Δεύτερη στον α' όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πόλο Γυναικών ήρθε η εθνική ομάδα, που ηττήθηκε 15-10 από την Ολλανδία την τρίτη αγωνιστική. Πλέον, η "γαλανόλευκη", που προκρίθηκε απευθείας στα προημιτελικά, θα παίξει είτε με τη Γαλλία του Τεό Λοράντου είτε με τη Γερμανία του Σβεν Σουλτς αλλά και του συνεργάτη του, Γιώργου Τριανταφύλλου, με το βλέμμα στον ημιτελικό, που λογικά θα φτάσει η Ισπανία. 

Η Εθνική μπήκε για να παίξει με την οικοδέσποινα Ολλανδία έχοντας, φυσικά, την επίγνωση ότι θα προκρινόταν στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Αϊντχόφεν, ως πρώτη ή δεύτερη στον α' όμιλο και περιμένοντας την αντίπαλό της από τα μπαράζ, αλλά η αντίπαλός της είναι ένα άλυτο σταυρόλεξο, εδώ και 13 χρόνια. Η τελευταία νίκη που πέτυχε η Εθνική επί των "οράνιε" σε μεγάλη διοργάνωση ήταν στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Σαγκάης, το 2011, και μέχρι το ραντεβού της Κυριακής, 7 Ιανουαρίου, δεν έχει ηττηθεί λίγες φορές: συγκεκριμένα, αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική ήττα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από το 2014 και με κορωνίδα το 6-4 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2018. Έχει ηττηθεί, επιπλέον, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015, εκείνο του 2022 (στον προημιτελικό), αλλά και αυτό της επόμενης χρονιάς. 

Η πιο επώδυνη ήττα, πάντως, είχε έρθει στο παιχνίδι του προολυμπιακού τουρνουά το 2021, που έδινε εισιτήριο για το Τόκιο, και το οποίο οι Ολλανδές νίκησαν 7-4. Σε εκείνο το ματς, η Ελλάδα δεν σκόραρε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο και αποκλείστηκε σε τρίτο διαδοχικό ολυμπιακό τουρνουά. 



Δεν βοηθά, τα τελευταία χρόνια, ότι ο Ευάγγελος Δουδέσης είναι στο τεχνικό τιμ της Ολλανδίας, από το 2022 και έπειτα ο ομοσπονδιακός προπονητής της, που την ανέβασε στην κορυφή του κόσμου το περασμένο καλοκαίρι. Σε όλες τις ήττες από το 2018 και έπειτα φαίνεται ότι υπάρχει ελληνικός δάκτυλος, σε σχέση με το πώς διαβάζουν το παιχνίδι οι "οράνιε" και πώς το διαχειρίζονται. Αυτή η αναμέτρηση, στο Αϊντχόφεν, δεν είχε διαφορά. 

Έμοιαζε, στην αρχή, να υπάρχει τέτοια, ειδικά με το απόλυτο ποσοστό ευστοχίας στην παίκτρια παραπάνω, αλλά γρήγορα η μέγγενη έσφιξε, με αποτέλεσμα τα σουτ να γίνονται από δύσκολες θέσεις, αυτό να φέρνει δισταγμό, ο δισταγμός αμφιβολία, με αποτέλεσμα στο δεύτερο οκτάλεπτο το επιμέρους σκορ να είναι 5-1 και η διαφορά να πάει στα πέντε γκολ, 9-4, στο ημίχρονο


Ολλανδία - Ελλάδα: Έδειξε ποιότητα, αναγκάστηκε να παραδοθεί


Η διαφορά έφτασε, στην τρίτη περίοδο, ακόμα και στα έξι γκολ, 11-5, ύστερα από γκολ στην κόντρα που προέκυψε από αμφίβολο κόντρα φάουλ, αλλά η Εθνική "έτρεξε" ένα 3-0 σερί και μείωσε στα τρία γκολ. Τα σουτ, παρ' ότι παρέμεναν δύσκολα, γίνονταν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γι' αυτό η Ελλάδα μπόρεσε να ακολουθεί από μια κάποια απόσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλεξία Καμμένου αντικατέστησε τις τερματοφύλακες στο ημίχρονο, με την Ιωάννα Σταματοπούλου να παίρνει τη θέση της Χρυσής Διαμαντοπούλου

Η Εθνική είχε ευκαιρία, στο 11-8, να φέρει το παιχνίδι στα δύο γκολ με επίθεση στην παίκτρια παραπάνω, αλλά η επίθεση που κατέληξε στο σουτ της Βάσως Πλευρίτου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και έπειτα το γκολ της Φαν ντερ Σλοτ, σε επίθεση με πλεονέκτημα  ουσιαστικά "κλείδωσε" την ολλανδική επικράτηση.