Είθισται στα μέρη μας κάθε Ότο να συνδέεται με τη Γερμανία. Άλλοτε με όχι και τόσο ευχάριστες αναμνήσεις, δεδομένου ότι διίστανται οι γνώμες για το βίο και την πολιτεία του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, μετά την Επανάσταση του 1821. Άλλοτε, όμως, με ευφορία, καθώς ο επόμενος «Όθωνας» των Ελλήνων, ο κατά κόσμον Ότο Ρεχάγκελ, οδήγησε το 2004 τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης με έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Euro της Πορτογαλίας. Να, όμως, που μας έρχεται σήμερα και ένας Ότο από τη Γαλικία. O 29χρονος Ισπανός Γιόνι Ότο, που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, για να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, είναι συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Λες και ήταν το κισμέτ να έρθει στη χώρα μας.

Στη Θέλτα τον προώθησε ο Πάκο Ερέρα, που πέρασε ένα φεγγάρι και από τον Άρη. Το 2012, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ισπανίας U19 έπειτα από νίκη 1-0 επί της Εθνικής Ελλάδας! Με τον ερχομό του στην Τούμπα, θα βρει κάποιους από τους παίκτες εκείνης της φουρνιάς. Ως αντιπάλους, βέβαια, και ας μην του είχε δώσει ο Λοπετέγκι χρόνο συμμετοχής. Όπως δεν του έδωσε και ο Ντιέγκο Σιμεόνε όταν πήγε για μερικούς μήνες στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η απογείωση του Ότο μέσω… Κριστιάνο Ρονάλντο

Η καριέρα του Ότο, πάντως, απογειώθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα. Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιανουαρίου 2013, η Ρεάλ υποδεχόταν τη Θέλτα και τα... όργια του Κριστιάνο Ρονάλντο υποχρέωσαν το προπονητικό επιτελείο των Γαλιθιάνων να αντικαταστήσει τον Ούγκο Μάγιο με τον Γιόνι. Εκεί που δεν είχε παίξει έως τότε, μέτρησε τελικά 19 συμμετοχές.

Jonathan Castro Otto | Best Defensive Skills | HD 720p

«Στη Θέλτα ένιωθα πολύτιμος, ίσως όχι μόνο από τους οπαδούς. Πάντα θα χρωστάω τα πάντα σε αυτή την ομάδα. Είναι το μέρος όπου γεννήθηκα, είναι η πόλη μου, αλλά πρέπει να προχωρήσω. Η Ατλέτικο είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και μπορώ να πω ότι είναι κρίμα που δεν έπαιξα εκεί, ωστόσο, δίνω προτεραιότητα σε μένα και στην οικογένειά μου. Είμαστε ευτυχισμένοι εδώ. Και θεωρώ ότι στη ζωή είναι καλύτερα να μη στενοχωριέσαι για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Η ομάδα με εμπιστεύτηκε και θέλω να το ανταποδώσω» δήλωσε όταν πήγε στη Γουλβς, η οποία δαπάνησε το 2019 ένα τσουβάλι εκατομμύρια, 21 συνολικά, προκειμένου να τον αποκτήσει.

Jonny Otto wins PL Budweiser Goal of the Month March 2023 Award | KIEA Sports+

Ο τραυματισμός του Ότο απέναντι στον Ολυμπιακό

Το 2020, ωστόσο, ο Ότο παθαίνει ρήξη χιαστών. Κι εδώ εμπλέκεται η Ελλάδα. Ο Ισπανός τραυματίστηκε στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού με τη Γουλβς για το Europa. Επέστρεψε τον Φεβρουάριο με επέκταση συμβολαίου, αλλά παθαίνει δεύτερη ρήξη χιαστού. Στο ίδιο πόδι! Πάλι στα πιτς. Αλλά γύρισε! Δυνατός! Και πήρε τη θέση του στη βασική 11άδα.
Μέχρι που τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια προπόνηση δέχτηκε ένα δυνατό μαρκάρισμα από το νεαρό συμπαίκτη του, Ταβάντα Κιρέβα. Ξέσπασε. Χτύπησε το μικρό κι έφτυσε ένα μέλος του προπονητικού επιτελείου, που μπήκε να χωρίσει τους δύο συμπαίκτες. Έπειτα έσπασε μία καρέκλα και μία τηλεόραση στα αποδυτήρια. Ο Γκάρι Ο’ Νιλ τού απαγόρευσε να επιστρέψει στην ομάδα.

Γιόνι Ότι, ένα… πίτμπουλ για τον ΠΑΟΚ

«Ο Γιόνι είναι θηρίο. Ένας εκπληκτικός αθλητής, μια προσωπικότητα πίτμπουλ. Σχεδόν πάντα ήξερες τι να περιμένεις από εκείνον, δεν χρειαζόταν ποτέ να ανησυχείς μέσα στο γήπεδο. Καλός τύπος, μαζεμένος, αλλά δεν θα ήθελες να δεις την άλλη του πλευρά. Όταν έχανε το μυαλό του, ήξερες ότι έπρεπε να του δώσεις μερικά λεπτά να ηρεμήσει και μετά θα ήταν πάλι ο Γιόνι» δήλωσε μετά το επεισόδιο ο συμπαίκτης του Ότο, Τζον Ράντι.

Οι τίτλοι τέλους, ωστόσο, είχαν ήδη μπει στην... τιτλέζα. Κάπου εκεί αναμείχθηκε ο ΠΑΟΚ. Έδειξε στον Ισπανό μπακ πόσο πολύ τον ήθελε. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έπραξαν οι άνθρωποι της Θέλτα. Κι επειδή μιλάμε για απόλυτα συναισθηματικό άνθρωπο, ο Γιόνι πήρε την απόφασή του.

Ο επόμενος προορισμός του θα ήταν η Τούμπα και ο ΠΑΟΚ. Πίεσε, μάλιστα, τη Γουλβς να του επιτρέψει να μετακομίσει εκεί που πρόσταζε η μοίρα του, στην Ελλάδα! Για να ολοκληρώσει το κισμέτ του!


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΟΝΤΙΜΕ”.