Κατά τον Μαρξ, η θρησκεία είναι το «όπιο του λαού». «Θρησκεία», για μερικά... δισεκατομμύρια ανά τον πλανήτη, είναι το ποδόσφαιρο. Η απόλυτη πίστη. Σε μία Θεά. Στρογγυλή. Αλλά εάν το ποδόσφαιρο είναι εθιστικό, οι μεταγραφές είναι το όπιο του οπαδού. Η στιγμή της περιόδου που όλοι, ανεξαιρέτως, παθιάζονται, τρελαίνονται, αγωνιούν για τον παικταρά που θα αποκτηθεί. Για το «παλτό» που θα φύγει. Για «μάγο», τον «ζογκλέρ», τον «φονιά». Μια τρομερά εθιστική διαδικασία, που κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο φινάλε του μεταγραφικού «παραθύρου».

Τι συνέβη, όμως, στο φετινό μεταγραφικό παζάρι της Super League; Ο Ολυμπιακός  ήταν «πρωταθλητής» στις προσθήκες, με συνολικά 8 μεταγραφές, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποχωρήσεις, το... χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Πανσερραϊκός, που έδιωξε συνολικά 9 παίκτες από το ρόστερ του, ενώ αντίθετα ο Ατρόμητος κράτησε όλους τους ποδοσφαιριστές του!

Όπως είναι λογικό, οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν εκείνοι που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις με τις κινήσεις τους, αποκτώντας σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Πληρώνοντας, μάλιστα, αρκετά χρήματα για αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά το ίδιο έκαναν και οι ομάδες της 2ης και 3ης ταχύτητας. Με διαφορετικό στόχο, αλλά με παίκτες που (στα χαρτιά), μπορεί να αλλάξουν το (αντ)αγωνιστικό στάτους τους. Πάμε, όμως, να δούμε ποιες είναι οι 10 πιο σημαντικές προσθήκες των ομάδων της Super League...

Ζέλσον Μαρτίνς: Ένας αρτίστας στον Ολυμπιακό

Το Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» του Βαγγέλη Μαρινάκη στους οπαδούς του Ολυμπιακού, είναι και το μεγαλύτερο όνομα που «πάτησε» στον ελληνικό ποδοσφαιρικό πλανήτη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Ζέλσον Μαρτίνς, είναι ένας παίκτης που προέρχεται από την ελίτ του αθλήματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ερυθρόλευκοι πλήρωσαν 3.000.000 € για να τον αποκτήσουν από τη Μονακό. Ο 28χρονος εξτρέμ έφυγε από τους Μονεγάσκους, έχοντας στα πόδια του 129 συμμετοχές, 16 γκολ και 14 ασίστ. Μια μεταγραφή 30 εκατομμυρίων από την Ατλέτικο, η οποία το 2018 είχε δώσει 22 εκατομμύρια ευρώ στη Σπόρτινγκ για να τον αποκτήσει. Ενας παίκτης που αν και ήταν 10 μήνες εκτός αγώνων, με το «καλημέρα», δείχνει έτοιμος να κάνει τη διαφορά.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μαρτίνς στο Olympiacos TV! /  Martins’ first statements on Olympiacos TV!

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς: Η “μπομπίτα” της ΑΕΚ

Η «μπομπίτα» της ΑΕΚ ήρθε στο 90' της μεταγραφικής περιόδου. Και από ομάδα, που δεν πήγαινε το μυαλό κανενός. Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έγινε η μία και μοναδική μεταγραφική κίνηση της Ενωσης. Ο Αυστρο-κροάτης αμυντικός μέσος, βασικό στέλεχος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αποκτήθηκε με ένα ποσό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Και ανακοινώθηκε 31/01! Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στο Ζάγκρεμπ, από τους φανατικούς «Bad Blue Boys», γνωστούς για το τραγικό επεισόδιο που στέρησε τη ζωή του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, το καλοκαίρι. Η ΑΕΚ απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου, μόλις 24 ετών, σε τιμή... κόστους. Ο διεθνής μέσος υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2029 και ήρθε στην Ελλάδα με παρακαταθήκη γεμάτες σεζόν και 3 τίτλους με την Ντιναμo.

Οι υπογραφές και η «πρώτη» του Λιούμπισιτς στα Σπάτα! | AEK F.C.

Τάσος Μπακασέτας: Ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού

Ο «τυφώνας» Φατίχ Τερίμ προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό. Και μεταξύ αυτών, «έφερε» την απόκτηση του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος. Ο Τάσος Μπακασέτας φόρεσε τα πράσινα, μετά από εισήγηση και ενέργειες του «Imparator», αλλά και αφού το Τριφύλλι πλήρωσε 1.000.000€ στην Τράμπζονσπορ για να πάρει την έγκρισή της. Ο 30χρονος επιθετικός υπέγραψε έως το 2027 (3,5 χρόνια), με καθαρές αποδοχές περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε 3,5 χρόνια τα χρήματα που θα εισπράξει θα είναι πάνω από 5,4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα μπόνους, που αγγίζουν 1,5 εκατ. ευρώ στην 3ετία. Ηδη πήρε το χρίσμα του βασικού από τον Τερίμ, όπως και οι Σαμέτ Ακαϊντίν, Βίτορ Ούγκο και Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι.

