H περίοδος του κορονοϊού µε τα σκληρά µέτρα «χτύπησε» την παγκόσµια οικονοµία. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν δυνατόν να αποτελέσει εξαίρεση στον γενικό κανόνα, καθώς για περίπου δύο χρόνια η «βαριά βιοµηχανία» του αθλήµατος υπέστη καθίζηση αναφορικά µε τα έσοδά της. Τα αποτελέσµατα βγαίνουν στην επιφάνεια σιγά σιγά, καθώς πολλοί σύλλογοι δηλώνουν ζηµίες στους ισολογισµούς τους. Και κάπου εδώ µπαίνει στην κουβέντα η αξία των ακαδηµιών που αποτελούν εγγύηση για την υγιή λειτουργία των οµάδων, µε γνώµονα τα τεράστια οικονοµικά οφέλη, είτε από την εισροή χρηµάτων από πωλήσεις είτε από εξοικονόµηση χρηµάτων λόγω µη ανάγκης πραγµατοποίησης πολυδάπανων µεταγραφών. Τρανό παράδειγµα η Μπαρτσελόνα, που έχει «αντλήσει» παίκτες από τη διάσηµη ακαδηµία «La Masia» και ζει µέρες Λιονέλ Μέσι, από το µακρινό 2004, όταν έγινε γνωστός. Μάλιστα 4 χρόνια µετά ο Πεπ Γκουαρντιόλα έφτιαξε γύρω του µια σούπερ οµάδα και µε άλλους παίκτες από τη διάσηµη ακαδηµία.


Η δουλειά του Λόπεθ στην Μπαρτσελόνα

Με οδηγό τον Τσάβι, που το έχει ζήσει όλο αυτό, ανέβηκαν φέτος στην πρώτη οµάδα πέντε ταλαντούχοι πιτσιρικάδες που υπόσχονται µεγάλα πράγµατα. Ολοι τους γαλουχήθηκαν από τον Οσκαρ Λόπεθ, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του την ακαδηµία της Μπαρτσελόνα. Το νέο µοντέλο που εφήρµοσε και κατάφερε να το περάσει στα ταλέντα της οµάδας έφερε µεγάλα αποτελέσµατα. Κι έτσι ο Ισπανός προπονητής ολοένα και γίνεται πιο γνωστός στο ευρύ κοινό για τη δουλειά του και τους παίκτες που είναι από φέτος στην πρώτη οµάδα. Πρώτος και καλύτερος ο Λαµίν Γιαµάλ. Οδεύει προς τα 17 του χρόνια, αλλά ο Ισπανός εξτρέµ, µε το µαγικό αριστερό πόδι και την καταγωγή από την Ισηµερινή Γουινέα, τρελαίνει ήδη κόσµο µε την πρώτη οµάδα. Ταχύτατος, µε εξαιρετική ντρίµπλα και καλή αίσθηση στο σκοράρισµα, τον παροµοιάζουν µε τις ικανότητες και τις κινήσεις του Λιονέλ Μέσι. Λέγεται πως πάνω του θέλουν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα να «χτίσουν» την οµάδα του µέλλοντος.




Από τα σπλάχνα της Μασία


Ντεµπούτο µε την πρώτη οµάδα έκανε φέτος και ο Μαρκ Γκουίου. Ο 17χρονος επιθετικός µπήκε αλλαγή στο 79' στο εντός έδρας µατς µε την Μπιλµπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, στις 22 Οκτωβρίου, και στο 83' πέτυχε το µοναδικό γκολ της νίκης. Το όνοµά του βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου. Τοποθετείται εξαιρετικά µέσα στη µεγάλη περιοχή και µπορεί να σκοράρει µε όλους τους τρόπους. Ετοιµος για την πρώτη οµάδα, ώστε να κάνει και αυτός φέτος το ντεµπούτο του, είναι ο στόπερ Πάου Κουµπαρσί. Ο 16χρονος κεντρικός αµυντικός, γεννηµένος στη Βαρκελώνη, κάνει πράµατα και θάµατα µε την U19 της Μπαρτσελόνα.

