Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε για πρώτη φορά στην Ιστορία του την πρόκριση σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε ομίλους από την πέμπτη αγωνιστική, πήρε την πρωτιά στον όμιλό του στο Conference League -νικώντας σε Τούμπα και Φρανκφούρτη την Άιντραχτ, η οποία το περασμένο Σάββατο συνέτριψε 5-1 την Μπάγερν Μονάχου- και, συγχρόνως, συγκέντρωσε 16 βαθμούς στον όγδοο όμιλο της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με τη νίκη του 4-2 επί της Ελσίνκι, ένα ενεργητικό που δεν έχει ξαναγίνει από ελληνική ομάδα. Είναι μια αξιοσημείωτη επιτυχία για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, η οποία έχει... σπουδαία μπράτσα ώστε να στηρίζονται τα δύο καρπούζια που κρατά κάτω από την ίδια μασχάλη, μια και βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στη βαθμολογία της Super League. 

Σαν να πέφτει το μπουκάλι της ακριβής σαμπάνιας και να σπάει ήταν η αρχή του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ με την Ελσίνκι στην Τούμπα, για την 6η αγωνιστική των ομίλων στο Conference League.

Οι φίλοι του «δικέφαλου», που βρέθηκαν στο γήπεδο και για να αποτίνουν τιμή στους θριαμβευτές της Φρανκφούρτης, που προκρίθηκαν μεμιάς στους «16» της διοργάνωσης και θα παίξουν ξανά Μάρτιο, με το νικητή ενός ζευγαριού των μπαράζ, είδαν την ομάδα του Λουτσέσκου να μπαίνει στο γήπεδο με μια αφελή αλεγρία, ένα παιδί που τρέχει κοιτάζοντας την μπάλα μπροστά του αλλά δεν βλέπει την κολόνα.

Ήταν ακριβώς η κατά μέτωπον επίθεση του Γιάννη Κωνσταντέλια του παιδιού-φαινόμενο στον ποδοσφαιρικό παιδότοπο, και του πλασέ του που ο Μαένμπα απέκρουσε στο 5’, που απεικόνιζε, τρόπον τινά, τη μετάβαση της ομάδας σε έναν παραισθητικό κόσμο, πλησίον της πραγματικής πραγματικότητας, ο οποίος πολύ σύντομα βρίσκει το μάστορή του στην αληθινή θερμοκρασία. Έλιωσε, το μπαλόνι των ονείρων, τάχιστα, με το που έγινε η κάθετη από τον Μπαντέ στον Ραντούλοβιτς, με το που εκείνος κοντρόλαρε με το πάσο του και με ένα διαγώνιο αριστερό νίκησε τον Κοτάρσκι. Η αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ στη φάση του γκολ έδειξε μια ομάδα χαμένη στη… διαλεκτική, που νόμιζε ότι έπαιζε μόνη της.



Πάει η χαρά, πάει και ο παιδότοπος πολύ νωρίς, μόλις στο 6’. Σαν άνθρωπος που αναρωτιέται τι αμαρτίες πληρώνει, η επιστροφή του ΠΑΟΚ στον ονειροκόσμο χρειάζεται λίγο χρόνο. Ένδειξη ισχυρή, ότι κατανοεί πως αντιμετωπίζει αντίπαλο στο ματς, έρχεται στο 15’. Διπλή η ευκαιρία, με την προβολή του Μιχαηλίδη σε κενή εστία και το πλασέ του Τόμας ύστερα από κόρνερ του Οζντόεφ. Έπειτα ένα χαμένο τετ α τετ του Κωνσταντέλια, η όγδοη τελική στο ματς, είναι δεύτερη ένδειξη. Στο 37’ έρχεται η απόδειξη, που είναι θέμα ποιότητας ποδοσφαιριστών και χαρακτήρα, αφού ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει φαινομενικά, τουλάχιστον στην έννοια των σφυγμών, τα ματς που είναι πίσω στο σκορ. Ο Τάισον, που ξέρει τι να κάνει με μια μπάλα, δίνει στον Μεϊτέ και όταν εκείνος την γυρίζει στο σημείο του πέναλτι, είναι ο Οζντόεφ που την στέλνει στα δίχτυα. Η Ελσίνκι άντεξε 31’ και πολλά τής ήταν. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην ήταν πια χαρούμενος, αλλά σίγουρα δεν θα λυπόταν στη λήξη του παιχνιδιού.







Στο 40’ ήταν τόσο παραγωγικός στη δημιουργία ευκαιριών σε καίρια σημεία, που τα analytics έδιναν 1,75 expected goal.

"Κλείδωσε" τη νίκη ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είχε βρει το δρόμο του. Και ο Κωνσταντέλιας, που το παιδί έχει απίθανη όρεξη για μπάλια, έκανε το πρώτο λεπτό και του δεύτερου ημιχρόνου δικό του: η θαυμαστή αναλογία του χρόνου τού έδωσε τη δυνατότητα να αντιστρέψει τη ροή και με το αριστερό, ύστερα από διώξιμο που ήταν διώξιμο αλλά έμοιαζε σαν να μην είναι, έδωσε το προβάδισμα στο «δικέφαλο» στο 47’. Το παιχνίδι είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού ο ΠΑΟΚ δεν είχε λόγο να αγχώνεται πια. Στο 53’, η καραμπόλα από το σουτ του Μιχαηλίδη στην πλάτη του Τόιβιο, χρεώθηκε ως αυτογκόλ, αλλά με το 3-1 ο ΠΑΟΚ έγινε… ανεφταόρατος. Λίγο αργότερα, ο Τάισον απείλησε τον Μαένπα, που απέκρουσε την προσπάθειά του. Ο τερματοφύλακας της Ελσίνκι έκανε επεμβασάρα και στο 67', ύστερα από προσπάθεια του Τόμας. Ο Κωνσταντέλιας βγήκε στο 75’ για να μπει στη θέση του ο Τόμας Μουργκ, ο οποίος, στην 100ή συμμετοχή του με την ασπρόμαυρη, χρειάστηκε 10 λεπτά για να δώσει τον οβολό του και, μαζί, διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του “δικεφάλου” με... κάζουαλ πλασέ.  Η Ελσίνκι μείωσε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τον γνωστό από τη θητεία του στην ΑΕΚ Περπαρίμ Χετεμάι, με πέναλτι, στο τελευταίο του παιχνίδι σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. 







ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα (72' Βιεϊρίνια), Τροστ-Εκόνγκ, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες (72' Μπάμπα), Μεϊτέ, Οζντόεφ (71' Μάρκος Αντόνιο), Ντεσπόντοφ, Κωνσταντέλιας (75' Μουργκ), Τάισον, Τόμας.
Ελσίνκι (Τ. Κορκεακούνας): Μαένπα, Τοΐβιο, Ντα Γκράκα, Χαμαλάινεν, Σοΐρι, Κανελλόπουλος (66' Μπένισαμ), Λίνγκαμ, Κέσκινεν (66' Ολίλα), Χοστίκα (66' Χετεμάι), Ραντούλοβιτς (65' Ολουσάνια), Μπαντέ.

Το πανόραμα του 7ου ομίλου του Conference League

Τα αποτελέσματα (6η αγωνιστική)
ΠΑΟΚ-Ελσίνκι 4-2, Αμπερντίν-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-0.
Η βαθμολογία (τελική)
ΠΑΟΚ 16 (16-10), Άιντραχτ Φρανκφούρτης 9 (11-7), Αμπερντίν 6 (10-10), Ελσίνκι 2 (7-17).
*Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στη φάση των "16" του Conference League, ενώ η Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα παίξει στα μπαράζ.