Τα εκατομμύρια οπαδών της Λίβερπουλ ανά τον πλανήτη, τελούν σε κατάσταση σοκ. Ο «εκλεκτός», ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου, τον επανέφερε στα πρωταθλήματα και επανάφερε τη winning mentality στους «Reds», φεύγει! Ο πολυαγαπημένος Γιούργκεν Κλοπ, σόκαρε τον «κόκκινο» πλανήτη. «Φεύγω από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι»! Τέλος εποχής. Αλλά και αρχή μιας νέας. Ιδανικά για τους ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου, υπό την τεχνική καθοδήγηση ενός «δικού τους» παιδιού. Το όνομα, αυτονόητο: Τσάμπι Αλόνσο.

Ένας νέος... Κλοπ στη Λίβερπουλ

Ο Βάσκος έχει εξελιχθεί στο πιο καυτό όνομα των ευρωπαϊκών πάγκων. Οδηγεί την Μπάγερ Λεβερκούζεν στην κατάκτηση του τίτλου στη Γερμανία. Παίζει ποδόσφαιρο αξιοζήλευτο. Με κανόνες, αρχές, ομορφιά, με παίκτες που ο ίδιος αναδεικνύει. Χωρίς να ξοδεύει τρελά ποσά. Βελτίωση και ανάπτυξη. Ενας... Κλοπ στη θέση του Κλοπ.

Ενα εμβληματικό πρόσωπο, αντί ενός εμβληματικού, που αποχωρεί. Δεν είναι θεωρία. Είναι γεγονός πως η Λίβερπουλ θέλει τον Τσάμπι. Και τον ενημέρωσε επ' αυτού. Μάλιστα, προκύπτει ξεκάθαρη πληροφορία από την Ισπανία, πως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την απόφαση του Κλοπ να αποχωρήσει το καλοκαίρι, ήταν ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ. Ατζέντης του Ερνέστο Βαλβέρδε. Αλλά και του Τσάμπι Αλόνσο. Ο οποίος έλαβε ήδη την πρώτη κλήση με τηλεφωνικό κωδικό από το Μέρσισαϊντ.

Η Λίβερπουλ δεν έχει άλλο όνομα στη λίστα της. Θέλει να συνεχίσει τη δουλειά του Κλοπ, με ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να αντέξει τη «σκιά» που θα (αναπόφευκτα) θα υπάρχει πάνω από το Ανφιλντ, από το καλοκαίρι και μετά. Για τον Αλόνσο, η συνέχεια στον πάγκο της Λίβερπουλ, της Μπάγερν ή της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι το... λογικό. Αυτό για το οποίο προετοιμάζεται από την ημέρα που αποφάσισε να γίνει προπονητής.

O δρόμος ενός ελίτ προπονητή προς το Λίβερπουλ

Ο Τσάμπι ξεκίνησε την προπονητική του πορεία στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης το 2018. Έναν χρόνο μετά η Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο σύλλογος της πατρίδας του, που τον ανέδειξε, του έδωσε τα ηνία της ομάδας Β. Εμεινε από το Ιούλιο του 2019, έως τον Ιούνιο του 2022. Αφού έμεινε τρεις μήνες εκτός πάγκων, τον Οκτώβριο του 2022, η Μπάγερ Λεβερκούζεν τον προσέγγισε να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο, να τη βγάλει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Και τότε ξεκίνησαν τα... θαύματα. Μέσα σε 15 μήνες, οι εποχές του κινδύνου για τον υποβιβασμό, έχουν εξαφανιστεί στη λήθη του χρόνου. Στο σήμερα, οι Ασπιρίνες είναι στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, η μοναδική αήττητη ομάδα στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα, σε όλες τις διοργανώσεις. Με συνολικά 41 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 44 αγώνες έως τώρα! Κανονικό τρένο με σπασμένα φρένα. Ασταμάτητο. Καταστροφικό για τους αντιπάλους του.

