Μπορεί οι Λος Άντζελες Λέικερς να ηττήθηκαν από τους Μπόστον Σέλτικς 126-115 μέσα στο “Staples Center”, για το παιχνίδι των Χριστουγέννων στο NBA, παρ’ όλα αυτά ο ΛεΜπρόν Τζέιμς συνεχίζει να προσθέτει κεφάλαια στο καλογραμμένο βιβλίο του δικού του θρύλου.

Ο ΛεΜπρόν, ειρήσθω εν παρόδω, γεννήθηκε κατά το λυκόφως του 1984, αλλά συνεχίζει να σημαδεύει το μπάσκετ λες και είναι κάποιο υπονοούμενο σε σελίδες του βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ. Στις 30 του μηνός Δεκεμβρίου, το παιδί από το Άκρον, όπως του αρέσει να κάνει tag τον εαυτό του στα social media, πρόκειται να φυσήξει 39 κεράκια, κυρίως για να υπενθυμίσει, αν δεν το ήξερε ο τηλοψίας, ότι τα ανδραγαθήματά του στο παρκέ είναι ιδιαίτερα με περισσότερους από έναν τρόπο.

Ακόμα και το παιχνίδι με τους Σέλτικς, που δεν βρέθηκε σε σημείο που να μην πατώνει, αναδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Οι 16 πόντοι, τα 9 ριμπάουντ και οι 8 ασίστ, με το όχι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό 5 στα 14 εντός πεδιάς, θα ήταν βεβιασμένο να αποκληθούν αμελητέα ποσότητα. Τι περιμένει κάποιος από έναν αθλητή στα 39 του, αν όχι να τον επιβραβεύσει για μια τέτοια απόδοση; Τέτοια στατιστική θα έπρεπε να συνοδεύεται από επαίνους, αφού δεν ενδείκνυται για παίκτες αυτής της ηλικίας. Μόνο που, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, του ΛεΜπρόν, οι συγκεκριμένοι αριθμοί αφήνουν την αίσθηση του ανικανοποίητου. Κι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δημιούργησε.



ΛεΜπρόν Τζέιμς: Έβαλε 40άρα με 100% στα τρίποντα

Το παιχνίδι με τους Σέλτικς διαδέχθηκε, για τους Λέικερς, εκείνο εκτός έδρας με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στο οποίο νίκησαν, με σκορ 129-120. Ακριβώς σε αυτήν την αναμέτρηση ήταν που ο Τζέιμς μετοίκησε, για ακόμα μία φορά, στον παραμυθότοπο, ένα μέρος που λες και μεταφέρεται με ένα απλό κλικ του δαχτύλου του. Έβαλε 40 πόντους, με 13 στα 20 σουτ εντός πεδιάς και... πέντε στα πέντε τρίποντα, συνοδευόμενα από 9 στις 9 βολές. Έγινε, έτσι, ο γηραιότερος παίκτης στην Ιστορία του NBA που τελειώνει ένα παιχνίδι με 40 πόντους και 100% ευστοχία στα τρίποντα. Έβαλε, συην τέταρτη περίοδο, 15, με 5 στα 7 εντός πεδιάς, 3 στα 3 τρίποντα, και 3 στις 3 βολές.



Αυτό ήταν μόνο ένα από τα ρεκόρ που πέτυχε. Μία εβδομάδα πριν τα γενέθλιά του, βρέθηκε στην έκτη θέση της κατηγορίας με τους μεγαλύτερους που έχουν βάλει 40άρα σε ένα ματς. Από πάνω του, είναι ο Τζαμάλ Κρόφορντ, που ήταν 39 ετών και 20 ημερών το 2019, όταν έβαλε 51 πόντους με τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς στους Ντάλας Μάβερικς, ο Καρλ Μαλόουν και τρις ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος είναι ο μόνος που έβαλε πάνω από 40 (43 για την ακρίβεια) αφού έκλεισε τα 40 (τέσσερις μέρες μετά τα γενέθλιά του), δηλαδή στο παιχνίδι των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, την 21η Φεβρουαρίου του 2003, για την κανονική περίοδο του NBA.



Τερματίζει τα κοντέρ την 21η σεζόν του


Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει παίξει, στα τελευταία πέντε παιχνίδια του, 36, 39 και τρεις φορές 37 λεπτά. Σκόραρε 23, 25, 25, 40 και 16 πόντους. Οι Λέικερς μετρούν 32 ματς και εκείνος έχει 26 συμμετοχές, ενώ η ομάδα του είναι στο 16-15 (αφού ο τελικός του in season τουρνουά με τους Πέισερς στο Βέγκας δεν μετράει στο ρεκόρ), ένα δίκαιο ενεργητικό για μία ομάδα που κουβαλάει κάποιος ο οποίος έπρεπε να κάνει τουρ αποχώρησης, να τρέχει με τη γλώσσα έξω από το λαχάνιασμα και να παίζει περίπου 20 λεπτά ανά μέσο όρο. Επιπλέον, σε αυτά τα 25 παιχνίδια έχει μέσο όρο 25,4 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ, άρα καθιστά τη σεζόν καλή άχρονα, δηλαδή πέραν ηλικίας. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κρίνεται έτσι; Αν συμβαίνει, δεν είναι αθέμιτο, πάντως υπάρχει μια αίσθηση αδικίας. Ο ΛεΜπρόν βρίσκεται πολύ κοντά στους μέσους όρους καριέρας του, 27,2, 7,5 και 7,3, ωστόσο το κάνει την 21η σεζόν του στο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.



Ακόμα και στα ρεκόρ σκοραρίσματος των γηραιότερων πρωτεύει με βάση τις περιόδους που έχει παίξει. Ούτε ο Τζόρνταν ούτε ο Μαλόουν ούτε ο Κρόφορντ πέτυχαν τόσους πόντους την 21η σεζόν τους -δεν έφτασαν, κιόλας, στο σημείο να διανύσουν τρεις δεκαετίες στο NBA.

Ο Τζέιμς φέτος έχει 13 από τις 14 κορυφαίες συμμετοχές παικτών που έχουν 21 σεζόν στο NBA. Ο μόνος που παρεμβάλλεται, είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που έβαλε 30 πόντους τον Απρίλιο του 2019, στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της καριέρας του με τους Μάβερικς, τη νίκη 120-109 επί των Φοίνιξ Σανς. Αυτούς τους τρεις μήνες, δηλαδή από την έναρξη της κανονικής περιόδου και έπειτα, ο Τζέιμς έχει κάνει οκτώ παιχνίδια με περισσότερη συγκομιδή, δηλαδή από 31 έως 40 πόντους. Έχει στο ενεργητικό του, ήδη, 31, 32, 33, δύο φορές 35, μία 37 και μία 40.



Πρόκειται για υψηλής δυσκολίας επιτεύγματα, που συνάδουν με το προσωνύμιό του, “βασιλιάς”. Ο ΛεΜπρόν επηρεάζει ακόμη το παιχνίδι ως ανταγωνιστικός προς τους νέους σταρ franchise player, διεκδικεί τα πρωτόλεια της επιμήκυνσης της καριέρας του με τρόπο που ούτε καν φαίνεται και, παρ’ ότι είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών -κάτι αξιοθαύμαστο για κάποιον που πρώτα σκέφτεται την πάσα, όπως συνομολογούν όλοι οι συμπαίκτες του, πρώην και νυν- αλλάζει συναπτώς και καθ’ εκάστη τα βιβλία των ρεκόρ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 👑 (@kingjames)