«Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, διαβόητη για την ταπεινωτική ήττα της με σκορ 31-0, στρέφεται στον κακότυχο και αντισυμβατικό προπονητή Τόμας Ρόνγκεν (Michael Fassbender) με την ελπίδα να μεταμορφωθεί σε μία αξιοπρεπή, ανταγωνιστική ομάδα».

Αυτά εν ολίγοις αναφέρει το προωθητικό κείμενο για την ταινία «Ενα γκολ για τη νίκη» («Next goal wins») που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για κωμωδία του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη Τάικα Γουαϊτίτι, γνωστού κυρίως από τη μαύρη κωμωδία «Τζότζο» (2019), η οποία αφορούσε μια φανταστική εκδοχή του Αδόλφου Χίτλερ. Η νέα ταινία του βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αμερικανικής Σαμόα και στην ήττα της-παγκόσμιο ρεκόρ με 31-0 από την Αυστραλία.


Τις τύχες της αναλαμβάνει ο Αμερικανοολλανδός προπονητής Τόμας Ρόνγκεν, στο δε ρόστερ εντάσσεται και η Τζαΐγια, η πρώτη τρανσέξουαλ που θα εμφανιστεί ποτέ σε αγώνα της FIFA, και όλοι μαζί προσπαθούν να μη γίνουν και πάλι ρεζίλι. Ο Τόμας Ρόνγκεν έπαιξε σε έντεκα ομάδες και υπήρξε προπονητής σε άλλες δώδεκα. Υπήρξε συμπαίκτης του Γιόχαν Κρόιφ στους Λος Αντζελες Αζτεκς και αντίπαλος του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Στην ιστορία όμως έμεινε διότι οδήγησε την Αμερικανική Σαμόα, τη χειρότερη ομάδα στον κόσμο, σε μια απίθανη νίκη στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, γεγονός που ενέπνευσε ένα ντοκιμαντέρ το 2014 και την ταινία του Γουαϊτίτι - είχαν μάλιστα και τον ίδιο τίτλο. «Ηταν το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε τρόπαιο έχω σηκώσει ως παίκτης ή ως προπονητής», έχει πει ο Ρόνγκεν, που έχει αποσυρθεί από την προπονητική και εργάζεται ως τηλεοπτικός αναλυτής για το CBS.

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την 11η Απριλίου 2001, όταν η Αυστραλία νίκησε 31-0 την Αμερικανική Σαμόα σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, στη μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών σε διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα.

«Πού είναι η Αμερικανική Σαμόα;»

Μια δεκαετία μετά, ο Ρόνγκεν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Σουνίλ Γκουλάτι, πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ. «Μου είπε: ‘‘Εχουμε μια περιοχή που ονομάζεται Αμερικανική Σαμόα’’. Καθόμουν σε ένα μπαρ. Κοίταξα έναν φίλο μου και του είπα: “Περίμενε, πού είναι η Αμερικανική Σαμόα;”», θυμάται ο Ρόνγκεν.

Τελικά, ανέλαβε το 2011 τη χειρότερη ομάδα στον κόσμο για να προετοιμάσει μέσα σε τρεις εβδομάδες ένα σύνολο παικτών -που έκαναν άλλες δουλειές- για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 με στόχο να πετύχουν ένα γκολ. Τα κατάφεραν με το παραπάνω. Η Αμερικανική Σαμόα νίκησε την Τόνγκα με 2-1, ήρθε ισόπαλη με τα Νησιά Κουκ, πριν αποκλειστεί με ήττα με 1-0 από τη Σαμόα. Η Αμερικανική Σαμόα είναι μια μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό, νοτιοανατολικά της Σαμόα, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Ρόνγκεν ανέλαβε όταν και ο ίδιος είχε «πιάσει πάτο». Η 19χρονη θετή του κόρη, Νικόλ, πρωτοετής παίκτρια ποδοσφαίρου στην Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια, είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Ρόνγκεν ήταν συντετριμμένος και είχε αποκαλύψει ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει. Είχε νυμφευθεί το 1996 την Γκέιλ Μεγκαλούδη.

Πέντε λεπτά στοχασμού

Στην Αμερικανική Σαμόα κάθε απόγευμα όλα σταματούν στο νησί για πέντε λεπτά πνευματικού στοχασμού και προσευχής, μια τελετουργία που ο Ρόνγκεν ως άθεος θεωρούσε ότι δεν του χρησίμευε. Μπήκε όμως σε αυτή τη διαδικασία και αντιμετώπισε ψυχολογικά τη συντριβή του. Και ξεκίνησε το ταξίδι της Εθνικής. Πήρε στην ομάδα τον Νίκι Σαλαπού, τον τερματοφύλακα που είχε δεχθεί τα 31 γκολ από την Αυστραλία. Αυτόν που έπαιζε καθημερινά ποδόσφαιρο στο Xbox του για να νικά την Αυστραλία 32-0 και τον κορόιδευε ο ίδιος του ο γιος.

Πήρε επίσης στην ομάδα την Τζαΐγια Σαέλουα, την πρώτη τρανσέξουαλ που έπαιξε σε εθνική ομάδα. Αυτή που οι προηγούμενοι προπονητές της την αποκαλούσαν Τζόνι. Οταν η Σαέλουα ζήτησε μπροστά στους συμπαίκτες της να την αποκαλούν όλοι Τζαΐγια, ο Ρόνγκεν παρενέβη: «Μα αυτή είσαι».

Ενας άλλος χαρακτήρας...

Ολα αυτά είναι πραγματικότητα, όμως στην ταινία αυτός δεν είναι ο πραγματικός Ρόνγκεν. Παρουσιάζεται από τον πρωταγωνιστή Μάικλ Φασμπέντερ ως αχάριστος, αλκοολικός με πολλά νεύρα, του οποίου η γυναίκα βγαίνει με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, που έχει απολυθεί από τις τρεις τελευταίες δουλειές του και ωθεί τη Σαέλουα να εγκαταλείψει την ομάδα.

Ο Ρόνγκεν της ταινίας απέχει από τον πραγματικό όσο ο Χίτλερ από τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Γουαϊτίτι στο «JoJo rabbit». Μάλλον ο γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία, Γουαϊτίτι, ήθελε η εκδοχή για το «Next goal wins» να είναι ύμνος για την πολυνησιακή κουλτούρα και λιγότερο μια πραγματική ιστορία. «Αν θέλετε την αληθινή ιστορία, δείτε το ντοκιμαντέρ. Είναι λαμπρό. Η ταινία μου είναι μια εκδοχή της ιστορίας», είναι η απάντηση του Γουαϊτίτι. Οσον αφορά τον Ρόνγκεν, την πρώτη φορά που είδε την ταινία, μόνος του σε μια άδεια αίθουσα, αναρωτήθηκε: «Γιατί άλλαξε τόσα πολλά πράγματα;» και πρόσθεσε: «Εξακολουθεί να είναι υπέροχο». Ο Ρόνγκεν είναι ακόμα με τη σύζυγό του Γκέιλ Μεγκαλούδη, την κόρη Ελλήνων μεταναστών που γνώρισε στις ΗΠΑ και νυμφεύθηκε το 1996 και όντως έχασε το ένα από τα τρία παιδιά της σε δυστύχημα το 2004.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".