ17 της Σπόρτινγκ στο Final 4 του UEFA Youth League μαζί με τις Λίβερπουλ, Τσέλσι και Σαουθάμπτον.






Ο δάσκαλος Ζεσουάλδο Φερέιρα και ο Μέγας Ναπολέων

 Το νερό κύλησε στο αυλάκι και με οδηγό όσα είχε μάθει από τον κόουτς του στην Μπράγκα και μετέπειτα προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα, εργάστηκε και ο ίδιος στην Μπράγκα και στον ΠΑΟΚ. Οι Βραζιλιάνοι, που τώρα πίνουν καϊπιρίνια στο όνομά του, γκρίνιαξαν όταν ο άσημος από τον ΠΑΟΚ Πορτογάλος ανέλαβε την Παλμέιρας. Τώρα τρέμουν στη σκέψη να τον χάσουν. Ο θαυμαστής του Άιρτον Σένα, που απολαμβάνει την μπόσα νόβα, τα ψητά ψάρια και το πορτογαλικό κρασί και μέχρι πρόσφατα είχε δικό του καρτ, τα κατάφερε, πιθανώς εφαρμόζοντας όσα έμαθε από το βιβλίο «Life is a Chess Game» του Γκάρι Κασπάροφ ή μελετώντας τη φιλοσοφία του Μεγάλου Ναπολέοντα.

 





Ο 17χρονος μάγος Έντρικ που "έλαμψε" στα χέρια του

Κάπως έτσι η Παλμέιρας επέστρεψε θριαμβευτικά στην κορυφή. Χρειάστηκε να ξεπεράσει το δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν και τα στραβοπατήματα στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Κάλυψε μια διαφορά 13 βαθμών από την Μποταφόγκο και έκοψε πρώτη το νήμα. Στα χέρια του Φερέιρα αναδείχθηκε ο 17χρονος Έντρικ, ο οποίος σημείωσε 11 γκολ στην παρθενική του σεζόν με την πρώτη ομάδα. Αυτός που προχθές πέτυχε το καθοριστικό γκολ στην Κρουζέιρο, σφραγίζοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα για την Παλμέιρας. Σταθερές αξίες ο 35χρονος τερματοφύλακας Γουέβερτον, ο 27χρονος επιθετικός Μπρένο Λόπες, o 30χρονος αμυντικός Ζε Ραφαέλ, ο 28χρονος μέσος Βέιγκα και ο 23χρονος δεξιός χαφ Μενίνο, καθένας από αυτούς με καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της ομάδας. Μα πάνω από όλα ο στρατηγός Φερέιρα, στον οποίο υποκλίνεται πλέον η ποδοσφαιρική Βραζιλία.





Η οικογένεια πάνω απ΄όλα για τον Αμπέλ Φερέιρα

 Η οικογένεια βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη φιλοσοφία του Αμπέλ Φερέιρα. Με τη σύζυγό του Άνα Τσαβιέρ είναι μαζί από τα 18 του και έχουν δύο κόρες, την 11χρονη Μαριάνα και τη 15χρονη Μαρία Ινές. Η σύζυγός του έχει παίξει ποδόσφαιρο, ενώ υπήρξε και προπονήτρια. Αντίθετα, οι κόρες του δεν έχουν ιδέα από τη «στρογγυλή θεά». Ο Φερέιρα έχει πει ότι για να γίνει καλύτερος προπονητής κατέληξε να είναι χειρότερος πατέρας και σύζυγος. Οι γυναίκες του ζουν μαζί του στο Σάο Πάολο εδώ και έναν χρόνο και θα παίξουν ρόλο στην τελική απόφασή του μετά την άκρως δελεαστική πρόταση που φέρεται να του έχει κάνει ομάδα από το Κατάρ. Η Αλ Σαντ είναι αυτή που θέλει να τον κάνει έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές στον κόσμο, προσφέροντάς του 20.000.000 ευρώ ετησίως. Οι Καταριανοί αλλά και οι Βραζιλιάνοι κρέμονται από τα χείλη του, με τους ανθρώπους της Παλμέιρας να ελπίζουν ότι οι γυναίκες του Πορτογάλου τεχνικού απολαμβάνουν τη ζωή στο Σάο Πάολο. Μάλιστα ποντάρουν πολύ στη 15χρονη Μαρία Ινές, η οποία ως μεγαλύτερη έχει κάνει φιλίες στη Βραζιλία και μπορεί να επηρεάσει τον πατέρα της. Μένει να δούμε αν οι Βραζιλιάνοι έχουν δίκιο.





*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή" την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου