Είναι ο νέος ποδοσφαιρικός έρωτας της Ισπανίας και ιδιαίτερα της Βαρκελώνης. Το όνομα αυτού, Λαμίν Γιαμάλ Νασραουί Εμπανά. Αν και μόλις δεκαέξι ετών, είναι ήδη μέρος της ιστορίας της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας και χαράσσει τη δική του πορεία υποσχόμενος, με όσα έχει μέχρι τώρα, πολλά ακόμα επεισόδια στο ποδοσφαιρικό σίριαλ της ζωής του. Ένα σίριαλ που έχει κάτι από Μέσι και κάτι από Ριβάλντο και ίσως ο πρωταγωνιστής του να είναι ο νέος μεγάλος σταρ της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής. Ήδη καταγράφει ρεκόρ, σύμφωνα με τα οποία προδιαγράφεται λαμπρό το μέλλον για τον πιτσιρικά. Το τελευταίο από αυτά έγινε την περασμένη Τρίτη. Παίζοντας στο 5-0 κόντρα στην Αντβέρπ, έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα που αγωνίστηκε στο Champions League.

Στις 20 του περασμένου Αυγούστου είχε γίνει ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία που έχει παίξει βασικός σε αγώνα της La Liga, αγωνιζόμενος σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών, στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 2-0 επί της Κάντιθ στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 16 ετών και 57 ημερών, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ισπανίας και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίζεται με τη «φούρια ρόχα», σκοράροντας μάλιστα το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο.

Ξεχωριστός

Μαροκινός μετανάστης ο πατέρας του, από την Ισημερινή Γουινέα η μητέρα του, πήραν τον γεννημένο στις 13 Ιουλίου 2007, στη Βαρκελώνη, Λαμίν Γιαμάλ -αυτό είναι κανονικά το όνομά του, Νασραουί Εμπανά το επώνυμο- όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών και τον έγραψαν στην άσημη ομάδα της κοινότητας Λα Ρόκα. Τα λαγωνικά της Μπαρτσελόνα δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν και ο μικρός έναν χρόνο αργότερα πέρασε την πόρτα της Λα Μασία, της διάσημης σχολής ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα. Εκεί τον ανέλαβαν οι ειδικοί του εργοστασίου παραγωγής ποδοσφαιρικών αστέρων της ομάδας της Βαρκελώνης. Σχεδόν ένδεκα χρόνια μετά είναι σαφές ότι έκαναν καλή δουλειά. Το μέλλον θα δείξει αν όντως ακόμα και για την Μπάρτσα ο Λαμίν Γιαμάλ αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο, όπως οι προπονητές του στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες υποστηρίζουν.

Αυτοί που μιλούν για ένα παιδί ντροπαλό, που περνά σχεδόν απαρατήρητο λόγω του τρόπου ζωής του. Οι εκπαιδευτικοί είναι ικανοποιημένοι μαζί του. Προς το παρόν το μόνο μελανό σημείο θεωρείται η πράξη απειθαρχίας που διέπραξε -διαπληκτισμός με συμπαίκτες του- ως παίκτης της Κ17 της Ισπανίας. Αποβλήθηκε προς στιγμήν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών από την Κ19 της Μπαρτσελόνα.
Πασαδόρος

Ο νεαρός Λαμίν Γιαμάλ ήταν πάντα μπροστά από την ηλικία του. Αγωνιζόταν μόνιμα σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, αλλά λόγω της πανδημίας και της διακοπής των πρωταθλημάτων έπαιξε μόλις δυόμισι σεζόν ποδόσφαιρο σε ομάδες 11 ποδοσφαιριστών πριν φτάσει στην πρώτη ομάδα. Ούτε ο Λέο Μέσι δεν το είχε πετύχει αυτό.

Οι ειδικοί της ακαδημίας νέων της Μπάρτσα αποφεύγουν να συγκρίνουν τον παίκτη με τον Λιονέλ Μέσι, θεωρώντας κάτι τέτοιο πολύ πρόωρο. Βρίσκουν όμως πολλές ομοιότητες με τον Ριβάλντο, επειδή και ο Λαμίν Γιαμάλ είναι αριστεροπόδαρος και διαθέτει την ακρίβεια στις πάσες που είχε ο Βραζιλιάνος. Υποστηρίζουν ότι διαθέτει αυτή τη μαγεία ως πασαδόρος, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα να μη χάνει εύκολα καμία μπάλα.
Παίζει στη δεξιά πλευρά με το αριστερό του πόδι ή ως «ψεύτικος» σέντερ φορ. Είναι περισσότερο πασαδόρος παρά ντριμπλέρ, αν και είναι πολύ καλός στο «ένας εναντίον ενός». Σωματικά μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί περισσότερο και να εκμεταλλευτεί τη δύναμη και την ταχύτητά του.

Υπάρχει και κάτι που αφορά τις εκτός γηπέδου κινήσεις του, οι οποίες συνδυάζονται με το μέλλον του. Πλέον ο ατζέντης του είναι ο διάσημος Ζόρζε Μέντες, αντικαθιστώντας τον Ιβάν Ντε Λα Πένια. Ο Τύπος στην Ισπανία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αλλαγή σημαντική για το μέλλον του στη Βαρκελώνη, λόγω της εξαιρετικής σχέσης του Πορτογάλου μάνατζερ με τον Ζοάν Λαπόρτα και γενικά τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα.

Ο Μο Σαλάχ και το «όχι» στον Πεπ

Είναι πλέον σύνηθες για κάθε νεαρό παίκτη της Μπαρτσελόνα, ειδικά για τους αριστεροπόδαρους εξτρέμ, να τους συγκρίνουν με τον Λιονέλ Μέσι. Ο χαρακτηρισμός «νέος Μέσι» συναντάται -κυρίως στα social media- και στην περίπτωση του Γιαμάλ.

Οι προσποιήσεις του, τα απίθανα τρεξίματά του και η ικανότητά του να βρίσκει τρόπο να εκμεταλλεύεται ακόμα και τον πιο… μικροσκοπικό χώρο θυμίζουν τον επτά φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας. Αλλά, είπαμε, αυτή η σύγκριση είναι κάτι που οι ειδικοί αποφεύγουν. Αυτό που δεν μπορούν να αποφύγουν είναι ο συνειρμός που εύλογα κάνουν αρκετοί όταν διαβάζουν ότι το μειονέκτημα που προς στιγμήν έχει ο νέος σταρ της Βαρκελώνης είναι η σωματική διάπλασή του. Με ύψος μόλις 1,65 μ., μοιάζει με μια νέα εκδοχή του σταρ της Ίντερ Μαϊάμι, που αντιμετώπισε ανάλογο θέμα -σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό είναι η αλήθεια- όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Γιαμάλ έχει χρόνο να αναπτυχθεί και αυτό χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρξει μια αρμονία στη σωματοδομή του και να μην επηρεαστεί αρνητικά η τεχνική ικανότητα που διαθέτει. Κάποιοι εντοπίζουν και αδυναμία του στο ψηλό παιχνίδι, όμως αυτό σπανίως είναι θέμα για τις ομάδες της Μπάρτσα, των οποίων οι παίκτες αρέσκονται να κρατούν την μπάλα χαμηλά στο έδαφος.

Κυνηγός γκολ

Τη δεδομένη χρονική στιγμή αρκετοί θεωρούν ότι η προοπτική για τον Γιαμάλ είναι περισσότερο μια βελτιωμένη έκδοση του Μοχάμεντ Σαλάχ. Έχει απίστευτα άμεση αντίδραση και, όπως ο Σαλάχ, λατρεύει να κυνηγά το γκολ. Διαθέτει επίσης σε παρόμοιο βαθμό μαγικό αριστερό πόδι.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για νέο Μέσι, Ριβάλντο ή Σαλάχ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η πίεση από τις αναπόφευκτες συγκρίσεις να κάνει ζημιά σε έναν έφηβο που ακόμα ονειρεύεται να κατακτήσει τον κόσμο μέσω του ποδοσφαίρου.

Ολόκληρος ο μηχανισμός της Μπαρτσελόνα έχει σκύψει επάνω του προσπαθώντας να δημιουργήσει τον διάδοχο του Μέσι. Ο μικρός το βλέπει και στα όνειρά του πανηγυρίζει τίτλους με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που στη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου απάντησε αρνητικά -σύμφωνα με δημοσίευμα της «Marca»- στον μοναδικό προπονητή αγγλικής ομάδας στον 21ο αιώνα που κατέκτησε τρεμπλ, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος του τηλεφώνησε και του πρότεινε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και να υπογράψει στη Μάντσεστερ Σίτι.

Kώστας Μπελιάς

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή