Οι παροικούντες στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά τα προηγούμενα χρόνια έχουν να διηγούνται αμέτρητες ιστορίες για την Ευαγγελία Πλατανιώτη, την παγκόσμια πρωταθλήτρια της Καλλιτεχνικής Κολύμβησης που σήκωσε στον ουρανό της ερήμου της Ντόχα τη γαλανόλευκη σημαία.

Συλλέκτης μεταλλίων εδώ και χρόνια η ίδια, ακολουθούσε διαρκώς την ίδια ρουτίνα κάθε φορά που επέστρεφε στη βάση της μετά από μια μεγάλη διοργάνωση. Ακόμη και τις Κυριακές ήταν εκεί στην πισίνα (το δικό της “γαλάζιο κόσμο”) όχι απλά για να προπονηθεί, αλλά για να συμβουλεύει μικρά παιδιά και να τα μυεί στον ξεχωριστό κόσμο ενός αθλήματος που στην Ελλάδα θυμόμαστε ότι υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις που θα… φέρει κάποιο μετάλλιο στην πατρίδα. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, με τα περισσότερα αθλήματα που μοιάζουν καταδικασμένα να επιβιώνουν στη σκιά του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyvfu6ddyzgh)

Η έμπνευση της Ευαγγελίας Πλατανιώτη και ο Νίκος Γκάλης

Πόσα και πόσα μικρά παιδιά που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια της “μητρικές” συμβουλές της Ευαγγελίας δεν πρέπει να αισθάνθηκαν περήφανα το μεσημέρι του Σαββάτου, βλέποντας τη μέντορά της στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyvh4e8rjsi9)

Ο Νίκος Γκάλης ενδεχομένως να μην γνώριζε όλη αυτή την… ιεροτελεστία στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά τη στιγμή που έστελνε τα δικά του συγχαρητήρια στην εθνική μας “γοργόνα”.



"Συγχαρητήρια Ευαγγελία Πλατανιώτη για την παγκόσμια πρωτιά που κατέκτησες! Εκτός από Παγκόσμια Πρωταθλήτρια είσαι και έμπνευση για κάθε παιδί που ασχολείται με ένα άθλημα δύσκολο και όμορφο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μπράβο σε σένα, στις προπονήτριες και στην οικογένειά σου!", έγραψε ενδεικτικά ο Γκάνγκστερ του ελληνικού μπάσκετ σε ανάρτησή του στα social media.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και ο μοναχικός κόσμος της δοκιμασίας

Για την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια που συζητά όλη η Ελλάδα ήταν η δικαίωση της πίστης σε έναν μοναχικό αγώνα που πέρασε από σαράντα κύματα. Γιατί μπορεί τα ύδατα μιας πισίνας να είναι γαλήνια, η ζωή ενός πρωταθλητή, όμως, κρύβει στιγμές μοναξιάς και ανελέητης πάλης με τους “δαίμονες” του εσωτερικού σου κόσμου. Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, δάκρυα. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyvhc5iaqqhd)

Το κορίτσι με καταγωγή από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας, απέδειξε στην Ντόχα ότι είναι γεννημένο για τα δύσκολα. Δοκιμάστηκε ακόμη και από τον Covid πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά στη ζωή της έμαθε να μην τα παρατάει ποτέ.

“Έχω σκεφτεί να τα παρατήσω αρκετές φορές αλλά εάν το έκανα δεν θα είχα καταφέρει ούτε τα μισά από αυτά που έχω κάνει σήμερα. Ακόμη και με όσα είχε τραβήξει με την πανδημία επηρεάστηκα αρκετά ψυχολογικά, διότι για εμένα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Έφτασα στα όρια μου αλλά εάν ήταν εύκολο δεν θα είχε αξία, δεν θα ήταν κατόρθωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα λεγόταν πρωταθλητισμός. Για να τα παρατήσεις σημαίνει ότι δεν το θέλεις αρκετά και εάν δεν το θέλεις αρκετά καλύτερα να το αφήσεις”, έχει δηλώσει σε συνέντευξή της με τις παραπάνω λέξεις να αντανακλούν τη φιλοσοφία της όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά την ίδια τη ζωή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyvlcq2xz0wx)

Το Παρίσι είναι πλέον μπροστά της, το ίδιο και ο στόχος ενός ολυμπιακού μεταλλίου. Να είστε σίγουροι, όμως, ότι η ίδια θα αντάλλασσε όλους τους τίτλους της καριέρας της, αν ήξερε ότι αποτέλεσε έμπνευση για εκείνα τα κοριτσάκια που έζησε δίπλα τους ατελείωτες ώρες στα προπονητήρια. Όπως ακριβώς το έγραψε ο Νίκος Γκάλης: Αυτή η έμπνευση αποτελεί το πλέον ανεκτίμητο μετάλλιο στη διαδρομή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Ευαγγελίας Πλατανιώτη!