Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο καθώς στις πρώτες 14 αγωνιστικές της φετινής Euroleague έχει γνωρίσει επτά ήττες, εκ των οποίων οι τέσσερις μάλιστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η εικόνα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είναι η καλύτερη δυνατή ειδικά στο επιθετικό κομμάτι.

Δικαιολογίες υπάρχουν (και σοβαρές μάλιστα) αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να ανεβάσουν δραστικά την απόδοσή τους προκειμένου να μην μπουν σε… περιπέτειες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Την περασμένη εκπληκτική σεζόν ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί στα μέσα Δεκέμβρη δύο σκληρές ήττες από Βιλερμπάν εκτός και Ερυθρό Αστέρα εντός. Ποια ήταν η απάντηση; Θρίαμβος στο ΟΑΚΑ χωρίς Βεζένκοφ μάλιστα, και μετά από μια ήττα στις λεπτομέρειες από τη Μονακό, ακολούθησε ένα απίθανο σερί 7 νικών το οποίο ξεκίνησε… από την Μπολόνια!

Τότε ήταν οι ΜακΚίσικ και Παπανικολάου που παρέα με τον Βεζένκοφ οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη νίκη και ο Γιώργος Μπαρτζώκας περιμένει πως και πως μια... αντίστοιχη βοήθεια των δύο που φέτος σκοράρουν πολύ λιγότερο.

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται κόντρα σε μια… κλάσεις ανώτερη Βίρτους!

Η περσινή σεζόν είχε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Με τον Σκαριόλο τότε στον πάγκο της η Βίρτους δεν είχε σταθερότητα μέσα στη σεζόν ενώ έπαιζε ένα αρκετά πιο… αργό και συγκροτημένο μπάσκετ σε σχέση με την φετινή έκδοση του Λούκα Μπάνκι.

Ο Ιταλός τεχνικός (πρώην και της ΑΕΚ) έχει δώσει έναν άλλο αέρα αφήνοντας τους αστέρες του σε ένα πιο… ελεύθερο στυλ παιχνιδιού. Ασφαλώς και το παιχνίδι έχει βασικές αρχές, όπως το να ακουμπάει η μπάλα χαμηλά στον Τόκο Σενγκέλια που είναι ο… Πρίντεζης της εποχής στο χαμηλό ποστ με τον Γεωργιανό πέραν των 17,2 πόντων και των 6,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, να μετρά και 3,7 ασίστ όντας ο δεύτερος δημιουργός της ομάδας πίσω από τον Ντάνιελ Χάκετ (4,1 ασίστ μ.ο.).

Μιλώντας για δημιουργία, η Βίρτους με τις 20,2 ασίστ που μοιράζουν ανά παιχνίδι οι παίκτες της, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Με τον πρώτο πασέρ της ομάδας να έχει ποσοστό κάτω του 20% της συνολικής δημιουργίας, καταλαβαίνει κανείς ότι η μπάλα κυκλοφορεί διαρκώς και δεν κολλάει σε κάποιον για αρκετή ώρα, κάτι που αρέσει αρκετά στον... Μάρκο Μπελινέλι που ανά πάσα στιγμή παίρνει την μπάλα και σουτάρει από... όπου θέλει (και συνήθως ευστοχεί)!

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πρέπει να βάζει διαρκώς τα χέρια του δυνατά στην μπάλα προσπαθώντας να βγάλει τους Ιταλούς από τη ζώνη άνεσής τους βρίσκοντας παράλληλα ευκαιρίες για να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο που τόσο έχει ανάγκη. Άλλωστε τα κλεψίματα είναι η μόνη κατηγορία που επικρατεί κατά κράτος της Βίρτους (6,7 έναντι 5,9)

Η Βίρτους δεν έχει τα κορμιά για να αντιμετωπίσει τους «δεινόσαυρους» του Ολυμπιακού

Απόντος του Τζόρνταν Μίκι, ο Λούκα Μπάνκι θα έχει στη διάθεσή του στη θέση «5» δύο σχετικά… undersized σέντερ. Ο ένας μπορεί να είναι εκ των κορυφαίων του είδους αλλά βαδίζει αισίως στα 38 του χρόνια (Ντάνστον) ενώ ο άλλος είναι ακόμα… φρέσκος στην Euroleague (Κέικοκ).  

Έτσι, λοιπόν, οι Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ θα έχουν αρκετή δουλειά καθώς δεδομένα θα δεχτούν τόσο πολύ… ξύλο αλλά και ακόμα περισσότερα double team. Και εκεί πέραν της δημιουργίας από μέσα προς τα έξω που και ο Γάλλος και ο Σέρβος έχουν στο ρεπερτόριό τους, χρειάζονται να μπουν τα ελεύθερα σουτ.

Σε αυτό το κομμάτι με εξαίρεση τους Πίτερς και Κάνααν, όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω από τη βάση. Μόνο από τη θέση «3» και τους Παπανικολάου, Μπραζντέικις, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, ο Ολυμπιακός παίρνει φέτος 18,9 πόντους σε σχέση με τους 25 που έδιναν πέρυσι οι ίδιοι παίκτες πλην του Λιθουανού.

Η επιστροφή του Γουίλιαμς-Γκος στην καλή του κατάσταση δεδομένα θα ελαχιστοποιήσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη πεντάδα των ερυθρόλευκων καθώς θα… νοικοκυρέψει περισσότερο τα πράγματα ενώ δεν αξίζει να εξηγήσουμε τη βοήθεια που θα δώσει η επιστροφή του Άλεκ Πίτερς καθώς η απουσία του φάνηκε στον υπέρτατο βαθμό με τη Βαλένθια.