Τον Οκτώβριο του 2020, ο ΠΑΟΚ είχε παραχωρήσει τον Δημήτρη Πέλκα στη Φενέρμπατσε και αναζητούσε τον αντικαταστάτη του στη Super League και στην Ευρώπη. Οι κινήσεις είχαν γίνει φυσικά προτού ολοκληρωθεί η μετακίνηση του διεθνή μέσου στην ομάδα της Τουρκίας. Λίγο πιο βόρεια, κάπου στην φθινοπωρινή Βιέννη, ο 25χρονος τότε Τόμας Μουργκ ήξερε ότι με την αποχώρηση του Πέλκα, η φανέλα με το νούμερο «10» και τον Δικέφαλο, αναζητούσε νέο κάτοχο. Ρώτησε το φιλαράκι του, Στέφαν Σβαμπ, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει ένα δίμηνο στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο τους είχαν συνυπάρξει στη Ραπίντ Βιέννης και ήταν ήδη καλοί φίλοι. Ο Μουργκ άκουσε αυτά που ήθελε και τελικά είπε το ναι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Κάπως έτσι άρχισε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη.

Ένα ταξίδι, που είχε τα πάνω του και τα κάτω και πλέον θα έχει συνέχεια, καθώς ο Μουργκ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, το οποίο τον κρατά στην Τούμπα μέχρι και το καλοκαίρι του 2026.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cykh2hlbjdbt)

Πριν το ΠΑΟΚ, ο έρωτας του Τόμας Μουργκ με τη μπάλα

Γεννημένος στο Βόιτσμπεργκ της Στυρίας, στην Αυστρία το 1994, ο έρωτας με το ποδόσφαιρο τον χτύπησε σε πολύ μικρή ηλικία. Στα έξι του βρέθηκε στην ομάδα της περιοχής, την Άτους Μπέρνμπαχ. Στα 14 του μετακόμισε στο γειτονικό Γκρατς και στις ακαδημίες της Γκράτσερ. Κάτι δεν πήγε καλά στη νέα γειτονιά και επέστρεψε στην Μπέρνμπαχ, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Στουρμ. Τον Δεκέμβριο του 2009, άλλαξε και πάλι ομάδα, επιστρέφοντας στην Άτους. Τον Ιούλιο του 2010 έκανε το πρώτο επαγγελματικό του βήμα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxu9bkqhyz2h)

Αν και ήταν μόλις 15 ετών, πήρε μεταγραφή στη Γκράτσερ. Από αυτή βρέθηκε το 2012 στην Αούστρια, η οποία το 2013 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο ίδιος βέβαια, έπαιζε κατά κύριο λόγο στη δεύτερη ομάδα. Ένα χρόνο αργότερα, μέλος πλέον της πρώτης ομάδας έπαιξε 4 από τα 6 παιχνίδια των ομίλων του Champions League.

Το πειθαρχικό παράπτωμα του Τόμας Μουργκ

Είχε γίνει στέλεχος της Εθνικής Κ-21 της Αυστρίας, αλλά τον Μάρτιο του 2014 πλήρωσε την κοπάνα από το ξενοδοχείο για να διασκεδάσει σε ντίσκο του Γκρατς μαζί με άλλους παίκτες. Τον έδιωξαν από την Εθνική, στην Αούστρια του έκαναν απλά παρατηρήσεις, αλλά τρεις μήνες αργότερα τον έδωσαν στη Ριντ αντί 200.000 ευρώ. Εκεί στέριωσε, αγαπήθηκε από τους φιλάθλους και τον Ιανουάριο του 2016 πουλήθηκε στη Ραπίντ αντί 700.000 ευρώ. Μια τετραετία με 163 συμμετοχές, 35 γκολ και 40 ασίστ, ήταν ο απολογισμός, μέχρι που ντύθηκε στα ασπρόμαυρα, με τα οποία γράφει την εν Ελλάδι ιστορία του. Μια ιστορία, οι οποία έχει και μαύρες σελίδες. Διότι η σχέση του Αυστριακού και του ΠΑΟΚ, μπορεί να είναι στα πάνω της αυτή την εποχή, όμως δεν είναι μακριά το περασμένο καλοκαίρι, οπότε οι Θεσσαλονικείς είχαν βρει στη γύρα για να τους βρουν ομάδα, κοινώς να τον ξεφορτωθούν. Δεν βρέθηκε ομάδα κι ο Ραζβάν Λουστέσκου ανέλαβε δράση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-chlu056bk7i9)

Ο Ρουμάνος αναγέννησε τον Μουργκ, ο οποίος στέριωσε για τα καλά στην Τούμπα μετρώντας μέχρι σήμερα 110 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, με 18 γκολ και εννιά ασίστ, ενώ έχει κατακτήσει κι ένα Κύπελλο Ελλάδας. Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, έχει καταγράψει 29 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 9 γκολ, 9 γκολ και 3 ασίστ σε 1595 λεπτά. Διαφορά τεράστια συγκριτικά την προηγούμενη περίοδο, οπότε είχε μόλις 5 συμμετοχές και 50 λεπτά όλα κι όλα. Ο περυσινός κομπάρσος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ΠΑΟΚ.

Η Λίσα, το playstation και το ράφτινγκ του Τόμας Μουργκ

Το νέο συμβόλαιο του Τόμας Μουργκ έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2026, με τις ετήσιες απολαβές να ανέρχονται στις 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχει και οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο , δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027, σε περίπτωση που ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών στη διάρκεια της σεζόν 2026-27. Αυτό σημαίνει ότι αν ενεργοποιηθεί η οψιόν, όταν λήξει το συμβόλαιό του θα είναι πλέον στα 33 του και θα μετρά αντίστροφα προκειμένου να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Έρως τότε με την όμορφη σύζυγός του Λίσα και τα δύο παιδιά τους, μια κόρη και ένας γιος, θα απολαμβάνουν τις βόλτες στη Θεσσαλονίκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cg7iniebbrpt)

Θα συνεχίζει να παίζει βιντεοπαιχνίδια, playstation συγκεκριμένα, αγαπημένη ασχολία του από μικρή ηλικία, όταν ξενυχτούσε για να την απολαμβάνει. Όταν μπορεί θα δραπετεύει για να κάνουν κάπου ράφτινγκ. Είναι αυτό με το οποίο χαλαρώνει. Γι’ αυτά και πολλά άλλα, ο Αυστριακός μετά την ανανέωση του συμβολαίου του δήλωσε: «Γεια σας παιδιά, Τόμας εδώ. Είμαι περήφανος που μπορώ να σας ανακοινώσω επίσημα πως ανανέωσα το συμβόλαιο μου. Είμαι χαρούμενος που παραμένω σε αυτό το υπέροχο κλαμπ για τα επόμενα χρόνια. Tώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας στο υπόλοιπο της σεζόν. Σας εύχομαι τα καλύτερα, κι ελπίζω να σας δω σύντομα στο γήπεδο. ΠΑΜΕ ΠΑΟΚάρα».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»