Εχει τη στόφα του αρχηγού, δίνει κατευθύνσεις στους συµπαίκτες του, έχει ποσοστά πάνω από 80% σε κερδισµένες µάχες µε τους αντιπάλους του και διαθέτει εξαιρετική τεχνική. Μπορεί µε µια µπαλιά από πίσω να δηµιουργήσει προϋποθέσεις επίθεσης! Συνεχίζουµε µε τον Αλέις Γαρίδο, ο οποίος παίζει και σαν δεκάρι. ∆υνατός στη δηµιουργία φάσεων και σχεδόν αλάνθαστος στις πάσες. ∆υνατό σηµείο, το ξεµαρκάρισµα µε ντρίµπλα σε µικρό χώρο και το κάθετο παιχνίδι σε αυτοµατισµούς µε εναλλαγές της µπάλας για «τρύπηµα» της αντίπαλης άµυνας. Υπάρχουν και οι θεωρητικά παλιοί, οι οποίοι ήδη αποτελούν κορµό της οµάδας που δηµιουργεί ο Τσάβι. Ενας από αυτούς είναι ο 20χρονος δεξιός µπακ Αλεχάντρο Μπαλντέ. Η τιµή του στο ποδοσφαιρικό χρηµατιστήριο είναι στα 50.000.000, σε µόλις ένα χρόνο και κάτι στην πρώτη οµάδα της Μπαρτσελόνα. Ο Γκάβι στα 19 του είναι ήδη παλιός, αφού ανέβηκε στην πρώτη οµάδα πριν από δύο χρόνια. Θυµίζει σε πολλά τον Τσάβι, παίζοντας στον ίδιο χώρο στο κέντρο. Στα 90.000.000 ευρώ η αξία του. Σούπερ ταλέντο και ο 20χρονος Πεδρί, µε αξία στα 100.000.000 ευρώ. Επίσης χαφ, όπως και ο Γκάβι, αλλά µε περισσότερες επιθετικές διαθέσεις.


Τα άλλα παραδείγματα των υπόλοιπων ομάδων της Ευρώπης

Δεν είναι µόνο η Μπαρτσελόνα όµως. Αλλη µια ισπανική οµάδα έχει δηµιουργήσει κορµό από την ακαδηµία της. Είναι η Ρεάλ Σοσιεδάδ που τα πάει εξαιρετικά και στο Champions League. Εχει 14 παίκτες από την ακαδηµία στο ρόστερ της. Τελευταία ταλέντα είναι ο αµυντικός Τζον Πασέκο, ο µέσος Μπενιάτ Τουριέντες, ο επιτελικός µέσος Πάµπλο Μαρίν και ο σούπερ εξτρέµ Αντέρ Μπαρενετσέα.

Η Ντόρτµουντ πάντα έχει στον κορµό της παίκτες από την εξίσου δυνατή ακαδηµία της. Ο Τζουντ Μπέλιγχαµ ήταν ένα από τα τελευταία παραδείγµατα, ο οποίος πλέον άνοιξε τα φτερά του για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φέτος στη γερµανική οµάδα δεσπόζουν ο 21χρονος µέσος Τζιοβάνι Ρέινα, ο 19χρονος εξτρέµ Τζέιµι Μπινό-Γκίτενς και το µεγαλύτερο αστέρι, ο 19χρονος επιθετικός Γιουσουφά Μουκόκο µε 30.000.000 ευρώ αξία στο «transfermarkt». ∆υνατή η περίπτωση του 19χρονου εξτρέµ Αλεχάντρο Γκαρνάτσο, ο οποίος ήρθε φέτος στην επιφάνεια ύστερα από µια γκολάρα µε ψαλιδάκι στο µατς πρωταθλήµατος µε την Εβερτον. Σούπερ η δουλειά και στη γαλλική Ρεν, καθώς το 1/3 του ρόστερ αποτελείται από πιτσιρικάδες της ακαδηµίας µε ενεργό ρόλο. ∆υνατά τα ονόµατα των Ζανουέλ Μπελοσιάν (18 ετών, στόπερ), Ντεσιρέ Ντουέ (18 ετών, δεκάρι).




* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"