Οι ώρες της αναμονής στην Ντόχα, πριν τον τελικό του ομαδικού στο ελεύθερο, περισσότερο την Αθήνα προβλημάτιζαν παρά το ελληνικό ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, δηλαδή την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τη Σοφία Μαλκογεώργου. «Εμείς γνωρίζαμε ήδη ότι έχουν προκριθεί το ντουέτο των ΗΠΑ και του Μεξικού από τους Αμερικανικούς Αγώνες, ξέραμε το σύνολο που είχαμε φέρει, με βάση τις αντιπάλους μας, οπότε ήμαστε σίγουρες ότι είχαμε περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες» λέει τώρα η Μαλκογεώργου στην «Απογευματινή της Κυριακής». Ούτως ή άλλως, «από πριν γνωρίζαμε ότι το ντουέτο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα προκρινόταν».

Η επισήμανση δεν έγινε τυχαία, αφού η Μαλκογεώργου, που ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική κολύμβηση επειδή «ήθελα να συνδυάσω κολύμπι και μπαλέτο, που έκανα από μικρή, και την βρήκαν αφού βρέθηκα με τη μητέρα μου τυχαία σε αγώνες συγχρονισμένης», ρωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε η Πλατανιώτη στο αεροδρόμιο, δηλαδή ότι «δεν ήταν πολύ δουλεμένο το ντουέτο». Είπε, «πράγματι, δεν δουλέψαμε πολύ, διότι εγώ έδωσα την προσοχή μου στο ομαδικό και η Ευαγγελία στο σόλο. Στο ομαδικό άνοιξαν δύο θέσεις, μέχρι το 2016 πήγαιναν οκτώ ομάδες και τώρα πηγαίνουν 10, οπότε θεωρητικά είναι πιο βατό να περάσεις και αυτό μας αφορούσε».

malkogeorgou_5


Σοφία Μαλκογεώργου: Η υπέρβαση δύο... παιδικών φιλενάδων! 

Έτσι, η Μαλκογεώργου προετοιμάζεται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της μαζί με μία συναθλήτριά της με την οποία «είμαστε φίλες πολλά χρόνια, γνωριζόμαστε από μικρές, στον ΑΝΟ Αργυρούπολης, και κάνουμε παρέα και εκτός νερού». Οπωσδήποτε βοηθάει όταν δύο κοπέλες που συνεργάζονται γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Πάντως, η επιλογή, μετά τον τραυματισμό της Εβελίνας Παπάζογλου, παρτενέρ της Πλατανιώτη τόσο στο Ρίο, το 2016, όταν το ντουέτο πήρε τη δέκατη θέση όσο και στο Τόκιο, το 2021, όταν δεν πήρε θέση επειδή (μέσω μεγατόνων ίντριγκας που ήθελαν την Πλατανιώτη να εμπλέκεται σε τσακωμό με συναθλήτριά της και μάλιστα να την χτυπά) δεν αγωνίστηκαν στο ελεύθερο πρόγραμμα, έγινε με καθαρά τεχνικά κριτήρια. «Υπήρχε η προηγούμενη αθλήτρια που ήταν στο ντουέτο, έγινε η επιλογή με βάση την τεχνική, με βάση το πόσο ταιριάζουμε, έκαναν κάποια τεστ επιλογής», είπε η Μαλκογεώργου, που ομολόγησε ότι «όταν ξανάρχισα δεν ήταν αυτός ο στόχος μου», αλλά «οι νέες προπονήτριες έκαναν την επιλογή».

Οι νέες προπονήτριες, άθελά τους ή ηθελημένα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε η κολυμβήτρια του ΑΝΟ Γλυφάδα, όχι απλώς να βρίσκεται στο ντουέτο αλλά, να συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

malkogeorgou_4

 
Σοφία Μαλκογεώργου: Η κληρονομιά της Θαλασσινίδου 

«Σταμάτησα τον Σεπτέμβριο του 2018 από την εθνική ομάδα για να εστιάσω στις σπουδές μου και αφού τελείωσα με αυτές (σ.σ. Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής από το ΠΑΠΕΙ), σκέφτηκα “γιατί να μη συνεχίσω στην εθνική ομάδα”. Ούτως ή άλλως κολυμπούσα κανονικά, δεν έκανα εννιά ώρες τη μέρα προπόνηση. Όμως, αφού τελείωσα τις σπουδές και αφού άλλαξε το προπονητικό τιμ, αποφάσισα να επιστρέψω», είπε για να χρονογραφήσει την επιστροφή της ύστερα από την ακαδημαϊκή ανησυχία μιας τριετίας. Μάλιστα, ομολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως «με το παλιό προπονητικό τιμ δεν θα συνέχιζα ξανά. Ήθελα να δουλέψω με τις νέες προπονήτριες». Αναφέρεται στην Αναστασία Γκούτσεβα, τη Ναταλία Τσερνέσκα και τη θρυλική Χριστίνα Θαλασσινίδου, δηλαδή την κολυμβήτρια της συγχρονισμένης που έγινε η πρώτη, μαζί με τη Χριστίνα Θεοδωρίδου, η οποία πήρε μέρος στο ντουέτο, όταν αυτό μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα στο Σίδνεϊ, το 2000, όταν πήρε τη 13η θέση, ενώ η Ελευθερία Φτούλη ήταν η παρτενέρ της στη γλυκιά περιπέτεια, ανεξαρτήτως της ένατης θέσης, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004. «Μας λέει ιστορίες και μας βοηθάει πάρα πολύ σε τεχνικά ζητήματα», λέει για τη Θαλασσινίδου η Μαλκογεώργου.

malkogeorgou_2

Είναι η ίδια έτοιμη να βιώσει κάτι που η Πλατανιώτη έχει ήδη ζήσει τρεις φορές (την πρώτη με τη Δέσποινα Σολωμού, το 2012 στο Λονδίνο, όταν η Ελλάδα κατάφερε να μπει στην οκτάδα, αφού και στο Πεκίνο, το 2008, Σολωμού και Ευανθία Μακρυγιάννη έμειναν ένατες), δηλαδή την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί, στην τελετή έναρξης, να βρεθώ ανάμεσα στην ελληνική αποστολή. Οι Ολυμπιακοί, εξάλλου, ήταν ο στόχος μου έως το 2018, που σταμάτησα», σχολιάζει, πολύ συγκρατημένα πάντως, η 26χρονη κολυμβήτρια.


Νέες χορογραφίες

Μετά την Ντόχα, το ντουέτο ξεκουράζεται. «Θα κάνουμε μίτινγκ με τις προπονήτριες. Θα θέλαμε να πάμε κάπου για προετοιμασία, να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε νέες χορογραφίες. Δεν έχει βγει ακόμη το πλάνο, αλλά η σίγουρη διοργάνωση είναι ένα Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι», σχολίασε η Μαλκογεώργου. Η προετοιμασία, λόγω των δύο Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε απόσταση έξι μηνών, θα είναι πιο σύντομη, αλλά τα δύο κορίτσια ελπίζουν να είναι καλά δουλεμένα όταν έρθει η ώρα της κρίσης στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

malkogeorgou_1