Το μήνυμα εστάλη προς τους υπόλοιπους "μνηστήρες" του τίτλου της Super League στα τέλη του καλοκαιριού με τη μεταγραφή του Κίριλ Ντεσπόντοφ. Μετά από ένα τρίμηνο νηνεμίας και εκνευριστικής (κυρίως για τους οπαδούς του) παθητικότητας, η απόκτηση ενός τόσο χαρισματικού ποδοσφαιριστή όπως ο Βούλγαρος «φωτογράφιζε» την επιστροφή του ΠΑΟΚ σε ρόλο ισότιμου διεκδικητή των εγχώριων τίτλων.
Και πάλι, όμως, λίγοι ήταν εκείνοι που τολμούσαμε να τοποθετήσουμε τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην ίδια γραμμή εκκίνησης με τους «ισχυρούς του Νότου», όπως τους αποκαλεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος μπορεί να προκαλεί ποικίλα σχόλια με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά πλέον ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την προπονητική του αξία. Η εικόνα του φετινού ΠΑΟΚ σε Super League και Conference League και κυρίως η σταδιακή βελτίωση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού της ομάδας από το ξεκίνημα της σεζόν συνιστά ένα ακόμη «παράσημο» στο πέτο του 54χρονου προπονητή.

Το σύνολο του ΠΑΟΚ αναδεικνύει την ατομική ποιότητα των παικτών

Ο Λουτσέσκου έχει καταφέρει μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση λειτουργίας του συνόλου να αναδείξει την ατομική ποιότητα των παικτών του με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναγέννηση του Τόμας Μουργκ. «Καμμένο χαρτί» έμοιαζε ο Αυστριακός πριν από λίγους μήνες και αίφνης διατηρεί τα σκήπτρα του πρώτου σκόρερ των Θεσσαλονικέων.

Δεν είναι όμως το μοναδικό παράδειγμα. Μέσα από το σύστημα του Λουτσέσκου, μπορούν να αναδεικνύονται ταλέντα όπως ο Κωνσταντέλιας ή ο Κουλιεράκης, επειδή ακριβώς αισθάνονται ότι δρουν σε ένα ασφαλές ποδοσφαιρικό περιβάλλον που θα καλύψει τα νώτα τους, σε περίπτωση λάθους. Παίκτες που έβλεπαν την καριέρα τους να έχει πάρει την κατιούσα (όπως ο Τάισον) μοιάζουν φέτος να έχουν ξανανιώσει. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία. 

Κοτάρσκι ο πιο φορμαρισμένος τερματοφύλακας της Super League 

Επιπλέον την ώρα που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός… δεινοπαθούν από τα λάθη των τερματοφυλάκων τους και ο Πασχαλάκης δεν δείχνει φέτος την αξιομνημόνευτη σταθερότητα της περσινής σεζόν, στον ΠΑΟΚ μπορούν να περηφανεύονται ότι υπερασπίζεται τα δοκάρια τους ο πλέον φορμαρισμένος και εξελίξιμος πορτιέρο που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά γήπεδα. Μπορεί ο Ντομινίκ Κοτάρσκι να αγωνίζεται θαρρείς και κουβαλά πίσω του εμπειρία… δεκαετίας, αλλά ο Κροάτης ακόμη δεν έχει κλείσει τα 24 του χρόνια!

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι με την πορεία και τις εμφανίσεις του ο ΠΑΟΚ όχι μόνο κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται ισότιμος διεκδικητής του τίτλου, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει να τρέχει με… δύο ταχύτητες μεγαλύτερες σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές. Ιδιαίτερα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός εμφανίζονται αίφνης ευάλωτοι και ψυχολογικά με την «Ένωση» να υποφέρει από το… κουσούρι της «φθηνής» απώλειας βαθμών ακόμη και σε παιχνίδια που είναι ανώτερη από τους αντιπάλους της.

O ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ξεχειλίζει πλέον από αυτοπεποίθηση

Ξαφνικά ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις δυνατότητές του, ενώ «πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» καλούνται να ξεπεράσουν ένα καθεστώς εσωτερικής αμφισβήτησης, το οποίο αν συνοδευτεί και με νέα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα θα δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν «χτίσει» Αλμέιδα και Γιοβάνοβιτς με τους οπαδούς των δύο ομάδων.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα κυλήσει η συνέχεια μιας χρονιάς που φέρνει την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου όλους τους «μεγάλους» σε απόσταση ενός βαθμού.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξει κάποια «κοιλιά» για τον ΠΑΟΚ σε ακατάλληλο σημείο της χρονιάς. Αν πάντως ο Λουτσέσκου έχει λάβει τα μέτρα του το καλοκαίρι και ο «Δικέφαλος» έχει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, ο πήχης για τους ανταγωνιστές του ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"