Μπήκε ως αλλαγή, αντί του Φρέντι, στο 77ο λεπτό του αγώνα Αγκόλα - Μπουρκίνα Φάσο και στο 92’ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 2-0. Σκορ που έστειλε την Αγκόλα στους «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, του "Copa Africa" και παρέτεινε την απουσία του από την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Στα Σπάτα, πάντως, χάρηκαν για την επιτυχία του Ζίνι. Ο Αμπροσίνι Αντόνιο Καμπάσα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, άλλωστε, αποτελεί μία από τις αδυναμίες των παλιοσειρών στα αποδυτήρια. Αλλά και του Ματίας Αλμέιδα. Δεν ήταν τυχαία η εμπιστοσύνη που του έδειξε στο περσινό 0-0 των play offs της Super League κόντρα στον Ολυμπιακό, ούτε, βέβαια, η συμμετοχή του και στο φετινό ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους».

O Ζίνι της ΑΕΚ... που ζέστανε τις καρδιές των φιλάθλων της Αγκόλας

«Ο Ζίνι έδειξε το λαμπρό ταλέντο του στη διεθνή σκηνή! Σκόραρε το δεύτερο γκολ για την Αγκόλα εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο, επιδεικνύοντας δεξιοτεχνία, αποφασιστικότητα και καθαρό πάθος για το όμορφο παιχνίδι. Μια στιγμή που έχει ζεστάνει τις καρδιές των φιλάθλων της Αγκόλας!» ανέφεραν ξένα ΜΜΕ για τον 22χρονο επιθετικό.

HIGHLIGHTS | Angola 🆚 Burkina Faso #TotalEnergiesAFCON2023 - MD3 Group D

Ο Ζίνι μπορεί να μοιάζει στα μέρη μας ως ένα μελλοντικό πρότζεκτ, αλλά δεν απασχολεί την ποδοσφαιρικό κόσμο για πρώτη φορά. Ο γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 2002 κατάφερε από τα δεκαεπτά χρόνια του να προκαλέσει αίσθηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. «29 Οκτωβρίου 2019: Στάδιο Bezerrao, Μπραζίλια, Distrito Federal, Βραζιλία, Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA U-17 Βραζιλία 2019, Αγκόλα εναντίον Καναδά. Ο Ζίνι της Αγκόλας πανηγυρίζει το γκολ του στο 29ο λεπτό, 1-0» αλιεύσαμε από την επίσημη ιστοσελίδα της FIFA.

Zini ● Striker ● Angola sub 17

Εκείνες οι εμφανίσεις του Ζίνι τον έβαλαν στο στόχαστρο της Γκρέμιο. Οι Βραζιλιάνοι διέκριναν το ταλέντο του. Πρόκειται αναμφίβολα για παράσημο να θέλουν σε μία από τις μεγάλες ομάδες του Brasileirao έναν πιτσιρικά από την Αγκόλα, από μία αφρικανική χώρα. «Ο παίκτης θεωρείται κόσμημα» ανέφεραν τότε τα ρεπορτάζ στο Πόρτο Αλέγκρε. Ο Ζίνι ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία είκοσι ετών. Αρχικά ως δανεικός από την Πριμέιρο Ντε Αγκόστο κι έπειτα ολοκληρώθηκε η αγορά του, καθώς διέκριναν και στα Σπάτα το ακατέργαστο διαμάντι που είχαν στα χέρια τους. Ήταν, βέβαια, ήδη διεθνής με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του και, μάλιστα, είχε χριστεί και σκόρερ. Σήμερα, μετράει 17 συμμετοχές με 5 γκολ.

Το συμβόλαιο της ΑΕΚ με τον Ζίνι και η δουλειά του Αλμέιδα

Η ΑΕΚ τον έχει δέσει με συμβόλαιο έως το 2028. Στο μυαλό του Αλμέιδα είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει στην κορυφή της επίθεσης, αλλά κυρίως αριστερά. Εκεί τον χρησιμοποιεί προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητά του να κάνει... μπούκες. Πρόκειται, άλλωστε, για παίκτη που διαθέτει έκρηξη, αλλά και ικανότητα στο ένας με έναν. Για τον Αργεντινό, ο Ζίνι χρειαζόταν δουλειά στην τακτική. Τον παρέλαβε, άλλωστε, άγουρο και θέλησε να τον μπολιάσει με τη νοοτροπία του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cvlh05zozr1d)

Η κατάκτηση του νταμπλ την προηγούμενη σεζόν, έστω και με ολιγόλεπτες συμμετοχές του νεαρού Αφρικανού, ανέβασαν το πρεστίζ του παίκτη, αλλά τόνωσαν και την ψυχολογία του. Με άλλον «αέρα» εμφανίστηκε στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του και στην Αγκόλα το αντιλήφθηκαν από την πρώτη μέρα της ενσωμάτωσής του στην αποστολή για το άλλοτε Κόπα Άφρικα. Και ο Ζίνι φροντίζει και το δείχνει σε κάθε αγώνα, είτε παίζει βασικός είτε έρχεται από τον πάγκο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cu9rhc6sgxm9)

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".