Ο Φατίχ Τερίμ είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην Τουρκία. Είναι αυτό που λέμε ένας σταρ. Ωστόσο η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός είναι μόλις η δεύτερη απόπειρα εργασίας εκτός της πατρίδας του.

Η πρώτη για για τον Φατίχ Τερίμ, ήταν η Ιταλία, όπου πέρασε ένα περίπου 16μηνο σε Φιορεντίνα και Μίλαν. Τα όσα έκανε στο καμπιονάτο, αλλά και όσα ειπώθηκαν από αυτούς που τον έζησαν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο 70χρονος προπονητής πήγε στο καμπιονάτο το καλοκαίρι του 2000 και αφού προηγήθηκε μια εντυπωσιακή σεζόν με την Γαλατασαράι. Με την οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA, με την τουρκική ομάδα να είχε πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Ο Φατίχ Τερίμ και η Φιορεντίνα


Έτσι άνοιξαν και οι πύλες του ιταλικού πρωταθλήματος, την συγκεκριμένη περίοδο ήταν από τα πιο δύσκολα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο τότε πρόεδρος των «Βιόλα», που ήταν και εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ταινιών, Βιτόριο Τσέκι Γκόρι, αποφάσισε να δώσει τα ηνία στον Φατίχ Τερίμ,. Για πρώτη φορά μετά το 1993, όπου είχε αναλάβει την Φιορεντίνα, έδωσε τα ηνία της ομάδας σε έναν μη Ιταλό προπονητή.

Η σύνδεση με τον Τσαν Μπαρτού


Το έργο που είχε ο Φατίχ Τερίμ ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού διαδέχθηκε στον πάγκο, έναν από τους καλύτερους τεχνικούς, τον Τζιοβάνι Τραπατόνι. Η Φιορεντίνα έτσι κι αλλιώς είχε μια σύνδεση με την Τουρκία καθώς από το1961 έως το 1964 την φανέλα της φόρεσε ο Τσαν Μπαρτού. Ήταν και ο πρώτος ο Τούρκος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ήταν την σεζόν 196-62 όταν η Φιορεντίνα διεκδίκησε το Κύπελλο Κυπελλούχων χωρίς όμως επιτυχία, χάνοντας το τρόπαιο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ωστόσο τώρα είχε τον μεγάλο Φατίχ Τερίμ στον πάγκο της. Το ξεκίνημα του στην Φιορεντίνα δεν ήταν ιδανικό. Αποκλείστηκε από την Τιρόλ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μέχρι την 9η αγωνιστική στο καμπιονάτο είχε μόλις δύο νίκες και η κριτική ήταν έντονη.

Που βασίστηκε ο Φατίχ Τερίμ στην Φιορεντίνα


Ο Τερίμ βασίστηκε σε ένα σύστημα 4-3-1-2 που ήταν, για την εποχή, πρωτοποριακό και άργησαν οι παίκτες να το καταλάβουν. Βάση εκείνης της ομάδας ήταν ο Πορτογάλος σταρ Ρουί Κόστα. Επιθετικό δίδυμο ήταν οι Πρέτραγκ Μιγιάτοβιτς, Νούνο Γκόμες. Ο τελευταίος είχε αποκτηθεί με εισήγηση του Φατίχ Τερίμ, καθώς όταν ανέλαβε η Φιορεντίνα μόλις είχε πουλήσει τον τεράστιο Γκαμπριελ Μπατιστούτα.





Ξαφνικά όλα άλλαξαν από την 10η αγωνιστική και την μεγάλη εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ίντερ. Ένα αήττητο σερί 6 αγώνων με τρεις νίκες, όπου ανάμεσα τους ήταν και το 4-0 επί της Μίλαν, φέρνει την Φιορεντίνα στην τρίτη θέση. Στην όμορφη Φλωρεντία οι φίλοι της ομάδας παραληρούν, κουνούν σημαίες της Τουρκίας στα παιχνίδια στο «Αρτέμιο Φράνκι» και σηκώνουν ένα τεράστιο πανό με το όνομα του Φατίχ Τερίμ.

