Η πρώτη μονομαχία Φατίχ Τερίμ - Κάρλος Καρβαλιάλ επί ελληνικού εδάφους συνοδευόταν από μεγάλα "πρέπει" για τους δύο προπονητές, καθώς αμφότεροι καλούνται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για τους δύο "αιώνιους". Στο φινάλε του πρώτου τους "ελληνικού" ντέρμπι μάλλον και οι δύο έμειναν... μετεξεταστέοι! 

Γιατί ούτε ο Τούρκος τεχνικός μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος από την κάκιστη παρουσία της δικής του ομάδας στο πρώτο ημίχρονο, ούτε φυσικά ο Πορτογάλος από τη διαχείριση του γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (με το οποίο προηγήθηκαν οι Πειραιώτες στην εκπνοή του ημιχρόνου) στην επανάληψη. Ο διεθνής Έλληνας μέσος ήταν δεδομένα το πρόσωπο της βραδιάς καθώς σκόραρε στην επιστροφή του στο "Απόστολος Νικολαϊδης", αλλά το δικό του τέρμα δεν είχε ανάλογη συνέχεια... 

Το τελικό 1-1 θεωρητικά δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στους Πειραιώτες, ωστόσο με τη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας να διεξάγεται επίσης κεκλεισμένων των θυρών, το συγκεκριμένο αβαντάζ είναι από ισχνό έως... μηδενικό. Και δεδομένα τόσο ο Τερίμ, όσο και ο Καρβαλιάλ έδειξαν ότι έχουν πολύ ανηφόρα μπροστά τους μέχρι να παρουσιάσουν ομάδες που θα "γεμίζουν" ποδοσφαιρικά το απαιτητικό κοινό τους. 

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και... "μην πάθουμε καμιά ζημιά"

Από την ανάγνωση των ενδεκάδων που παρέταξαν Τερίμ και Καρβαλιάλ έγινε ολοφάνερη η κοινή πρόθεση των δύο προπονητών. Ποια ήταν αυτή; Μην πάθουμε… καμιά ζημιά! Απλά το κίνητρο διέφερε…

Ο Τούρκος προχώρησε σε δραστικό “φρεσκάρισμα” της αρχικής του σύνθεσης έχοντας στο μυαλό το πρόγραμμα-βουνό του επόμενου 15νθημέρου και φυσικά στο κρίσιμο ντέρμπι με την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής στην “ΟPAP Arena”. Στην αντίπερα όχθη ο Πορτογάλος θέλησε να θωρακίσει περισσότερο την ανασταλτική του λειτουργία (κυρίως στις πτέρυγες) και επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας τους Ποντένσε, Φορτούνη χρησιμοποιώντας ως “ασπίδα” του ντεφορμέ Ορτέγα τον Ρίτσαρντς σε ρόλο αριστερού εξτρέμ μπροστά από τον Αργεντινό.

Κάπως έτσι η αναμέτρηση έμοιαζε να ενεργεί σαν… τηλεοπτικό υπνωτικό για όσους φίλους των δύο ομάδων παρακολουθούσαν την εξέλιξή της εξ αποστάσεως. Ήταν τόσο χαμηλή η ποιότητα του αγώνα στα πρώτα 25 λεπτά που χρειαζόταν προσπάθεια για να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά! Ούτε μισή ευκαιρία της προκοπής, λάθη σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου. Ούτε καν ένα δυνατό μαρκάρισμα να “ανάψουν” λίγο τα αίματα… για το γαμώτο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης σε όλο αυτό το διάστημα ήταν το… πράσινο κασκόλ που φορούσε στο λαιμό ο Φατίχ Τερίμ λανσάροντας ένα νέο Παναθηναϊκό λουκ στον πάγκο της νέας του ομάδας.

Αν υπήρχε ένας παίκτης στο χορτάρι που προσπαθούσε να ανεβάσει το τέμπο του αγώνα, αυτός ήταν δεδομένα ο Γιώργος Μασούρας, και η αλήθεια είναι ότι σταδιακά τα κατάφερε καθώς μετά το 30' ο Ολυμπιακός άρχισε να πιέζει περισσότερο τους γηπεδούχους, και να πλησιάζει ολοένα και πιο απειλητικά στα καρέ του Λοντίγκιν. 

Η μεγάλη στιγμή του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου

Με τον Παναθηναϊκό αφενός εγκλωβισμένο στην αμυντική προσήλωση των ποδοσφαιριστών του Καρβαλιάλ και αφετέρου εμφανώς απροετοίμαστο πνευματικά να διαχειριστεί τις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού ντέρμπι απέναντι σε έναν "πληγωμένο" αντίπαλο, ήρθε το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου να προσθέσει μια ακόμη... ιστορική πινελιά στον καμβά των αναμετρήσεων των δύο "αιωνίων". 

