Το πρώτο μέρος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη σεζόν 2023-24 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου, όταν συμπληρώθηκε ο πίνακας με τις 24 ομάδες που θα συνεχίσουν στο Europa League και τις ισάριθμες που θα παίξουν στο Conference League, ενώ από το βράδυ της Τετάρτης έγιναν γνωστές οι 16 του Champions League. Η κλήρωση και για τις τρεις διοργανώσεις θα γίνει τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου. 

Οι οκτώ πρωτοπόροι των ομίλων στο Europa League θα περιμένουν τα μπαράζ μεταξύ των δεύτερων της ίδιας διοργάνωσης και των τρίτων των ομίλων του Champions League προκειμένου να μάθουν οριστικά τους αντιπάλους τους. Οι τρίτοι των ομίλων του Europa League, μεταξύ αυτών ο Ολυμπιακός, ο οποίος, εν τέλει και παρά τα φαινόμενα τις πρώτες αγωνιστικές, είναι ο μόνος από τις τρεις ελληνικές ομάδες που πήραν μέρος στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση που συνεχίζει, θα παίξουν στα μπαράζ του Conference League με τους δεύτερους των ομίλων αυτής της διοργάνωσης. Οι νικητές θα παίξουν με τους πρωτοπόρους, ένας εξ αυτών και ο ΠΑΟΚ. Ειρήσθω εν παρόδω, η Ελλάδα είναι στη 17η θέση της βαθμολογίας της UEFA, αφού με τις δύο νίκες που σημείωσαν οι εκπρόσωποί τους, πέρασε Ουκρανία και Σερβία. 











Οι πρώτες των ομίλων στο Europa League (προκρίνονται στη φάση των "16"): Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Ρέιντζερς, Αταλάντα, Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, Σλάβια Πράγας, Μπάγερ Λεβερκούζεν (η μόνη που έκανε έξι στα έξι). 

Οι δεύτερες των ομίλων στο Europa League (παίζουν στα play off):  Φράιμπουργκ, Μαρσέιγ, Σπάρτα Πράγας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Τουλούζ, Ρεν, Ρόμα, Καραμπάγκ. 

Οι τρίτες των ομίλων στο Europa League (συνεχίζουν στα play off του Conference League): Ολυμπιακός, Άγιαξ, Μπέτις, Στουρμ Γκρατς, Ουνιόν Σεντ Γκιλουάζ, Μακάμπι Χάιφα, Σερβέτ, Μόλντε. 

Οι τρίτες των ομίλων στο Champions League (παίζουν στα play off του Europa League): Γαλατάσαραϊ, Λανς, Μπράγκα, Μπενφίκα, Φέγενορντ, Μίλαν, Γιουνγκ Μπόις, Σαχτάρ Ντόνετσκ.  

Οι πρώτες των ομίλων στο Conference League (προκρίνονται στη φάση των "16"): Λιλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βικτόρια Πλζεν, Μπριζ, Άστον Βίλα, Φιορεντίνα, ΠΑΟΚ, Φενέρμπαχτσε. 

Οι δεύτερες των ομίλων στο Conference League (παίζουν στα play off): Σλόβαν Μπρατισλάβας, Γάνδη, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια Βαρσοβίας, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λουντογκόρετς.