Μπορεί οι παραδοσιακές “μεγάλες δυνάμεις” του ελληνικού ποδοσφαίρου να μονοπωλούν τους τίτλους στο κύπελλο Ελλάδος, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της πάλαι ποτέ… επαρχίας όπως τη μάθαμε τη δεκαετία του ’80, προσέθεταν πάντα το αλατοπίπερο στη διοργάνωση.

ΟΦΗ και Παναιτωλικός κυνηγούν το όνειρο στο φετινό Κύπελλο Ελλάδος

Παρά το γεγονός, όμως, ότι ομάδες όπως η Καστοριά, η Λάρισα και ο ΟΦΗ έγραψαν ορισμένες από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας τους φτάνοντας ακόμη και στην κατάκτηση του τροπαίου, η τελευταία φορά που είδαμε ομάδα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης να φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής ήταν πριν από εννιά ολόκληρα χρόνια!

Το 2015 η Ξάνθη ήταν η τελευταία επαρχιακή ομάδα που έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε 3-1 από τον Ολυμπιακό. Από τότε το ζευγάρι που διεκδικούσε το τρόπαιο αποτελούνταν αποκλειστικά από δύο μέλη του “Big 4” που απαρτίζουν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ.

Ο ΟΦΗ θέλει να ζήσει ξανά μέρες 1985 στο Κύπελλο Ελλάδος!

Απόψε στο “Γεντί Κουλέ” (18.00) ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Παναιτωλικό στον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος γνωρίζοντας ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ζήσει ξανά… μέρες 1987, όταν οι Κρητικοί του θρυλικού Ευγένιου Γκέραρντ είχαν φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου με ήρωα τον Μύρωνα Σηφάκη.

Ο Παναιτωλικός θέλει να γίνει μια σύγχρονη… Καστοριά

Τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στο Αγρίνιο γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που το μονοπάτι ως τον τελικό δεν περιλαμβάνει ούτε Παναθηναϊκό, ούτε ΠΑΟΚ οι πιθανότητες πρόκρισής τους σε μια “μετωπική σύγκρουση” με τον Άρη στα ημιτελικά είναι σαφώς αυξημένες.

Οι “κίτρινοι” του Άκη Μάντζιου θα είναι δεδομένα φαβορί στις δύο αναμετρήσεις, ωστόσο μόνο “αδιαφιλονίκητο” δεν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει δεδομένου και του… βεβαρημένου “ποδοσφαιρικού μητρώου” που κουβαλούν τα τελευταία χρόνια με αλλεπάλληλους απίθανους αποκλεισμούς στο κύπελλο.

Στο Αγρίνιο, μάλιστα, η έλευση του Γιάννη Πετράκη φαίνεται να έχει κλείσει για τα καλά τις “πληγές” που άνοιξε η σύντομη θητεία του Γκάμπριελ Σούρερ στην ομάδα και στον Παναιτωλικό πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να γίνουν μια νέα… Καστοριά και να αφήσουν άφωνοι την ποδοσφαιρική Ελλάδα, όπως το είχε πράξει στα τέλη της δεκαετίας η παρέα του Νίκου Σαργκάνη!

ΟΦΗ – Παναιτωλικός με κεντρικό πρόσωπο τον Γιάννη Πετράκη

Ο… βέρος Κρητικός, Γιάννης Πετράκης, αποτελεί αναμφισβήτητα το κεντρικό πρόσωπο των δύο αναμετρήσεων. Έχοντας ζήσει εκ των έσω τη εκκίνηση της “χρυσής εποχής” του Ευγένιου Γκέραρντ (καθώς αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στον ΟΦΗ από το 1981 έως το 1985) ο 65χρονος τεχνικός φαντάζει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ομάδα που υπηρέτησε τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.

Όλοι οι τελικοί των επαρχιακών ομάδων στο Κύπελλο Ελλάδος

Αν, πάντως, ΟΦΗ ή Παναιτωλικός καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, αυτή θα είναι η 14η φορά που θα δούμε την ελληνική Περιφέρεια να εκπροσωπείται στο σπουδαίο παιχνίδι. Οι προηγούμενες παρουσίες επαρχιακών ομάδων σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδος είναι οι ακόλουθες:

1954 Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-0
1958 Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-1
1959 Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-1
1963 Ολυμπιακός – Πιερικός 3-0
1980 Καστοριά – Ηρακλής 5-2
1982 Παναθηναϊκός – Λάρισα 1-0
1984 Παναθηναϊκός – Λάρισα 2-0
1985 Λάρισα – ΠΑΟΚ 4-1

1987 ΟΦΗ – Ηρακλής 1-1 (3-1π.)
1990 Ολυμπιακός – ΟΦΗ 4-2
2007 Λάρισα – Παναθηναϊκός 2-1

2013 Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1
2015 Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1