«Να ευχαριστήσω τον κύριο Γιοβάνοβιτς για τα 2,5 χρόνια που ήταν μαζί μας». Με… 13 λέξεις (ίσως και συμβολικός αριθμός), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επέλεξε να κλείσει ερμητικά πίσω της το κεφάλαιο του προπονητή που άλλαξε τη μοίρα της και επανάφερε το «τριφύλλι» για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στη διεκδίκηση τίτλων και διακρίσεων.
Τόσες επέλεξε να χρησιμοποιήσει η τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Παπαδημητρίου, στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου του Φατίχ Τερίμ. Λιτά, απέριττα… σχεδόν βιαστικά.
Θαρρείς και ο Γιοβάνοβιτς έπρεπε να έχει τη μορφή «κυνηγημένου» λίγες μέρες μετά την οριστικοποίηση του απρόσμενου «διαζυγίου». Ευτυχώς, ήρθαν τα λόγια του Τούρκου προπονητή λίγο αργότερα να αποδώσουν στον Σέρβο τζέντελμαν την αναγνώριση που δικαιούται. Εκείνη που έχουν αποφασίσει να του στερήσουν με τον πιο άγαρμπο τρόπο ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του.

Ο Παναθηναϊκός, ο Τερίμ και ο "κύριος Ιβάν"

Τι έκανε ο Φατίχ Τερίμ; Ό,τι όφειλε να έχει πράξει όλες τις προηγούμενες μέρες ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Σεβάστηκε έναν άνθρωπο που προσέφερε (με τα καλά και τα λάθη του) τα μέγιστα στο σύλλογο και που κατάφερε να τον βάλει ξανά σε ράγες στοιχειώδους αγωνιστικής κανονικότητας.
«Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κύριο Ιβάν που μου άφησε μια εξαιρετική ομάδα. Τον ευχαριστώ για τα καλά λόγια που έχει πει για μένα», τόνισε αρχικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο η αγάπη του κόσμου για τον προκάτοχό του μπορεί να αποτελέσει έξτρα εμπόδιο στο δικό του έργο, ήταν απλά αφοπλιστικός:
«Δε θα περίμενα κάτι διαφορετικό από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, για έναν προπονητή που τους έδωσε τόσα, να τον σέβονται και να τον αγαπούν τόσο. Το σέβομαι πολύ και αυτό έπρεπε να γίνει»

Φατίχ Τερίμ, ένας γεννημένος σταρ

Πόσο οξύμωρο αλήθεια να χρησιμοποιεί τόσο ζεστά λόγια για τον Γιοβάνοβιτς ένας… άγνωστος και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός να τον αντιμετωπίζει με τόσο ψυχρό έως και προσβλητικό τρόπο.
Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο πάντως ο «κύριος Ιβάν» αποτελεί το χθες και ο «αυτοκράτορας Φατίχ Τερίμ» το σήμερα και το αύριο.
Όσοι βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εθνική Πινακοθήκη αντιλήφθηκαν ότι ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους δεν ήταν απλά ένας προπονητής, αλλά ένας σταρ!
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι δημοσιογράφοι από ξένη χώρα για να καλύψουν παρουσίαση ενός τεχνικού από ελληνικό σύλλογο! Για τους Τούρκους, όμως, ο Τερίμ είναι ένα σύμβολο! Και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του σε πάγκο που βρίσκεται στην… απέναντι ακτή του Αιγαίου, θα κυριαρχεί στα ενδιαφέροντά τους τους επόμενους μήνες.

"Για να είσαι νικητής, πρέπει να σκέφτεσαι ως νικητής!" 

Ήταν ιδιαίτερα προσιτός ο Τούρκος προπονητής στην «επίσημη πρεμιέρα του». Η αυτοπεποίθηση ξεχείλιζε σε κάθε του πρόταση, η ισχυρή του προσωπικότητα «σκέπαζε» οτιδήποτε άλλο στοιχείο στο μεγαλοπρεπή χώρο που φιλοξενήθηκε η πρώτη του συνέντευξη Τύπου.
Επέλεξε να αφήσει στην άκρη το «σκληρό» προσωπείο που τον χαρακτηρίζει, μοίραζε αφειδώς χαμόγελα στους δημοσιογράφους και κατέθεσε εξ αρχής το στίγμα της φιλοσοφίας που τον διακρίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θρυλικής του διαδρομής στο τουρκικό ποδόσφαιρο: «Για να είσαι νικητής, πρέπει να σκέφτεσαι ως νικητής»!
Λάτρης της λεπτομέρειας, είχε σημειωμένα σε χαρτιά που έβγαλε από το σακάκι του, όσα μηνύματα ήθελε να στείλει στον κόσμο του Παναθηναϊκού και ύψωσε ασπίδα τόσο γύρω από τους παίκτες του, αλλά κυρίως γύρω από τον Γιάννη Αλαφούζο τον οποίο αποθέωσε πολλάκις. Άλλωστε είχε ζήσει από… πρώτο χέρι την οργή των φίλων του «τριφυλλιού» για την ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, όπως αυτή εκφράστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Η απουσία Αλαφούζου και ο ρόλος του Ατζούν στον Παναθηναϊκό

Συζητήθηκε αρκετά, πάντως, η απουσία του Γιάννη Αλαφούζου από την παρουσίαση του Φατίχ Τερίμ, με δεδομένο ότι ο Τούρκος τεχνικός αποτελεί προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη της ομάδας. Απόντος του αφεντικού του «τριφυλλιού», δεν έγινε και η πιο «καυτή» ερώτηση σχετικά με το ρόλο που έχει πλέον στον Παναθηναϊκό ο Ατζούν Ιλιτζάλι. Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στους «πράσινους» προτείνονται πλέον προπονητές από… τηλεοπτικούς παραγωγούς και όχι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εντός ΠΑΕ!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".