Ο Ολυμπιακός έκανε ένα θαυμάσιο τακτικό παιχνίδι στη "Φοντέτα" της Βαλένθια και αυτό του βγήκε σε καλό: η νίκη 78-65 στη "Φοντέτα" για την 26η αγωνιστική της Euroleague έδωσε στους "ερυθρόλευκους" εντυπωσιακό αέρα, αφού έφτασαν στο 15-11 πηγαίνοντας στο διάλειμμα των τριών εβδομάδων, κράτησαν τους Βαλενθιάνους στο 13-13, τους έβαλαν από κάτω στην ισοβαθμία και το τέλος της αγωνιστικής μπορεί να τους βρει στην έκτη θέση, και την πέμπτη ακόμα, αφού η Μονακό, της οποίας υπερέχει στη ισοβαθμία, παίζει με τη Βίρτους στην Μπολόνια, η δε Φενέρμπαχτσε, που είναι τώρα στο 15-10, φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό. 

Μάλιστα, οι μαύρες φανέλες για τα θύματα της Θύρας 7 και το πανό στις κερκίδες που τίμησε τη μνήμη τους έδωσε μια σχεδόν μεταφυσική χροιά στην "ερυθρόλευκη" νίκη, σε μια από τις πλέον διαυγείς νύχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του Ολυμπιακού στα τελευταία πέντε παιχνίδια του στη Euroleague, ενώ ο Μόουζες Ράιτ, με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 μπλοκ, κέρδισε το πρώτο του MVP. 

Valencia Basket-Olympiacos Piraeus | Round 26 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Βαλένθια-Ολυμπιακός: Με το πρόσωπο προς το καλάθι


Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γρήγορα εγκατέλειψε το σχέδιο με τον Μουστάφα Φαλ στη ρακέτα. Ο λόγος ήταν πως διείδε ότι η Βαλένθια ήταν προετοιμασμένη για να παίξει με έναν ψηλό που θα πιάσει στασίδι στο καλάθι και θα προσπαθήσει, εκτός της απειλής του σκοραρίσματος, να μοιράσει στους παίκτες που θα έκοβαν δίπλα του. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής στον Μόουζες Ράιτ αρχικά και τον Φιλίπ Πετρούσεφ δευτερευόντως, ακροβόλησε τους υπόλοιπους παίκτες και εγκατέλειψε ακόμα και την ιδέα του συχνούν pick n roll, αφού πια οι ψηλοί του μπορούσαν να τρέχουν προς τη ρακέτα και να επιτίθενται κατά μέτωπο.



Με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε μέτρα ώστε να διεισδύουν και οι περιφερειακοί του και να έχουν ανοιχτούς διαδρόμους προκειμένου να φτάνουν σε λέι απ. Ήταν πιο εύκολο, ακόμα, απέναντι σε μια ομάδα που παίζει συνδυασμένες άμυνες, όπως η Βαλένθια, να μοιράζουν την μπάλα οι γκαρντ στους ακροβολισμένους σουτέρ, παρά να ποντάρει στο νταμπλ τιμ στον Φαλ, γνωρίζοντας ότι ενδεχομένως ο Άλεξ Μουμπρού να έχει διαβάσει τα σημεία που ο Γάλλος σέντερ επρόκειτο να πασάρει. 

Οι 40 πόντοι στο ημίχρονο δεν ήταν λίγοι για τον Ολυμπιακό, ειδικά από τη στιγμή που με 5΄36'' για τη λήξη του ημιχρόνου, όταν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έβαλε τρίποντο για το 23-32, είχε εννιά παίκτες που σκόραραν. 

Φυσικά, αυτή η επιτυχημένη στρατηγική δεν υποσχόταν περίπατο, παρά μάχη. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε λίγο αργότερα 28-36, αλλά η Βαλένθια, κυρίως με τη μέθοδο του κλεφτοπολέμου και του σήματος κατατεθέν της, της άμυνας στο όριο του φάουλ, μείωσε σε 33-36 ενώ στην ανάπαυλα, αφού οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στο 35-40 με ωραίο φλότερ του Πετρούσεφ, μπήκαν με μόλις ένα πόντο πίσω, 39-40. 

Το... γύρισμα με Φαλ 


Ο Μπαρτζώκας δεν έβγαλε απαγορευτικό στον Φαλ και πιθανότατα να ήθελε να δοκιμάσει τη Βαλένθια όταν επέστρεψε σε πιο γνώριμη νόρμα, με τον Φαλ στην πεντάδα. Η Βαλένθια προηγήθηκε 41-40, αλλά η τριάδα των διαιτητών, με κάποιον τρόπο, διαφοροποίησαν τα σφυρίγματά τους στις αρχές του δεύτερου μέρους, σφυρίζοντας την επαφή. Η Βαλένθια είχε κάνει σε 2'50'' τέσσερα ομαδικά φάουλ και ύστερα από την τεχνική ποινή που πήρε ο Μουμπρού για φάουλ στον Φαλ, οι "ερυθρόλευκοι" πήραν τέσσερις πόντους σε μία επίθεση, με τη βολή του Γουίλιαμς-Γκος και το τρίποντο του Πίτερς, και προηγήθηκαν ξανά. 

