Η κάθοδος του εκ των ουραγών στη βαθμολογία της Super League, ΠΑΣ Γιάννινα, στο Φάληρο έμοιαζε με διπλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό και τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να... βγάζουν τα μάτια τους στο ντέρμπι της Τούμπας, οι "ερυθρόλευκοι" ήξεραν ότι με νίκη θα μείωναν τη διαφορά τουλάχιστον με έναν εκ των ανταγωνιστών τους. Επιπλέον η πολύ χαμηλή φετινή δυναμικότητα του "Άγιαξ της Ηπείρου" έδινε την δυνατότητα στον Πορτογάλο τεχνικό των Πειραιωτών να εντάξει πιο αρμονικά τα νέα του μεταγραφικά αποκτήματα σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε "χαμηλού κινδύνου". Και τέτοιο αποδείχτηκε! Παρά τη φιλότιμη αντίσταση των Ηπειρωτών ο Ολυμπιακός έφτασε σε σχετικά άνετο 3-1 μένοντας σε... τροχιά κορυφής εν αναμονή των δύσκολων ντέρμπι που ακολουθούν σε Τούμπα και "Απόστολος Νικολαϊδης". 

Εύκολο 0-0 για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ημίχρονο απέναντι σε προβληματικό Ολυμπιακό

Η εικόνα του Ολυμπιακού στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης παρέπεμπε περισσότερο σε φιλικό καλοκαιρινής προετοιμασίας όχι μόνο σε επίπεδο έλλειψης “χημείας” αλλά και σε αυτό της ολοκληρωτικής απουσίας ρυθμού και έντασης επίσημης αναμέτρησης που διεξάγεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Με τον Κάρλος Καρβαλιάλ να εμφανίζει στην αποστολή και τα έξι μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας (εκ των οποίων τα τρία με φανέλα βασικού) μοιραία απουσίαζε από τους “ερυθρόλευκους” οποιοδήποτε ίχνος αυτοματισμών. O Αντρέ Όρτα ήταν δραστήριος στο ντεμπούτο του, αλλά δυσκολευόταν να συνδυαστεί με τους νέους του συμπαίκτες, καθώς μόλις έκλεισε την πρώτη εβδομάδα προπονήσεων με τη νέα του ομάδα.

Ο επί σειρά ετών αστέρας της Μπράγκα, πάντως, είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη των γηπεδούχων σε σχέση με Ναβάρο και Ζέλσον Μάρτινς που στο πρώτο ημίχρονο πέρασαν απαρατήρητοι.

Μοιραία ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Μιχάλη Γρηγορίου και είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα 0-0 και… σκορ 1-1 στις σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες: Μια στο 30’ όταν ο Φορτούνης έχασε… γκολ που δεν χάνεται μετά από υπέροχη μεταβίβαση του Μασούρα που τον “έβγαλε” τετ α τετ με τον Αθανασίου και μία στο 39’ όταν ο Πασχαλάκης πήρε… την μπουκιά απ’ το στόμα του Σόρια με εκπληκτική επέμβαση.

"Εκτελεστής" Ντόη... έβαλε τα γυαλιά στους επιθετικούς του Ολυμπιακού

Ό,τι δεν κατάφεραν, όμως, οι κλασικοί μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού το έπραξε ένας στόπερ με... εμπειρία χαφ! Ο Ανδρέας Ντόη θυμήθηκε τα χρόνια του στην β' ομάδα των "ερυθρόλευκων" (όπου αγωνιζόταν κυρίως σε θέση αμυντικού μέσου πριν τον καθιερώσει ο Μίτσελ στο κέντρο της άμυνας) και με υπέροχο μακρινό σουτ στο 57' "έλυσε το γόρδιο δεσμό" για την ομάδα του... βάζοντας τα γυαλιά στους πιο επιθετικογενείς συμπαίκτες του. Ενα πολύ σημαντικό project του Ολυμπιακού θύμισε με το παρθενικό του γκολ στην πρώτη ομάδα πόσο πολύ πρέπει να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν τα ταλέντα που παράγει η Ακαδημία του Ρέντη, στην προσπάθεια αναδόμησης του ρόστερ. 