Στην ίδια εστία που πριν από 23 ολόκληρα χρόνια οι φίλοι του Ολυμπιακού απολάμβαναν το νέκταρ ενός ανεπανάληπτου θριάμβου μέσα στο "σπίτι" του "τριφυλλιού" (την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε διπλές αναμετρήσεις στο Κύπελλο) ένας... τέως "πράσινος" έμελλε να πληγώσει την πρώην ομάδα του. Ήταν η μεγάλη στιγμή του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου! Ο διεθνής μέσος συνέλαβε την άμυνα του Παναθηναικού κοιμώμενη σε εκτέλεση κόρνερ του Καρβάλιο, με υπέροχο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν, δεν πανηγύρισε σε ένδειξη σεβασμού προς το σύλλογο που ανδρώθηκε, αλλά έτρεξε να... κουρνιάσει στην αγκαλιά του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. 

Οι αλλαγές άλλαξαν τη μοίρα του ντέρμπι

Βλέποντας την ομάδα του να αγωνίζεται... υπνωτισμένη για 45 λεπτά, ο Φατίχ Τερίμ αποφάσισε να επέμβει δραστικά από το ημίχρονο στην ενδεκάδα του, παρά το γεγονός ότι είχε υποχρεωθεί να "χάσει" μία αλλαγή από το 38', όταν ο Μαντσίνι αντικατέστησε τον τραυματία Τζούρισιτς. 

Ο Τούρκος "έριξε" στη μάχη το σλοβενικό δίδυμο Βέρμπιτς - Σπόραρ αποσύροντας στον πάγκο τους αρνητικούς Μπερνάρντ και Αϊτόρ που πέρασαν απαρατήρητητοι, ελπίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε έστω να ανησυχήσει λίγο τον Πασχαλάκη που πέρασε ένα από τα πιο ξεκούραστα πρώτα ημίχρονα ντέρμπι της καριέρας του. 

Από τη δική του πλευρά ο Καρβαλιάλ για πρώτη φορά "ανακάτεψε" από τόσο νωρίς την τράπουλα της δικής του ενδεκάδας καθώς μέχρι το 60' προχώρησε σε τρεις αλλαγές, σε αντίθεση με ότι μας είχε συνηθίσει στην έως τώρα παρουσία του στον "ερυθρόλευκο" πάγκο. Στο τέλος της βραδιάς ίσως να τις μετάνιωσε!

Η σχεδόν ταυτόχρονη έξοδος από την αναμέτρηση του εξαιρετικού ανασταλτικά Ρίτσαρντς, αλλά και του Αλεξανδρόπουλου που βοηθούσε πάρα πολύ με το αδιάκοπο τρέξιμό του όχι μόνο αποσυντόνισε τους Πειραιώτες, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους "πράσινους" να ανεβάσουν αγωνιστικούς ρυθμούς και να φλερτάρουν έντονα με το γκολ της ισοφάρισης. Διόλου τυχαίο ότι αυτό ήρθε στο 65' από (τι άλλο;) άλλη μια στατική φάση που αποδεικνύεται... ανοιχτή πληγή για την άμυνα του Ολυμπιακού. Ιωαννίδης, αλά... Λιβάι, 1-1 και ροντέο! 

Μέχρι και τον... ξεχασμένο Κίνι θυμήθηκε ο Καρβαλιάλ σε μια κίνηση που έμοιαζε βούτυρο στο ψωμί του Τερίμ. Με αιχμή του δόρατος τον Μαντσίνι, οι "πράσινοι" άρχισαν να... τρυπούν ολοένα και πιο συχνά το αριστερό άκρο της άμυνας των φιλοξενούμενων και αν ο Βραζιλιάνος βρισκόταν σε καλύτερη βραδιά, η ζημιά για τους Πειραιώτες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. 

Αν μάλιστα ο Ιωαννίδης ευστοχούσε μόνος προς κενής εστίας στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, η συζήτηση για τις αλλαγές του Πορτογάλου τεχνικού θα ήταν ακόμη πιο έντονη. 

Γιατί στο δεύτερο ημίχρονο μόνο μία ομάδα κυνηγούσε τη νίκη κι αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός. Αντίθετα η υπερβολικά παθητική νοοτροπία του Ολυμπιακού μετά το 0-1... δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό! 

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Αράο, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ (60' Βαγιανίδης), Τσέριν, Μπερνάρντ (46' Βέρμπιτς), Τζούρισιτς (38' Μαντσίνι), Αϊτόρ (46' Σπόραρ), Ιωαννίδης. 
Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ορτέγα (60' Κίνι), Ρέτσος, Ντόι, Ροντινέι, Έσε, Αλεξανδρόπουλος (60' Καμαρά), Καρβάλιο, Ρίτσαρντς (56' Ποντένσε), Μασούρας (73' Γιόβετιτς), Ναβάρο (73' Φορτούνης).