Τεράστια νίκη, σε πολύπλοκο παιχνίδι που θα γινόταν να αναδείξει παθογένειες, πέτυχε η Ελλάδα επί της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πόλο Γυναικών που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν. Με αυτό το 14-12, σκορ με το οποίο την είχε νικήσει πριν 11 χρόνια στην ίδια πόλη, στον ημιτελικό της διοργάνωσης, η Εθνική έβαλε από κάτω τις Μαγυάρες στον Α' όμιλο (ο οποίος άρχισε με το 24-6 της Ολλανδίας επί της Κροατίας) και είναι το φαβορί για μία από τις δύο θέσεις, που οδηγούν στα προημιτελικά. Το κυριότερο, έδειξε σημαντικό χαρακτήρα και δεν σάστισε στην αντεπίθεση της Ουγγαρίας. 

Ήταν πολύ σημαντική νίκη, αφού δεν προήλθε μόνο από την αναμφισβήτητη ποιότητα των διεθνών, αλλά κυρίως από την αντίδρασή τους όταν αισθάνθηκαν άβολα. Τον τρόπο που αντιμετώπισαν το μπλακ άουτ στο σκοράρισμα, ακόμα και την "παγωμάρα" τους, όπως, επί παραδείγματι, όταν έπειτα από τάιμ άουτ στο 13-11, η Ουγγαρία έβαλε γκολ σε έξι δευτερόλεπτα με τη Ρίτα Κέστελι, που έχει σκοράρει με το εθνόσημο της χώρας της... 739 φορές. 





Η τρίτη περίοδος ήταν το κομβικό σημείο στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ουγγαρία, αφού σε αυτήν έμοιαζαν οι Μαγυάρες να κάνουν το "μπραφ" προκειμένου να αντιστρέψουν τους όρους του παιχνιδιού μέχρι εκείνο το σημείο. Γενικώς, η εθνική πόλο Γυναικών έχει "πληρώσει" μπλακ άουτ στην τρίτη περίοδο κάποιες φορές την τελευταία πενταετία, και μάλιστα σε κρίσιμα παιχνίδια, ως εκ τούτου το γκολ της Λεϊμέτερ, με 5'51'' να απομένουν για τη λήξη αυτού του κομματιού στο ματς, και το οποίο αποτέλεσε το πρώτο ουγγρικό προβάδισμα στο παιχνίδι (7-6), δημιούργησε μια κάποια αμφιβολία. 





Η Γιαννοπούλου, με το δικό της τέρμα λίγο αργότερα, έδωσε επιθετικό σφυγμό στην Εθνική, η οποία, όμως, δέχθηκε αμέσως μετά γκολ με την Γκάρντα. Η Αλεξία Καμμένου αναγκάστηκε να πάρει το πρώτο τάιμ άουτ της για να ενορχηστρώσει μία επίθεση στην παίκτρια παραπάνω, η οποία μετουσιώθηκε σε γκολ με τη Μαργαρίτα Πλευρίτου, πάντως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ομάδες του βεληνεκούς της την Εθνική, είναι ότι ο Ατίλα Μίχοκ, προπονητής της Ουγγαρίας, τοποθέτησε δύο πολίστριές του στα δοκάρια, ποντάροντας στην ανασφάλεια των πολιστριών της γαλανόλευκης. 





Το παιχνίδι άρχισε διαφορετικά, με την Εθνική να είναι εκείνη που δεν άφηνε την Ουγγαρία να περάσει μπροστά στο σκορ, ενώ η ίδια βρέθηκε να προηγείται 6-4 με 4'26'' για τη λήξη του δεύτερου οκτάλεπτου. Η Ελλάδα, δηλαδή, σκόραρε ύστερα από οκτώ αγωνιστικά λεπτά, το αμιγές καλού, πάντως, ήταν ότι σε αυτό το διάστημα δέχθηκε τρία αναπάντητα γκολ και έμεινε μόνο με ένα πίσω. 







