Ο Ολυμπιακός διαθέτει το αρτιότερο κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης τραυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Μόλις τέτοιο καιρό πέρυσι, ο Μαρσέλο παραδεχόταν δημόσια πως πολλά από τα μηχανήματα που έχει αγοράσει ο σύλλογος, για να προσφέρει τις καλύτερες παροχές στους ποδοσφαιριστές του, δεν τα είχε δει ούτε στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ολοκαίνουργια και πανάκριβα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Ερυθρόλευκοι δεν είχαν σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Ακόμη κι όταν είχαν περιπτώσεις παικτών με ενοχλήσεις, συνήθως επιλύονταν στον φυσιολογικό χρόνο. Και οι ποδοσφαιριστές επανέρχονταν στην ώρα τους και δύσκολα επέστρεφαν στα πιτς με νέα προβλήματα. Απόρροια και του υλικού, αλλά και της ικανότητας και εμπειρίας του ιατρικού επιτελείου. Όχι μόνο του Χρήστου Θέου, αλλά του υπόλοιποι τιμ, με τους κορυφαίους φυσιοθεραπευτές και γυμναστές αποκατάστασης.

Φέτος, ωστόσο, έχουν προκύψει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, τα οποία προκάλεσαν αρκετά προβλήματα. Ο Νικολάς Φρέιρε είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Επαιξε για τελευταία φορά στα Γιάννενα. Την 1η Οκτωβρίου. Αποχώρησε με θλάση στο ημίχρονο εκείνου του αγώνα. Και έκτοτε έχει υποστεί δύο υποτροπές. Με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος. Και να συνεχίζει ακόμη και τώρα πρόγραμμα θεραπείας. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και ο Βιθέντε Ιμπόρα, ο Ομάρ Ρίτσαρντς και γενικώς όσοι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν τον δρόμο της επανόδου που είχε καθορίσει ο Ιβάν Μπανασέρ Σάντσες, ταλαιπωρήθηκαν.

Ο φυσικοθεραπευτής που ζήτησε να φέρει ο Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό

Ποιος είναι ο κύριος; Πρόκειται για φυσιοθεραπευτή που ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχε ζητήσει να έχει στο επιτελείο του. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε να προσλάβει τον Ισπανό το καλοκαίρι. Αλλά αυτό που συνέβη στην πράξη ήταν ο Ισπανός τεχνικός να επιτρέπει με τον τρόπο του, όλα να αποφασίζονται από τον συνεργάτη του, αναφορικά με τον χειρισμό ενός τραυματισμού ή ακόμη και ιατρικά θέματα καθημερινότητας. Και παρά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, ο Μαρτίνεθ καθυστέρησε αρκετά να καταλάβει πόσο μεγάλο λάθος είχε κάνει. Και πόσα προβλήματα του είχε δημιουργήσει η επιλογή του.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως ο Σάντσες ήταν ο πρώτος από το τεχνικό επιτελείο του Μαρτίνεθ που απολύθηκε. Για την ακρίβεια, απομακρύνθηκε από τον Ολυμπιακό ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν τον Ισπανό προπονητή. Χωρίς ο ίδιος να φέρει αντιρρήσεις. Καθώς και ο ίδιος κατάλαβε στο τέλος ότι αυτό που είχε στο μυαλό του, δεν μπορούσε να δουλέψει. Και πως ο συνεργάτης που είχε επιλέξει δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς μιας ομάδας υψηλών πιέσεων όπως ο Ολυμπιακός.

Η διαχείριση των τραυματιών στον Ολυμπιακό και το αντιπαράδειγμα... Ερνάνι

Οι Ερυθρόλευκοι, όπως κάθε σοβαρή ομάδα ανά τον πλανήτη και σε κάθε επαγγελματικό άθλημα, δίνουν μεγάλη βάση στα ιατρικά ζητήματα. Και για αυτόν τον λόγο δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί μια κατάσταση που φάνηκε ότι δεν ευνοούσε την «περιουσία» του συλλόγου, τους ποδοσφαιριστές. Και επειδή κάποιοι μπορεί να βιαστούν και να πουν «ναι, αλλά ήταν του προπονητή και για αυτό απολύθηκε», καλό θα είναι να θυμηθούμε μια αντίστοιχη περίπτωση, που όχι μόνο ήρθε και έμεινε, αλλά αποτελεί και ένα πρόσωπο «κλειδί» για την ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2018, λοιπόν, μαζί με τον Πέδρο Μαρτίνς ήρθε στον Ολυμπιακό και ο Ερνάνι. Διατροφολόγος, από την Πορτογαλία, άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, ήταν εκπληκτικά. Ο «εφιάλτης με τη ζυγαριά» του Ρέντη, έγινε ένας βασικός λόγος βελτίωσης των ποδοσφαιριστών. Παρότι ο Μαρτίνς απολύθηκε, ωστόσο, ο Ολυμπιακός φρόντισε να διατηρήσει στο δυναμικό του τον Ερνάνι. Διότι είναι ένας άριστος επιστήμονας. Και το ίδιο θα συμβεί και αύριο, εάν ο σύλλογος κρίνει ότι κάποιο πρόσωπο αξίζει να βρίσκεται στο δυναμικό του. Αλλά όταν κάποιος δεν κάνει, πρέπει φεύγει...