Είχαν την ευκαιρία, άλλωστε, να αυξήσουν έτι περαιτέρω τη διαφορά τους, διότι "πείραξαν" το μυαλό της Βαλένθια, η οποία βασανιζόταν, συνεπεία της... αλλαγής διαιτητικής πλεύσης, όχι άδικης παρ' όλα αυτά, αλλά έχασαν δύο ορθάνοιχτα τρίποντα στο τρανζίσιον, με Πίτερς και Κάνααν. 

Ο Ολυμπιακός έβαλε στις ράγες ένα προβάδισμα νίκης, παίζοντας καταπληκτικά σε επίθεση και άμυνα. Η υποψία Φαλ επηρέαζε όλα τα σουτ των γηπεδούχων από τα τέσσερα μέτρα και εντός, ενώ ο Ολυμπιακός, που της πήρε τον αλγόριθμο παίζοντας χωρίς τον Γάλλο, έδρασε με τους περιφερειακούς του, ειδικά τον Κάνααν, ο οποίος ήταν ορεξάτος στο παρκέ. 

Μεγάλο challenge Μπαρτζώκα

Στα 10,9'' έγινε μια καίρια φάση, με τον Χάρπερ να θέλει να σκοράρει με λέι απ, τον Κάνααν να στήνεται και τους διαιτητές να δίνουν φάουλ, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ της Βαλένθια σκόραρε. Το σκορ έγινε 50-59, κάτι που θα σήμαινε ένα επιμέρους 6-0. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε challenge και φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Κάνααν πατούσε στο ημικύκλιο και ο Χάρπερ τον βρήκε με το γόνατο.

Αποφασίστηκε να δοθεί επιθετικό φάουλ και να μη μετρήσει το καλάθι, κάτι που έκανε έξαλλο τον Μουμπρού, ο οποίος αποβλήθηκε αφού οι διαιτητές διαπίστωσαν ότι πέταξε μαρκαδόρο, με τον Πίτερς να πετυχαίνει τη βολή και το δεκάλεπτο να κλείνει με τον Ολυμπιακό να έχει πετύχει 20 πόντους και τη Βαλένθια μόλις 9. Οι γηπεδούχοι έμειναν πέντε λεπτά και 20 δευτερόλεπτα άποντοι σε αυτό το διάστημα. 

Κράτησε τη σωφροσύνη του


Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε σε όλο το διάστημα της αναμέτρησης καλά, αλλά σημασία είχε πως είχε την ένταση και τη λογική που του επέτρεψε να επικρατήσει της Βαλένθια στο πνευματικό κομμάτι, κάτι που είναι στοιχείο της ταυτότητάς του τα τελευταία 13 χρόνια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έχασε πολλά τρίποντα, σούταρε 5 στα 20, αλλά είχε πλάνο που δεν παρέκκλινε και αυτό, δηλαδή το άτεγκτο της τήρησής του, λύγισε τη Βαλένθια ψυχολογικά. Ακόμα και ο καβγάς Ράιτ και Τζόουνς με Πετρούσεφ, έδειχνε πόσο χαμένα τα είχαν οι γηπεδούχοι, προσπαθώντας να προκαλέσουν έναν παίκτη που εν πάση περιπτώσει δεν έχει... λευκό ποινικό μητρώο. 

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στην Ισπανία φέτος. Πέρυσι δεν έχασε στη χώρα της Ιβηρικής. 

Ο Φαλ και ο Ράιτ έκαναν τρανή διαφορά, ωστόσο ουδείς υστέρησε στο χαρακτήρα που έπρεπε να αναδειχθεί. 

Το επόμενο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι προγραμματισμένο για την πρώτη μέρα της άνοιξης, 1 Μαρτίου, με τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας. Ο Ολυμπιακός μπορεί να απολαύσει τη διακοπή αναγνωρίζοντας ότι έχει πάρει πλεονέκτημα ακόμα και για να αποφύγει τα play-in σε καίριο σημείο, οκτώ αγωνιστικές για τη λήξη.

Οι διαιτητές: Ράντοβιτς, Πουκλ, Βίλιους.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 39-40, 48-60, 65-78.

Βαλένθια (Αλ. Μουμπρού): Χάρπερ 4, Πουέρτο, Ρίβερς 3 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Πραντίγια 2, Άντερσον 4, Λόπεθ-Αροστέγκι 10 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Τζόουνς 2 (1/8 σουτ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ίνγκλις 7 (5 ριμπάουντ), Γιόβιτς 9 (1/3 τρίποντα), Ρόμπερτσον 5 (1), Οτζελέγιε 19 (1/4 τρίποντα), Πάνγκος.
Ολυμπιακός (Γ. Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 7 (1 τρίποντο, 5 ασίστ, 4 λάθη), Γουίλιαμς-Γκος 9 (1), Ράιτ 10 (3/4 δίποντα, 4/7 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), Κάναν 16 (5/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές), Λαρεντζάκης, Φαλ 5, Παπανικολάου 3 (1/4 τρίποντα, 3 ασίστ), Μπραζντέικις 3 (1/5 δίποντα, 1/1 βολή), Πίτερς 9 (1/3 τρίποντα, 11 ριμπάουντ), Πετρούσεβ 6 (6 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ 10 (3 ασίστ).