Τάσος Μπακασέτας: «Ήρθα στην ομάδα που με ήθελε περισσότερο από κάθε άλλη» / PAO TV

Γιόνι Ότο: Ο “λύκος” του ΠΑΟΚ  

Ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη την απόκτηση ενός μπακ, που θα κάλυπτε και τα δύο άκρα, ιδανικά. Και βρήκε το τέλειο προφίλ στο πρόσωπο του Γιόνι Οτο. Ο πρώην διεθνής Ισπανός μπακ, έμεινε ελεύθερος από τη Γουλβς και υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 χρόνου (2025) στους Θεσσαλονικείς, με ετήσιες απολαβές 850.000 ευρώ. Ο γεννημένος στις 3 Μαρτίου 1994, έκανε σημαντική καριέρα στη Θέλτα (221 συμμετοχές, 5 γκολ, 12 ασίστ). Το 2018 τον αγόρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης (7.000.000 ευρώ), αλλά αμέσως τον έδωσε δανεικό στη Γουλβς, με τους Αγγλους να τον κάνουν οριστικά δικό τους με 21.000.000 ευρώ το 2019. Στους «Λύκους» αγωνίστηκε σε 134 φορές (6 γκολ, 5 ασίστ). Μοναδικό μελανό σημείο, οι δύο σοβαροί τραυματισμοί (πρόσθιος χιαστός) το 2021. Τον άφησαν εκτός για 16 μήνες και επηρέασαν την απόδοσή του.

One On One: Jonny Otto - PAOK TV

Νταβίντ Κάρμο: Ο “δράκος” του λιμανιού

Βασική μεταγραφική προτεραιότητα του Ολυμπιακού, ήταν η απόκτηση στόπερ. Αποκτήθηκαν τρεις (Νέλσον Αμπέι, Νταβίντ Κάρμο, Ρούμπεν Βέζο). Αλλά στο μυαλό και στο πλάνο του Κάρλος Καρβαλιάλ, ο «πύργος» της άμυνας θα είναι ο Κάρμο. Ένα «δικό του» παιδί. Ενας παίκτης που στα χέρια του νυν προπονητή του Ολυμπιακού έγινε τόσο καλός, που η Πόρτο αναγκάστηκε να τον κάνει την πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της, πληρώνοντας 20.000.000 € στην Μπράγκα πριν 1,5 χρόνο. Η ρήξη στη σχέση του με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο προκάλεσε την «τιμωρία» του παίκτη. Και τη... χαρά του Ολυμπιακού. Ο οποίος απέκτησε έναν ελίτ αριστεροπόδαρο στόπερ, με παιχνίδια στα πόδια του (12 ματς στο πρώτο μισό της σεζόν) και ο οποίος ήθελε με κάθε τρόπο να έρθει στον Πειριαά. Και το έδειξε.

Οι πρώτες δηλώσεις του Κάρμο στο Olympiacos TV! /  Carmo’s first statements on Olympiacos TV!

Γιάννης Φετφατζίδης: Το… απρόβλεπτο του Άρη

Ο Αρης ήταν πολύ ενεργός στη μεταγραφική αγορά του Ιανουαρίου. Πήρε πίσω τον έμπειρο στόπερ Λίντσεϊ Ρόουζ. Πήρε τον Ουκρανό γκολκίπερ Μαξίμ Κόναλ και τον έστειλε στην Καλαμάτα. Πήρε τον 19χρονο Κοσταρικανό εξτρέμ, Τζιούισον Μπένετ, Κόστα Ρίκα, από τη Σάντερλαντ. Αλλά κυρίως ενίσχυση την επιθετική γραμμή του με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ (33) και φυσικά τον Γιάννη Φετφατζίδη. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, «κοντράρονται» για το ποια θα είναι η καλύτερη προσθήκη. Με τον «Φέτφα» να κερδίζει στο νήμα τον Ιρανό στράικερ. Καθώς ο Ελληνες εξτρέμ προσφέρει το απρόβλεπτο και μαζί με τον Σουλεϊμάνοφ, δημιουργούν ένα πολύ ποιοτικό δίδυμο στα άκρα της επίθεσης. Ενώ ο Ανσαριφάρντ αποκτήθηκε ως «αλλαγή» του αρχισκόρερ της ομάδας, Λορέν Μορόν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyppa3aaxxu1)