Πριν ακόμη προσληφθεί από τη Λεβερκούζεν, ο «προφήτης Μουρίνιο», είχε δει το μέλλον: «Βλέποντας τον Τσάμπι Αλόνσο καταλάβαινες ότι θα γίνει προπονητής. Ομοίως με μένα, ο πατέρας του ήταν παίκτης. Μεγάλωσε με έναν πατέρα (Περίκο) που ήταν παίκτης, μετά προπονητής και μετά έγινε παίκτης, φυσικά πολύ καλύτερος από εμένα. Οι γνώσεις του για το παιχνίδι ήταν πολύ υψηλές. Και μετά έπαιξε στην Ισπανία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Και είχε προπονητές τον Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, εμένα στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ. Οπότε, αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, τότε μπορείς να πεις ότι ο Τσάμπι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής».

H Λίβερπουλ, ο Τσάμπι Αλόνσο και το... Erasmus

Ο Αλόνσο ήταν ένας ελίτ σκεπτόμενος μέσος ως ποδοσφαιριστής. Δεν έκανε τίποτα τυχαία στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο κάνει και τώρα, ως προπονητής. Θέλει να παραμείνει πρώτος στην Μπουντεσλίγκα και να πάρει το πρωτάθλημα από την Μπάγερν. Θέλει και ευρωπαϊκό τίτλο με τις Ασπιρίνες. Κυρίως, όμως, θέλει να εξελιχθεί. Και να φτάσει εκεί που έχει σκεφτεί. Ο 42χρονος τεχνικός, μετά την πρόσφατη νίκη της Λεβερκούζεν επί της Άουγκσμπουργκ, ο συνάντησε μια ομάδα Ισπανών φοιτητών, οι οποίοι αφού τον συνεχάρησαν, τον ρώτησαν πότε θα αναλάβει τη Ρεάλ. Η απάντησή του, όλα τα λεφτά: «Είμαι εδώ προς το παρόν. Είμαι Erasmus όπως εσείς»!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c2hbxnorkto9)

Τα «θαύματα» του Τσάμπι τον έχουν καταστήσει στόχο σχεδόν όλων των «μεγάλων» της Ευρώπης. Πρόσφατα η «BILD» ισχυρίστηκε πως στο νέο του συμβόλαιο υπάρχει ειδική ρήτρα που προβλέπει την παραχώρησή του σε μία εκ των Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, εάν εκείνες τον ζητήσουν. Ο CEO της Λεβερκούζεν, Φερνάντο Κάρο, με δηλώσεις του στο «TalkSport» δεν το διέψευσε. Αλλά κανείς δεν τον πίστεψε...

Το πρώτο σχόλιο του Τσάμπι Αλόνσο μετά την ανακοίνωση του Κλοπ για τη Λίβερπουλ

Η αποχώρηση του Κλοπ δεν μπορούσε να μην φτάσει έως το... κατώφλι του ίδιου του Αλόνσο. Ο ίδιος δεν γινόταν να μην ερωτηθεί για το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος επικεφαλής της τεχνικής ομάδας της Λίβερπουλ. Και η ερώτηση δεν τον εξέπληξε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «λογικό» το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ήδη φημολογία που τον θέλει να επιστρέφει στο Ανφιλντ, σε ρόλο προπονητή. Αλλά επέλεξε να ντριμπλάρει

«Η φημολογία είναι λογική. Αλλά το μυαλό μου και η προσοχή μου είναι εδώ, στην Μπάγερ Λεβερκούζεν», ανέφερε αρχικά ο Βάσκος και συνέχισε: «Είμαι αρκετά χαρούμενος στην Λεβερκούζεν, με τους ποδοσφαιριστές μου και όσα έχω εδώ. Φυσικά και είναι μια μεγάλη έκπληξη για τη Λίβερπουλ. Για ό,τι έχει πετύχει ο Γιούργκεν στην Λίβερπουλ έχω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό». Σαν να λέμε, στρίβειν δια του «να κατακτήσω την Μπουντεσλίγκα και... τα λέμε το καλοκαίρι». Αλλά σε ισπανογερμανικά...