Η Μίντιλαντ, λίγο πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος στη Δανία, είναι το φαβορί για να το κατακτήσει. Είναι η ομάδα που οδηγεί την κούρσα, αλλά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες ήρθε για άλλο λόγο, συγκεκρμένα το δικό της survivorστη Σκοτία. Απασχόλησε με κάτι που προφανώς έχει παίξει ρόλο στη μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία της ομάδας. Ο λόγος γι’ αυτό που οι Αγγλοι αποκαλούν «mentality training», όρος άγνωστος σε πολλούς αθλητικούς συλλόγους.

Αυτό που οι άνθρωποι της Μίντιλαντ, η οποία εδρεύει στο κέντρο της ηπειρωτικής Δανίας, κυριολεκτικά στη μέση της Γιουτλάνδης, έχουν πάει πλέον σε άλλο επίπεδο. Παρεμπιπτόντως, αυτή που όλοι αποκαλούμε Μίντιλαντ, ονομάζεται κανονικά Μίντγιουλαντ, που σημαίνει «Κεντρική Γιουτλάνδη».

Πρόκειται για την ομάδα που κάνει «προπόνηση νοοτροπίας» -«εκπαίδευση ψυχολογίας» αν προτιμάτε- στους ποδοσφαιριστές. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Μίντιλαντ οργάνωσε ένα πρόγραμμα ψυχικής εκπαίδευσης (mental training program) που έμοιαζε με ριάλιτι επιβίωσης. Συγκεκριμένα, ο προπονητής Τόμας Τόμασμπεργκ, οι συνεργάτες του και όλοι οι ποδοσφαιριστές πήραν λιγοστά πράγματα μαζί τους -έναν υπνόσακο και τα άκρως απαραίτητα εργαλεία επιβίωσης- και έμειναν για τρεις ημέρες στο έλεος του Θεού, στα βουνά Κέρνγκορμς, στα ανατολικά Highlands της Σκοτίας.

Μοναδική αποστολή τους ήταν, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες που ενώθηκαν μόνο την τρίτη ημέρα, να επιβιώσουν σε αρκτικό-αλπικό ορεινό περιβάλλον, με υψόμετρο περίπου 1.000-1.200, ανάμεσα σε ορεινούς λαγούς, άγριους τάρανδους και κόκκινους σκίουρους. Εξαντλήθηκαν, κρύωσαν, πείνασαν, αλλά επιβίωσαν.

Η Μίντιλαντ, το mentality training και η απομόνωση

Το ομαδικό πνεύμα ήταν αυτό που τους έσωσε. «Είστε στα Highlands της Σκοτίας. Οσο κι αν φωνάξετε για βοήθεια, κανείς δεν θα σας ακούσει. Η μόνη βοήθεια που έχετε είναι οι συμπαίκτες σας», τους είπε πριν από την αναχώρηση ο mental coach του συλλόγου, Μπιάρνε Σλοτ Κρίστιανσεν, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το event. Δεν τους... άκουσε και το ελάφι που σκότωσε ο 21χρονος Δανός -με τουρκική καταγωγή- επιθετικός Αράλ Σιμσίρ και βρέθηκε φαγητό έπειτα από ένα 24ωρο πείνας. Ο Σιμσίρ ήταν ο ένας από τους παίκτες που ως καλοί σκοπευτές πήραν μαζί τους όπλο. Οπως και κάποιοι άλλοι, που σκότωσαν πάπιες και φασιανούς.

Μετά την τριήμερη περιπέτεια, τα 32 μέλη της αποστολής στο βουνό έφτασαν στην κορυφή, όπου τους περίμενε ο Κρίστιανσεν και το ελικόπτερο, με το οποίο επέστρεψαν στη βάση τους. Ο προπονητής ψυχολογίας του κλαμπ, γνωστός ως B.S. (Bjarne Slot Christiansen), πρώην μέλος του Σώματος Κυνηγών, μιας εξέχουσας ομάδας των δανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, αποκάλυψε μερικά οργανωτικά μυστικά: «Το σημαντικό για τον σύλλογο τώρα είναι να δημιουργήσουμε σχέσεις μεταξύ των παικτών.

Παίκτες από 14 διαφορετικά έθνη βρέθηκαν σε αυτό το λές διαφορετικές κουλτούρες. Επρεπε λοιπόν να δημιουργήσουν βαθύτερες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αποστολής δεν γνώριζαν το πρόγραμμα κάθε ημέρας και απέναντι στο κρύο και στην πείνα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία. «Υπήρχαν πολλοί που χρειάστηκαν βοήθεια - και αυτή ήταν η πρόθεση. Ακριβώς όπως χρειάστηκε κάποιοι να δώσουν βοήθεια, έπρεπε κάποιοι να τη ζητήσουν».

Trailer: Teambuilding i den skotske vildmark

Το τρίτο βράδυ κοιμήθηκαν σχεδόν όλοι αγκαλιασμένοι, μπροστά σε μια φωτιά για να ζεσταθούν. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πως ο Κρίστιανσεν είχε τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας της ομάδας, με ελικόπτερα, απινιδωτές και εξοπλισμό πρώτων βοηθειών σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Μίντιλαντ

Ολα αυτά έγιναν σε εδάφη που ανήκουν στο αφεντικό της Μίντιλαντ. Ιδιοκτήτης της ομάδας της Δανίας από τον περασμένο Αύγουστο είναι ο δισεκατομμυριούχος Αντερς Χολτς Πόβλσεν. Ο 42χρονος από τα Νησιά Φερόε είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μοναδικός ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας λιανικής πώλησης ρούχων Bestseller και πολλών άλλων εταιρειών.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πλουσιότερος Δανός με καθαρή περιουσία που εκτιμάται σε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η γη στην οποία βρέθηκαν οι παίκτες της Μίντιλαντ είναι δική του. Οταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Μίντιλαντ πήρε «στρωμένη δουλειά». Ναι μεν επρόκειτο για μια ομάδα χωρίς ιστορία, μόλις 25 ετών -ιδρύθηκε το 1999 από τη συγχώνευση των ομάδων Ikast FS και Herning Fremad-, αλλά παρέλαβε από τον πρώην ιδιοκτήτη, Μάθιου Αλεξά[1]ντερ Μπένχαμ, μια πρωταθλήτρια πλέον, αλλά -το κυριότερο- και μια ομάδα που πρωτοπορεί και έχει ασυνήθιστη νοοτροπία.

Ο Μπένχαμ ήταν ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Μπρέντφορντ και της Smartodds, μιας εταιρείας στατιστικής έρευνας για επαγγελματίες του τζόγου. Από αυτόν παρέλαβε ο σημερινός ιδιοκτήτης το πραγματικά μοναδικό προπονητικό τιμ της Μίντιλαντ. Ενα τιμ στο οποίο μετέχει ένας αναλυτής με διδακτορικό στη φυσική υψηλής ενέργειας από το Χάρβαρντ, ένας μένταλ κόουτς, ακόμα και προπονητής ο οποίος έχει τελειοποιήσει ειδική τεχνική για τις εκτελέσεις πλαγίων άουτ και τον οποίο το 2018 είχε πάρει στη Λίβερπουλ και ο Γιούργκεν Κλοπ. Πρόκειται λοιπόν για μια ομάδα με άλλη νοοτροπία κι αυτό δείχνει το ταξίδι επιβίωσης στην παγωμένη Σκοτία. Το τριήμερο ριάλιτι, με πρωταγωνιστές τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μίντιλαντ, καταγράφηκε από την τηλεόραση της Δανίας

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"