Γιαουχέν Γιαμπλόνσκι: Ένας αρχηγός στην Τρίπολη

Ο Αστέρας Τρίπολης έχει ανέβει στην 6η θέση της Super League και θέλει να εδραιωθεί σε αυτήν, ώστε να συμμετάσχει στα play offs του πρωταθλήματος. Οι Αρκάδες φρόντισαν να δείξουν τις προθέσεις τους με την πρώτη τους μεταγραφή. Απέκτησαν τον Γιαουχέν Γιαμπλόνσκι, αρχηγό της Εθνικής Λευκορωσίας, με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2025. Ο 29χρονος έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα με την BATE Borisov στη Λευκορωσία, αλλά και ένα πρωτάθλημα με τον Άρη Λεμεσού στην Κύπρο. Έχει συνολικά αγωνιστεί 39 φορές σε αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων, Champions League και Europa League, ενώ με την Εθνική ομάδα της Λευκορωσίας έχει 32 συμμετοχές και τρία γκολ! Πέραν του Γιαμπλόνσκι, ο Αστέρας απέκτησε τους Αντώνης Τσιφτσή (24, γκολκίπερ), Λευτέρη Λύρατζη (23, δεξιός μπακ), Χουλιάν Παλάσιος, (24, μέσος)

Ζόρντι Οσέι Τούτου: Από τις Ακαδημίες της Άρσεναλ στον ΠΑΣ Γιάννινα

Εκανε τη δυναμική εμφάνισή του στο πρόσφατο παιχνίδι Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 3-1. Ο Ζόρντι Οσέι-Τουτού μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Γεώργιος Καραϊσκάκης στο 63ο λεπτό. Και μέσα σε 27 λεπτά, έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ομάδας του για τη μάχη της σωτηρίας. Στο 73ο λεπτό πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο, έκανε τρελή κούρσα σχεδόν 50 μέτρων και τελικά κέρδισε το πέναλτι, από το οποίο προήλθε το γκολ του ΠΑΣ. Ο 25χρονος Αγγλος μπακ χαφ, βεβαίως, δεν είναι τυχαία περίπτωση. «Παιδί» της ακαδημίας της Αρσεναλ, που πέρυσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 20 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα, με τη φανέλα της Μπόχουμ!

Άαρον Λέγια-Ισέκα: Ο αδελφός του Μπατσουαγί στον ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ άλλαξε πολύ αυτό το διάστημα. Ο βασικός στόπερ Τριαντάφυλλος Πασαλίδης, πουλήθηκε στη Σαλερνιτάνα. Ο βασικός επιθετικός, Νουά Ντίκο, παραχωρήθηκε στην Paris FC και στη θέση τους αποκτήθηκαν ο Βραζιλιάνος Μπρεσάν (31) από την κινεζική Ζιγιούν, ο Γερμανός επιθετικός Μακάνα Μπάκου (25) από τη Λέγκια. Αλλά και ο Άαρον Λεγιά-Ισέκα. Ενας παίκτης που θέλει να κάνει την καριέρα για την οποία προοριζόταν και να αναγεννηθεί στους Κρητικούς. Ο 26χρονος Βέλγος αποκτήθηκε με μεταγραφή από την αγγλική Μπάρνλσεϊ και συμβόλαιο 1,5 έτους. Ο αδερφός του Μίτσι Μπατσουαγί, ζει όλα αυτά τα χρόνια στη σκιά του, παρότι αποφάσισε να χρησιμοποιεί το επίθετο της μητέρας του. Κορυφαίο ταλέντο της Αντερλεχτ, παρουσία στη Μαρσέιγ, τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, την Τουλούζ, τη Μετς, συμμετοχές στο Europa League. Μια καριέρα που ψάχνει την έκρηξή της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyt1rgsc9nih)
Αμρ Ουάρντα: Το μεγαλύτερο “what if” επέστρεψε

Είναι ίσως το μεγαλύτερο «what if» των τελευταίων 10 χρόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενας παίκτης με ταλέντο που ξεπερνάει τη φαντασία. Ενας ποδοσφαιριστής που κανονικά θα έπρεπε να κάνει τη διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους γυρολόγους. Στα 30 του χρόνια έχει αγωνιστεί ήδη σε 15 ομάδες! Οι 5 μόλις τον τελευταίο χρόνο! Το όνομά του έχει εμπλακεί σε κάθε «τρέλα» που μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάποτε τον έδιωξαν από τη Φεϊρένσε πριν ξεκινήσει η χρονιά, γιατί κατηγορήθηκε για παρενόχληση συζύγου ενός συμπαίκτη του! Ένα ασύλληπτο ταλέντο, γιος ενός εκ των κορυφαίων παικτών μπάσκετ στην ιστορία της Αιγύπτου, ψάχνει στον Πανσερραϊκό του Πάμπλο Γκαρσία την Ιθάκη του. Ήδη ξεκίνησε να σκοράρει και να δημιουργεί. Μένει να φανεί εάν θα παραμείνει... ήρεμος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cydsnt2hjpa9)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο "Secret" των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.