Η Εθνική έδειξε, σε αυτό το διάστημα, την ταχύτητα των πολιστριών της, την ακρίβεια στα βασικά, γενικώς έπαιξε απέναντι σε μία ομάδα με τον ίδιο στόχο, το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι,  δείχνοντας ότι είναι σοβαρή διεκδικήτρια. Φυσικά, επρόκειτο μόνο για την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Αϊντχόφεν, αλλά οι δύο πρώτες θέσεις του Α' ομίλου δίνουν απευθείας το εισιτήριο στα προημιτελικά, οπότε το δέλεαρ, εννοείται και στην ψυχολογία, ήταν μεγάλο.

Ουγγαρία - Ελλάδα: Το άγνωστο στοιχείο 


Η εικόνα του παιχνιδιού ήταν μία: η Αθηνά Γιαννοπούλου να χαμογελάει ενώ ετοιμαζόταν για το σπριντ στο έμπα του τέταρτου δεκάλεπτου, επειδή είδε τον εαυτό της στα μάτριξ του κολυμβητηρίου. Μερικές φορές, χρειάζεται μια απλή πράξη ευφορίας για να λειτουργήσουν όλα σωστά και το χαμόγελο της πιτσιρίκας με άγνοια κινδύνου, η οποία προστέθηκε στο ρόστερ μετά το προολυμπιακό τουρνουά που οδηγούσε στο Τόκιο, ήταν μια σημαντική στιγμή. Η Γιαννοπούλου δεν υπήρχε σουτ που να έκανε και να μην έβαλεκαι η ψυχραιμία της, με 6'29'' για τη λήξη της αναμέτρησης, που έφερε το σκορ στο 10-10, ήταν κομβική, ενώ η Καμμένου δοκίμαζε σύστημα με την Αλεξάνδρα Ασημάκη, στην επιστροφή της σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 4,5 χρόνια, φουνταριστή και την Ξενάκη περιφερειακή. 



Αμέσως μετά ήρθε η οξύνοια της Μαρίας Πάτρα να διεκδικήσει το ριμπάουντ με τη Μαγκιάρι για να ξαναβάλει την Εθνική μπροστά στο σκορ, 11-10, αλλά και να της προσδώσει ένα κλικ στο ηθικό. Η Ουγγαρία μπόρεσε να ισοφαρίσει, αλλά το... κερί της έσβηνε. Νέο γκολ της Γιαννοπούλου σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω, που η Καμμένου δεν πήρε τάιμ άουτ για να τη σχεδιάσει, αφού αποτάθηκε στην αυτοπεποίθηση των παικτριών της και σουτ-ζωγραφιά της Ελευθεριάδου με 1' να απομένει έδωσε προβάδισμα με δύο γκολ, 13-11. Μετά τη μείωση του σκορ από την Κέστελι, ήταν η ώρα της Ξενάκη να σκοράρει από τα 2 μέτρα, με 23'' να απομένουν, και να κλείσει το λογαριασμό της αναμέτρησης. 



Η Εθνική θα συνεχίσει τις υποχρεώσεις της το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, στις 17:00, με αντίπαλο την Κροατία, στο πιο εύκολο παιχνίδι του ομίλου.

Τα οκτάλεπτα: 4-4, 2-2, 4-3, 2-5
Ουγγαρία (Ατ. Μίχοκ): Ματζιάρι, Σίλατζι, Βάλι 1, Κούρουτς-Γκουρισάτι 1, Γκεραλντίνε, Παρκς, Κούνα 1, Κέστελι-Νατζ 3, Λεϊμέτερ 3, Ριμπάνσκα, Τίμπα, Γκάρντα 3, Νέσμελι
Ελλάδα (Αλ. Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ε. Πλευρίτου, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου 2, Μ. Πλευρίτου 2, Ξενάκη 2, Ασημάκη, Πάτρα 1, Νίνου 2, Β. Πλευρίτου, Γιαννοπούλου 4, Ελληνιάδη, Σταματοπούλου