Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 στο Τόκιο, όταν και κατέλαβε την πέμπτη θέση στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας στην κολύμβηση, ο Άλκης Κυνηγάκης αντιμετώπισε διάφορα ζητήματα. Βασικά, ήταν δύο οι μεγάλοι μπελάδες. Άλλαζε προπονητές και δεν είχε χώρο να προπονείται σταθερά. Αυτό άλλαξε όταν αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα θρυλικό κολυμβητή, το νεφεληγερέτη του γλυκού νερού στα ημέτερα: ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν είναι γνωστό αν βλέπει τον εαυτό του στον Κυνηγάκη, αλλά είναι ως και βέβαιο ότι διακρίνει τις ικανότητές του και πως διαβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Γι’ αυτό, σε έναν από τους πιο κρίσιμους αγώνες στην καριέρα του 25χρονου κολυμβητή, δηλαδή τα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα, το πρωί της Κυριακής, 4 Φεβρουαρίου, στις 9:30, ο Κυνηγάκης έχει ιερή αποστολή να τερματίσει στην πρώτη 13άδα και να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Όπως είπε και στο parapolitika.gr, άλλωστε, “είμαι έτοιμος και νιώθω σε πολύ καλή κατάσταση”.

 

Άλκης Κυνηγάκης: Στο υψόμετρο του Λιβόνιο

Ο προπονητής του, άλλωστε, είναι ένας… ολυμπιακός γίγαντας. Όχι μόνο επειδή ο Σπύρος Γιαννιώτης φορούσε πάνω από 20 χρόνια το σκουφάκι του Ολυμπιακού, αλλά και για τις στιγμές στους πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες που πήρε μέρος, ένας κολοσσός του ελληνικού αθλητισμού. Το αράδιασμα δεν έχει αυτήν τη στιγμή νόημα, ειδικά λόγω των… φρέσκων φρούτων. Η εικόνα, πάλι, λειτουργεί ως υπενθύμιση. 


Τα «δάκρυα χαράς» του Σπύρου Γιαννιώτη

 


Ωστόσο, η εμπειρία του στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2011, όταν εκτός της πρόκρισης μέσω Σαγκάης στο Λονδίνο πήρε και το χρυσό μετάλλιο, και το 2015, όταν από το Καζάν βρέθηκε στο Ρίο για τον τελευταίο ασημένιο χορό του, μπορεί να είναι ευεργετική για τον Κυνηγάκη.

Με την πέμπτη θέση που πήρε στο Τόκιο αλλά και τη συνεπή παρουσία του σε σχεδόν όλες τις διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος, με τελευταίες τις δύο έκτες θέσεις στη Φουκουόκα, το καλοκαίρι του 2023, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Κυνηγάκης δείχνει ότι ανήκει στην enfant gate του αγωνίσματός του, παρ’ όλα αυτά σε αγώνες τέτοιας, διπλής, σημασίας, δεν έχει τρομερή δυναμική, διότι είναι one and done. Ο Κυνηγάκης δεν θα γυρίσει στην Αθήνα αν δεν ξέρει από την Ντόχα ότι προκρίθηκε ή αποκλείστηκε.

Ο Γιαννιώτης, που ανέλαβε προσφάτως τον 25χρονο κολυμβητή και έκανε την πιο σκληρή προετοιμασία στην καριέρα του μετά τη Σαγκάη, ξέρει ότι δεν χρειάζεται να είναι… αίμα κι άμμος. Γι’ αυτό τα κράτησε… όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Όπως λέει ο Κυνηγάκης, “πήγα για 21 μέρες στο υψόμετρο, στο Λιβόνιο, με την εθνική Ιταλίας, και πήρα μέρος σε έναν αγώνα στη Φουντσάλ της Μαδέιρα, στην Πορτογαλία, που πλασαρίστηκα 19ος“. Αυτό το πλασάρισμα ουδόλως αποθαρρυντικό ήταν, άλλωστε ο αθλητής του Παλαιού Φαλήρου έκανε φορμάρισμα το τελευταίο δεκαήμερο, προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η τελευταία έξοδος

Ο Κυνηγάκης ψάχνει μια θέση στη 13άδα το… πολύ, αφού, εφόσον πλασαριστούν σε αυτό το γκρουπ κολυμβητές που έχουν ήδη προκριθεί. Αν, δηλαδή, είναι μέσα οι τρεις πρώτοι της Φουκουόκα, τότε το εισιτήριο θα πάρει και ο 16ος κολυμβητής και αλίμονο αν ένας ολυμπιονίκης σε τέτοια κατάσταση και με πλασαρίσματα σε μεγάλες διοργανώσεις παρεμφερή δεν είχε τη δυνατότητα να βρεθεί σε αυτό.

Κυνηγάκης: «Πίστεψα ότι θα πάρω το μετάλλιο, να σας πω την αλήθεια. Το πίστεψα πολύ! » | 5/8/21|ΕΡΤ


Φυσικά, πάντα υπάρχει περίπτωση να στραβώσει κάτι. Αν γίνει αυτό, ο Κυνηγάκης θα έχει ακόμα μία ευκαιρία. Απλώς θα πρέπει να θυμηθεί το παρελθόν του ως κολυμβητή που μετράει… πλακάκια.

Στην περίπτωση που ο Κυνηγάκης δεν καταφέρει να πάρει το ένα από τα 13 εισιτήρια από τα 10 χλμ., θα έχει ακόμα μία ευκαιρία, όχι όμως στα 5χλμ., που επίσης θα συμμετάσχει την 7η Φεβρουαρίου, αλλά μέσω της πισίνας. Ούτως ή άλλως, όπως ο Γιαννιώτης, ξεκίνησε ως κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων μέσα στο κολυμβητήριο και το αγώνισμά του ήταν τα 1.500 μέτρα. Για να πάει στους Ολυμπιακούς, θα πρέπει να κάνει 15.00.99 είτε στον προκριματικό είτε, εφόσον προκριθεί, στον τελικό.  Το πανελλήνιο ρεκόρ στην πενηντάρα πισίνα είναι το αλησμόνητο 14.53.32 που έκανε ο προπονητής του, Γιαννιώτης, στον προκριματικό των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, με το ημερολόγιο να γράφει 9 Αυγούστου.