Το γκολ του Ντόη απελευθέρωσε ολοκληρωτικά τους συμπαίκτες του, που ανέβασαν ταχύτητα έχοντας απλά να ξεπεράσουν το εμπόδιο του βοηθού διαιτητή Φωτόπουλου, ο οποίος σε δύο περιπτώσεις που σκόραραν οι γηπεδούχοι έσπευσε να σηκώσει το σημαιάκι του με την ολοκλήρωση των φάσεων. 

Κι αν ο επόπτης δικαιώθηκε στο ακυρωθέν γκολ του Μαρτίνς στο 60', άπαντες απόρησαν με την υπόδειξή του πέντε λεπτά αργότερα όταν ο Μασούρας "σέρβιρε" γκολ στον Ναβάρο και εκείνος νίκησε με ψύχραιμο πλασέ τον Αθανασίου. Ακόμη και με "γυμνό μάτι" φαινόταν ότι ο Ισπανός καλυπτόταν από τους αμυντικούς του ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μέσω VAR. Το γκολ μέτρησε, οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 2-0 και τα βλέμματα στράφηκαν σε ένα ακόμη μεταγραφικό απόκτημα του Ιανουαρίου, τον Τσικίνιο που πήρε το δικό του "βάπτισμα του πυρός" στο τελευταίο ημίωρο. 

Ρέτσος, πέναλτι και επιστροφή του ΠΑΣ στο παιχνίδι

Το σενάριο της αναμέτρησης, όμως, δεν έμελλε να είναι τόσο... χαλαρό όσο περίμενε ο Καρβαλιάλ. H είσοδος του νεοαποκτηθέντος Τούτου προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην "ερυθρόλευκη" οπισθοφυλακή με τον άσο του ΠΑΣ να "ζαλίζει" τους αμυντικούς του Ολυμπιακού - και κυρίως τον Ρέτσο - στο 74' και να κερδίζει πέναλτι από άτσαλο μαρκάρισμα του διεθνή αμυντικού στο όριο της γραμμής της μεγάλης περιοχής. Ήταν μέσα; Ήταν έξω; Ακόμη και με τα ριπλέι η απόφαση έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη. 

Σε κάθε περίπτωση ήταν άλλη μία φάση από το ξεκίνημα της σεζόν που επιβεβαίωσε ότι το μειονέκτημα του Ρέτσου στο οποίο πρέπει να δουλέψει πολύ στις προπονήσεις είναι η τάση του να πέφτει άγαρμπα στις φάσεις και να καταφεύγει σε εξαιρετικά ριψοκίνδυνα μαρκαρίσματα θέτοντας την ομάδα του σε κίνδυνο. Φάσεις που θα μπορούσε να αποτρέψει παίρνοντας καλύτερες τοποθετήσεις στο ξεκίνημά τους. 

Ο Κόντε μείωσε από τα έντεκα βήματα σε 2-1, και το παιχνίδι απέκτησε αίφνης σασπένς στο φινάλε του. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα να αναζητεί την ισοφάριση, οι διάδρομοι προς την εστία του Αθανασίου έγιναν περισσότεροι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πλησιάσει δύο φορές κοντά στο τρίτο γκολ (μία με τον Ποντένσε στο 87' και μία με τον Ναβάρο στο 88' με τον σέντερ φορ των Πειραιωτών να σημαδεύει το δοκάρι). 

Τελικά το... κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τα πόδια του Στέφαν Γιόβετιτς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μαυροβούνιο να διαμορφώνει με υπέροχη εκτέλεση το τελικό 3-1. Αν πάντως θέλουμε να αναδείξουμε τον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου, αυτός δεν ήταν κάποιος νέος, αλλά μια... παλιοσειρά! Ο Γιώργος Μασούρας μοίραζε ασίστ σαν τον... Τόμας Γουόκαπ και δικαιούται τον τίτλο του MVP της βραδιάς! 


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Κίνι, Ρέτσος, Ντόη, Ορτέγκα, Όρτα (61' Τσικίνιο), Έσε (72' Καρβάλιο), Φορτούνης, Μασούρας, Μαρτίνς (73' Ποντένσε), Ναβάρο (90' Γιόβετιτς).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αθανασίου, Σόρια, Κιάκος (82' Τσιαούσης), Εραμούσπε, Μπακαδήμας, Καραχάλιος, Ριένστρα (82' Έφορντ), Λιάσος, Ροσέρο (63' Τούτου), Μπάλαν (63' Κόντε), Τζίμας.