Ωστόσο στην συνέχεια έρχεται μια ξαφνική αγωνιστική πτώση και παρά την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου, αποκλείοντας την Μίλαν, στις 25 Φεβρουαρίου του 2001 ανακοινώνεται η αποχώρηση του από τον πάγκο. Ειπώθηκε τότε πως είχε έντονες προστριβές με τον ιδιοκτήτη της Φιορεντίνα, δεν συμβάδιζαν και στο πλάνο της ομάδας, ενώ του είχε αρνηθεί και την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας τους, όταν του προτάθηκε, την περίοδο που η ομάδα πραγματοποιούσε πολύ καλές εμφανίσεις.




Η αποχώρηση και η ανάληψη της Μίλαν


Ο Φατίχ Τερίμ έφυγε από την Φιορεντίνα στις 25 Φεβρουαρίου του 2001 και στην λιτή δήλωση που έκανε είχε επισημάνει πως… «Δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ». Άφησε έτσι υπονοούμενα για τον τρόπο που διοικούσε την ομάδα ο Βιτόριο Τσέκι Γκόρι, ο οποίος στην συνέχεια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, βρέθηκε μπλεγμένος σε σκάνδαλο και οι «Βιόλα» υποβιβάστηκαν δύο κατηγορίες.

Δεν έμεινε και πολύ χωρίς ομάδα. Για την ακρίβεια συνέχισε την εργασία του στο καμπιονάτο. Αυτή την φορά ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που τον είχε πάρει τηλέφωνο ζητώντας του να αναλάβει τις τύχες της Μίλαν, η οποία περνούσε τότε μια μίνι κρίση ενώ ολοκλήρωσε την σεζόν 2000-01 με υπηρεσιακό τον Τσέζαρε Μαλντίνι, με τον Τερίμ, ο οποίος αρέσκεται στις προκλήσεις να αναλαμβάνει τους «ροσονέρι».

Η "αγάπη" για τον Ρουί Κόστα


Η πρόσληψη του αντιμετωπίστηκε θετικά καθώς με την Φιορεντίνα είχε σημειώσει μεγάλες νίκες κόντρα στην Μίλαν, ενώ την είχε αποκλείσει και στα ημιτελικά του κυπέλλου. Μαζί του έφερε από τους «βιόλα» τον Ρούι Κόστα, ενώ μεταξύ άλλων είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2001 που ανέλαβε και οι Φίλιπο Ιντζάγκι, Αντρέα Πίρλο, Χάβι Μορένο και Μάσιμο Ντονάτι.

Το σύστημα και τα σκαμπανεβάσματα


Η πρεμιέρα στο καμπιονάτο με το 2-2 εκτός επί της Μπρέσια έφερε αντιδράσεις. Γρήγορα σταμάτησαν καθώς την δεύτερη αγωνιστική οι «ροσονέρι» διέλυσαν με 5-2 εντός την Φιορεντίνα. Ο Φατίχ Τερίμ θέλησε να αλλάξει πάλι τα παραδοσιακά συστήματα και βασίστηκε σε σύστημα 4-4-2, με τους παίκτες στο κέντρο να έπαιζαν ζσε σχήμα ρόμβου, κάτι έξω από τα ιταλικά πρότυπα. Βέβαια ζητούσε πολλά από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και υπήρχε μπέρδεμα. Με αποτέλεσμα η Μίλαν να βάζει πολλά γκολ, αλλά και να δέχεται πολλά.

Το θέμα ήταν πως έχανε βαθμούς με υποδεέστερες ομάδες, αλλά στα ντέρμπι ήταν θριαμβευτής. Η Μίλαν νίκησε 2-0 εντός την Λάτσιο και 4-2 στο σούπερ ντέρμπι του Μιλάνου, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν πολλά κι έτσι στις 5 Νοεμβρίου του 2001 λύθηκε η συνεργασία του, με τον Κάρλο Αντσελότι να γίνεται αντικαταστάτης.



Ο Τερίμ άφηνε τον Γκαλιάνι για το Big Brother


Ο Κάρλο Αντσελότι, που τον διαδέχθηκε στον πάγκο της Μίλαν, αφιέρωσε στην αυτοβιογραφία του ένα κομμάτι για τον Φατίχ Τερίμ. Στο οποίο αναφέρθηκε για τα όσα του είχαν πει οι άνθρωποι των «ροσονέρι» αναφορικά με τις σχέσεις που είχαν. «Ο Τερίμ ήταν φανατικός με το Big Brother. Πολλές φορές άφηνε τον Αντριάνο Γκαλιάνι σε δείπνο και πήγαινε στο δωμάτιό του. Θα καθόταν μπροστά στην τηλεόραση και θα έβλεπε ανθρώπους να κάνουν σεξ στο Big Brother. Όπως αναμενόταν, η Μίλαν τον έδιωξε.

Για να περιορίσει το ρίσκο, όταν υπέγραψα συμβόλαιο με τον σύλλογο, σήκωσα το δεξί χέρι μου στον αέρα και έβαλα το αριστερό στην καρδιά και είπα ορκίζομαι με όλη την καρδιά μου ότι θα σκέφτομαι πάντα τη Μίλαν παραπάνω από τους διαγωνιζόμενους στο Big Brother», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κάρλο Αντσελότι.

Οι αναλύσεις του Τερίμ στην Μίλαν έφερναν γέλιο

Η Μίλαν ήταν και παραμένει ένα δύσκολο κλαμπ. Την εποχή που ανέλαβε ο Τούρκος προπονητής στους «ροσονέρι» είχε παίκτες όπως οι Φερνάντο Ρεντόντο, Αντρέι Σεφτσένκο, Μάσιμο Αμπροζίνι, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Ρόκε Τζούνιορ, Πάολο Μαλντίνι, Κοσμίν Κόντρα, Τζενάρο Γκατούζο, Ρουί Κόστα και φυσικά τον Αντρέα Πίρλο. Ο τελευταίος ήταν αποκαλυπτικός αναφορικά με τις προπονητικές μεθόδους του Φατίχ Τερίμ.

Έγραψε γι’ αυτές στην αυτοβιογραφία του. «Είχε έναν τρελό μεταφραστή, που ήταν σαν σκιά του. Μετέφραζε τις πεντάλεπτες παθιασμένες ομιλίες του Τερίμ σε πέντε δευτερόλεπτα. Κάποια στιγμή, ο μεταφραστής συμβούλευσε τον Τερίμ να διακόψει επ' αόριστον κάθε σχέση με τα ΜΜΕ. Να διακόψει κάθε σχέση με τα ΜΜΕ. Επ' αόριστον. Στη Μίλαν. Σε έναν σύλλογο που η επικοινωνία είναι κομβική και τέλεια διαχειρίσιμη.

Εξηγούσε τακτικές στον πίνακα για ώρες. Με φώναζε πριν από τον αγώνα και μου έλεγε 'πρέπει να κερδίσουμε το παιχνίδι για τους φιλάθλους, είσαι το επίκεντρο του παιχνιδιού, πρέπει να δώσεις μπαλιές', αλλά ο μεταφραστής τα έλεγε διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι κύκλοι του Τερίμ και τα βέλη!

Σχετικά με την τακτική που σχεδίαζε, ο Πίρλο ανέφερε: «Ο Τερίμ θα έπαιρνε μια κιμωλία, θα σχεδίαζε έντεκα κύκλους στον πίνακα. Κάθε ένας αντιπροσώπευε έναν παίκτη στο γήπεδο. Ωστόσο, στο μέσο της συζήτησης, ο πίνακας θα γέμιζε με βέλη κι άλλα γράμματα που έγραφε και ήταν αδύνατο να καταλάβουμε σε ποιον κύκλο έδειχναν. Ο πίνακας γινόταν χάλια και ήταν αδύνατον να ξεχωρίσουμε παίκτες και θέσεις για τον καθένα. Με λίγα λόγια, απόλυτο χάος. Μόνο ο τερματοφύλακας ήταν σίγουρος για το πού παίζει. Το χειρότερο είναι ότι όσο προχωρούσε η ομιλία, άρχιζε να μπερδεύει τους κύκλους στην άμυνα με αυτούς στην επίθεση».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".