«Ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ είναι οι καλύτερες ομάδες στην Euroleague. Το ΟΑΚΑ θυμίζει μέρες από παλιά»… Με 17 λέξεις ο πολύπειρος Έτορε Μεσίνα κατέγραψε με τον πλέον λακωνικό τρόπο τη δυναμική που αναπτύσσει το «τριφύλλι» σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ο μύθος του «Εξάστερου» και να επιστρέψει η ομάδα σε Final Four δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
«Δεν χάνουμε από κανέναν στο ΟΑΚΑ», έστειλε το δικό του μήνυμα ο Εργκίν Αταμάν μετά από τη νέα κυριαρχική εμφάνιση των «πράσινων» απέναντι στην Αρμάνι, με τον Τούρκο προπονητή να δίνει έμφαση στις επιδόσεις που θα έχει η ομάδα του στα εκτός έδρας παιχνίδια αρχής γενομένης από το αποψινό στο Κάουνας.

Για τον φετινό Παναθηναϊκό και την εμφανή βελτίωσή του από το ξεκίνημα της σεζόν έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες άρθρα και σχόλια όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η γέννηση ενός project που φάνταζε εξ ορισμού ελπιδοφόρο το καλοκαίρι εξελίσσεται με τρόπο γοητευτικό, ακόμη και για τους ουδέτερους παρατηρητές. Γιατί καλά τα εκατομμύρια, καλά τα μεγάλα ονόματα, αλλά αν ήταν τα budget το άλφα και το ωμέγα στον αθλητισμό η Αρμάνι Μιλάνο θα έπρεπε να είχε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια καμιά… δεκαριά Ευρωλίγκες!
Το μπάσκετ, όπως και κάθε ομαδικό άθλημα, στηρίζεται σε βασικές αρχές και κυρίως στα «μαθηματικά της εξέλιξης» που βοηθούν τις ομάδες να ενισχύουν τα πλεονεκτήματά τους και να «καμουφλάρουν» τις αδυναμίες τους κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας συνεχούς προόδου.

Το... διπλό ελληνικό παράσημο του Αταμάν στον Παναθηναϊκό

Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο που δικαιούται φέτος ο Εργκίν Αταμάν. Η διαρκής βελτίωση του Παναθηναϊκού, η μετατροπή μιας θεωρητικά soft ομάδας «πρωτοκλασάτων παικτών» σε… μηχανή αμυντικής εξολόθρευσης των αντιπάλων της, μα πάνω απ’ όλα η αναβάθμιση παικτών που μέχρι πριν από μερικούς μήνες έμοιαζαν στα μάτια της κοινής γνώμης «λίγοι» για να υποστηρίζουν ένα τόσο μεγαλεπήβολο εγχείρημα.
Η αναγέννηση του Μάριους Γκριγκόνις αποτέλεσε ένα πρώτο δείγμα της επιρροής του Τούρκου προπονητή στον οργανισμό, ωστόσο η εικόνα που εμφανίζουν πλέον στα παιχνίδια παιδιά όπως ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο φαντάζουν με τον «απόλυτο καθρέφτη» της διαδικασίας αναδόμησης του «τριφυλλιού».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyekr75jtdnd)

Καλαϊτζάκης και Αντετοκούνμπο... για φίλημα! 

Ο Έλληνας γκαρντ έμοιαζε στο ξεκίνημα της χρονιάς με το… ενάμιση πόδι εκτός ΟΑΚΑ. Ο αδελφός του φάνταζε πιθανότερο να μείνει στην ομάδα ως συμπληρωματικό κομμάτι του παζλ του Αταμάν για τα παιχνίδια της Basket League. Τον τελευταίο μήνα ο Καλαϊτζάκης είναι απολαυστικός! Ο προπονητής του δεν διστάζει να… πετάξει εκτός παρκέ τον Ναν στο τρίλεπτο (συνέβη στο παιχνίδι με την Αρμάνι) και να τον ρίξει στην πεντάδα χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cym92hq9xipt)

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, από τη δική του πλευρά, που έδειχνε… ψαρωμένος στις πρώτες του παρουσίες με την «πράσινη» φανέλα, φαντάζει πλέον ως ιδανικός παρτενέρ του Ματίας Λεσόρ στη θέση «5». Έχοντας βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματά του, δουλεύοντας σκληρά για να καταπολεμήσει το… κουσούρι των εύκολων φάουλ στα οποία υποπίπτει κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο Έλληνας σέντερ έχει μετριάσει οποιαδήποτε συζήτηση γινόταν περί «αναγκαίας απόκτησης ψηλού» στις τάξεις των φίλων του «τριφυλλιού».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyelobtjswvl)

Ο Εργκίν Αταμάν έχει ουκ ολίγους λόγους να νιώθει ικανοποιημένος από τη μετάλλαξη του Παναθηναϊκού. Δικαιούται, όμως, να αισθάνεται διπλά περήφανος για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε αθλητές του, όταν ήταν… ο μόνος που το έπραττε κόντρα σε όλους και σε όλα!

Ο Παναθηναϊκός και το μεγάλο κέρδος της εθνικής

Η εντυπωσιακή βελτίωση Καλαϊτζάκη και Αντετοκούνμπο στα χέρια του Αταμάν κάνει και τον Βασίλη Σπανούλη να… τρίβει τα δικά του από ικανοποίηση. Με τη δεξαμενή των καλών Ελλήνων παικτών να έχει στερέψει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποκτά δύο εξαιρετικά «όπλα» στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού από την εθνική μας ομάδα. Ιδιαίτερα στη θέση «5» που ψάχνουμε Έλληνες σέντερ… με το σταγονόμετρο!