Το ομαδικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 σε ό,τι αφορά τη μικτή ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης της Ελλάδας δεν παίζει ως σενάριο, αφού έμεινε 12η στον τελικό του ακροβατικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, αλλά η Ευαγγελία Πλατανιώτη δεν είναι ούτως ή άλλως μέλος της. Η ίδια έχει τις δικές της πιθανότητες να πάει στο Παρίσι, μέσω του ντουέτου στο ελεύθερο, με παρτενέρ τη Σοφία Μαλκογεώργου. Ο προκριματικός είναι προγραμματισμένος για τις 8:30 πρωί της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, ενώ ο τελικός για τις 13:00 την Πέμπτη, 8 του μηνός. 

Η Πλατανιώτη δεν μπορεί να πάει στο Παρίσι ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τεχνικό σόλο και "ασημένια" στο ελεύθερο, απλούστατα επειδή δεν υπάρχει σόλο στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Γίνονται πέντε αγωνίσματα παραδοσιακά στους Ολυμπιακούς και δίνονται δύο μετάλλια: το ένα είναι το ομαδικό, που προκύπτει ο μέσος όρος από το ελεύθερο, το τεχνικό και το ακροβατικό πρόγραμμα, και το άλλο το ντουέτο, που γίνονται το τεχνικό και το ελεύθερο πρόγραμμα. Στο Παρίσι το ομαδικό είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ το ντουέτο πρόκειται να γίνει στις 9 και τις 10 του ίδιου μήνα. 

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Με το βλέμμα στους τέταρτους Ολυμπιακούς της καριέρας της


Το 2021 στο Τόκιο, όταν φέρεται να έγινε το περίφημο συμβάν με την άλλοτε καλή φίλη της Μαρία Αλζιγκούζη, με κατηγορίες περί ξυλοδαρμού τις οποίες η ίδια αρνείται, είχε για παρτενέρ την Ευαγγελία Παπάζογλου, αλλά η ομάδα δεν συμμετείχε στο τεχνικό και δεν μετρήθηκε. Πλασαρίστηκαν δέκατες με την Παπάζογλου στο Ρίο, το 2016, ενώ με τη Δέσποινα Σολωμού, στο Λονδίνο, το 2012, η Πλατανιώτη πήρε την καλύτερη θέση της, δηλαδή την όγδοη. Τότε το άθλημα ονομαζόταν συγχρονισμένη κολύμβηση. 

Η Πλατανιώτη, λοιπόν, ψάχνει τη συμμετοχή της στους τέταρτους Ολυμπιακούς της καριέρας της, ενώ η Ελλάδα έχει ολυμπιακή παρουσία στο ντουέτο από τότε που μπήκε στο πρόγραμμα, δηλαδή στο Σίδνεϊ το 2000, όταν είχε εκπροσωπηθεί από τις εμβληματικές Χριστίνα Θαλασσινίδου και Δέσποινα Θεοδωρίδου, που δεν κατάφεραν να μπουν στη 12άδα. 


Τι χρειάζονται Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου


Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου ήρθαν όγδοες στο τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου και πρέπει να κάνουν υπέρβαση στο ελεύθερο για να βρεθούν στην πρώτη τριάδα και να εξασφαλίσουν σίγουρα το εισιτήριο. Ωστόσο, μπορεί να τους κάνει και η πέμπτη θέση. Βασικά, η κατάσταση είναι περίπλοκη, αφού εξαρτάται και από τα αποτελέσματα του ομαδικού. Το τελευταίο δίνει σίγουρα πέντε εισιτήρια, που θα κριθούν την τελευταία μέρα και στην επετηρίδα θεωρείται πάνω από το ντουέτο. Αν, δηλαδή, πλασαρίσματα συμπέσουν, τότε οι αθλήτριες που θα πάνε Παρίσι από το ομαδικό δεν θα πιάσουν θέσεις στο ντουέτο, ως εκ τούτου θα παραμείνουν οι επιλαχούσες. 

Στο ντουέτο έχει γίνει το ακροβατικό και το τεχνικό και απομένει το ελεύθερο, όπου και θα κριθούν όλα. Αυτήν τη στιγμή, μεγαλύτερη έκπληξη συνιστά ο καταποντισμός της Ουκρανίας στο τεχνικό, με τη 10η θέση και την 7η συνολικά. Οι Ουκρανές έχουν μείνει εκτός στο ντουέτο. Στο τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου, η πρώτη πεντάδα είχε ως εξής: Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία και Ισραήλ. Ακολουθεί η Ιταλία. Κίνα και Ισπανία θεωρείται σίγουρο ότι θα πάρουν την πρόκριση μέσα από το ομαδικό, με αποτέλεσμα να απομένουν η Ιταλία και ο Καναδάς. Οι Ιταλοί -έχουν και έναν άντρα στην ομάδα- πήραν την έκτη θέση στο ακροβατικό και την πέμπτη στο τεχνικό, ο Καναδάς, από τη μεριά του, ήταν τέταρτος και έκτος. 

Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία είναι οι αντίπαλοι του ελληνικού ντουέτου. Κίνα, Ισπανία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα σίγουρα εισιτήρια, οπότε απομένει ένα, που θα πάει είτε στην Ιταλία είτε στο Ισραήλ είτε στον Καναδά. Η Ελλάδα έχει και τους τρεις από πάνω της στο ντουέτο, αλλά η μεγαλύτερη απόσταση είναι η Ιταλία. Εφόσον Κίνα και Ισπανία είναι στην πρώτη τριάδα, τότε τα τρία εισιτήρια θα κριθούν ανάμεσα σε Ιταλία, Ισραήλ, Καναδά και Ελλάδα. Το ντουέτο θα γίνει και εφόσον η Ελλάδα δεν είναι σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις, θα περιμένει την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, ώστε μέσα από την κατάταξη του ομαδικού οι Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου να δουν αν θα πάρουν το εισιτήριο.