Με το χαρακτήρα του Άγγελου Βλαχόπουλου και του Κωνσταντίνου Γενηδουνιά, αθλητών της ίδιας φουρνιάς στο ελληνικό πόλο, η Ελλάδα νίκησε 13-12 τη Γαλλία την τρίτη αγωνιστική του Β' ομίλου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, πέρασε απευθείας στα προημιτελικά ως πρώτη και την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, θα περιμένει έναν εκ των Ιταλίας και ΗΠΑ για την είσοδο στην τετράδα.

Η εθνική πόλο Ανδρών έπαιξε με τη Γαλλία για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα και αν δεν είχε εντυπωθεί στη συνείδηση ότι οι "τρικολόρ" είναι σοβαροί αντίπαλοι, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης τώρα. Μετά το απίστευτο μπαράζ στο προολυμπιακό του Ρότερνταμ την άνοιξη του 2021, όπου η Εθνική επιβίωσε στα πέναλτι και τελικά πήρε το εισιτήριο για το Τόκιο απέναντι στη Ρωσία, οι Γάλλοι μπορεί να είδαν τη "γαλανόλευκη" να παίζει δύο τελικούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, αλλά συνειδητά ήξεραν ότι έχουν τις ικανότητες να τους ματσάρουν και να τους δημιουργούν προβλήματα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0ofdu5khq9)

Ελλάδα-Γαλλία: Η ποινή του Φοντανί

Η Γαλλία πήρε ένα προβάδισμα όλο κι όλο στο ματς, αυτό με τον Μαριόν Βερνού στο 1-0, αλλά σημασία έχει ότι... κόλλησε βδέλλα στους διεθνείς, οι οποίοι προσπάθησαν να βγάλουν ένα ξέσπασμα που θα τους έδινε ένα ασφαλές προβάδισμα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Εθνική προηγήθηκε μέχρι και με τρία γκολ, παίζοντας, μάλιστα, σχολαστικά στον παίκτη παραπάνω και περνώντας την μπάλα στα 2 μέτρα, από όπου βρήκε δύο γκολ με Κάκαρη και Βλαχόπουλο, αλλά οι Γάλλοι δεν... ξεκολλούσαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0oiwwktqux)
Ένα προβάδισμα τριών γκολ, το 7-4 με 4'54'' στη λήξη του δεύτερου οκτάλεπτου, έγινε... αόρατο σε 120 δευτερόλεπτα, με την Εθνική να βιάζεται χωρίς λόγο. Οι Γάλλοι μείωσαν σε ακριβώς 34 δευτερόλεπτα, ενώ ο Φοντανί, τερματοφύλακας της Γαλλίας, απέκρουσε δύο πέναλτι από Γενηδουνιά και Αργυρόπουλο, μόνο στο δεύτερο οκτάλεπτο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0oklouj5ht)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0orgkqrmex)

Το κρύο αίμα Γενηδουνιά και Βλαχόπουλου


Η Ελλάδα διατήρησε ένα προβάδισμα μετά το 7-6 του ημιχρόνου και προηγήθηκε ξανά τρία γκολ, 10-7, με γκολ του Γενηδουνιά. Οι Γάλλοι μείωσαν λίγο πριν βγει το οκτάλεπτο, με τον κορυφαίο παίκτη τους, Μαριόν Βερνού, και δύο γκολ του αδελφού του, Τομά, έφερε το ματς στα ίσια, 10-10. Από εκεί και ύστερα, ήταν πού θα κάτσει η... μπίλια. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0p1nhm6joh)

Αρχικά, ο Αργυρόπουλος κέρδισε πέναλτι στα 2 μέτρα, για να κάνει ο Βλαχόπουλος με πέναλτι το 11-10, με 5'24'' να απομένουν, αλλά αργότερα έγινε μια κομβική φάση, καθώς ο τελευταίος δεν μπόρεσε να κρατήσει την κατοχή σε παίκτη παραπάνω, έκανε φάουλ, χρεώθηκε με αποβολή και ο Μαριόν Βερνού ισοφάρισε στην κόντρα. 

Εκεί είχαν τη μεγάλη ευκαιρία τους οι Γάλλοι, που έπαιξαν παίκτη παραπάνω με το σκορ στην ισοπαλία, αλλά το ταπ ιν από το πρώτο δοκάρι έφυγε εκτός. Η Ελλάδα κράτησε την επίθεση, ο Γιάννης Φουντούλης υπό πίεση χρόνου έκανε μια υπέροχη πάσα, που έδωσε στον Γενηδουνιά να σουτάρει από απόσταση και με πίεση χρόνου, μεν, χωρίς μπλοκ δε. Ο περιφερειακός του Ολυμπιακού το... έγραψε πολύ χαλαρά -μια... swag φάση- και η Εθνική προηγήθηκε 12-11 με 2'24'' για τη λήξη. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0pb0bi7awp)

Η Γαλλία, ωστόσο, υπήρξε ιδιαιτέρως πείσμων. Ο Μαριόν Βερνού σκόραρε ακόμα μία φορά από τα 6 μέτρα και με 2'00'' για τη λήξη το σκορ "κάθισε" ξανά στην ισοπαλία. Ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, MVP του παιχνιδιού εν τέλει κυρίως για τη φθορά στον αντίπαλο, που... πέταξε στο νερό για να κερδίσει το πέναλτι στα 51''. Ο Βλαχόπουλος, ιδιαιτέρως ψύχραιμος, έβαλε το γκολ της νίκης από τη... βούλα, αφού οι "τρικολόρ" αστόχησαν στην τελευταία επίθεσή τους και η Εθνική εξάντλησε τα δικά της 24''. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0polsbpvwh)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0pu77xhli1)
Η Εθνική θα μάθει τον αντίπαλό της λίγο μετά τις 19:00 της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, αφού στις 18:00 η Ιταλία θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Στα άλλα χιαστί, το Μαυροβούνιο θα παίξει με τη Ρουμανία και ο νικητής θα αντιμετωπίσει την προσφάτως πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, με τον επικρατών να παίζει με Ελλάδα, Ιταλία ή ΗΠΑ στα ημιτελικά. 

Στο άλλο ταμπλό, η φιναλίστ του Ευρωπαϊκού στη χώρα της Κροατία θα παίξει απέναντι στη Βραζιλία ή την Κίνα, με το νικητή, τη... χρβάτσκα δηλαδή, να ετοιμάζεται για έναν συνηθισμένο στην υδατόσφαιρα "εμφύλιο" με τη Σερβία, η οποία, όπως και οι "σετεμπέλο" του Σάντρο Καμπάνια, δεν έχει πάρει ακόμη την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. 

Αντίπαλος μίας εξ αυτών στα ημιτελικά θα είναι ένας εκ των Αυστραλίας, Γαλλίας και Ουγγαρίας. Οι Μαγυάροι περιμένουν στον προημιτελικό τους "μπούμερς" ή τους "τρικολόρ". 


Τα οκτάλεπτα: 3-3, 4-3, 3-2, 3-4

Ελλάδα (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 1, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 1, Αργυρόπουλος 1, Αλαφραγκής, Κάκαρης 2, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος, Παπανικολάου 1.

Γαλλία (Φλ. Μπρουζό): Ντουμπουά, Σοντατιέ, Κρουσιγιά 1, Μπουέ 1, Κας 1, Τομά Βερνού 3, Μαριόν Βερνού 4, Μπιορκ, Μποντέγκας 1, Βανπεπεστρατ, Ντε Ναρντί 1, Φοντανί, Ναρντόν.