Νίκη που τον φέρνει στην τέταρτη θέση της κατάταξης της Euroleague ύστερα από 26 παιχνίδια, ενώ ανέμενε την ήττα της Βίρτους της Μπολόνια από τη Μονακό, και του εξασφαλίζει γόνιμη ησυχία για τρεις εβδομάδες, πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ επί της Φενέρμπαχτσε, την οποία νίκησε 74-63. Δεν κατάφερε όμως να της πάρει τη διαφορά των 14 πόντων, με την οποία ηττήθηκε στον πρώτο γύρο, στην Κωνσταντινούπολη.  

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν να πάει στη διακοπή με ρεκόρ 16-10 και να παραμείνει στην πρώτη τετράδα της Euroleague πριν τη διακοπή των τριών εβδομάδων. Το πρόγραμμά του κατά τις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές δεν είναι το καλύτερο δυνατό, άλλωστε την ημέρα του δίσεκτου, δηλαδή στις 29 Φεβρουαρίου, θα πάει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ, ενώ αργότερα έχει την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και θα πάει στην Μπολόνια, για να παίξει με τη Βίρτους. 


Panathinaikos-Fenerbahce | Round 26 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Βεβαίως, δεν ήταν εύκολο να μην υπάρχει άγχος με αντίπαλο μία ομάδα όπως η Φενέρμπαχτσε, η οποία ξεκίνησε το ματς, κιόλας, "κλειδώνοντας" με την άμυνά της τους "πράσινους", αφού για εύλογο χρονικό διάστημα τους έκοψε το pick n roll από τον άξονα, ενώ η ίδια φρόντιζε να εκμεταλλεύεται τα προτερήματά της και ειδικά την περιφερειακή όραση του Νικ Καλάθη, που τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 6 πόντους και 3 ασίστ και έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία της Euroleague που ξεπερνά τις 2.000 τελικές πάσες. 

Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε: Η αντεπίθεση άρχισε με ένα... τούβλο

Ο Παναθηναϊκός είχε ενεργητικό επτά πόντων στα πρώτα οκτώ λεπτά της αναμέτρησης και, με το σκορ στο 9-19, έγινε η φάση που άλλαξε και τη διάθεση του κόσμου. Ο Λούκα Βιλντόζα, ο οποίος είχε το highlight του παιχνιδιού με το... dreamshake που έκανε στον Γιώργο Παπαγιάννη στη δεύτερη περίοδο, σούταρε δύο άστοχα τρίποντα, το δεύτερο, μάλιστα, βρήκε μόνο το λεπτό μέρος του ταμπλό, αλλά ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πολέμησε για το ριμπάουντ, η μπάλα πήγε ξανά στον Αργεντινό που ευστόχησε με την τρίτη προσπάθειά του. 




Το παγωμένο κλίμα άλλαξε, η θερμοκρασία επανερχόταν σιγά σιγά και το ΟΑΚΑ έγινε το καμίνι που θα έδινε την ώθηση στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Παρ' ότι το σουτ του Μπιμπέροβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο της πρώτης περιόδου έστειλε τη διαφορά στους 8, 13-21, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν είχαν ανακτήσει τον αυτοέλεγχό τους. 

Η δεύτερη περίοδος έφερε ένα επιμέρους 6-0, που μετέτρεψε σε 21-23 το 15-23. Περιττό να ειπωθεί, η Φενέρ δεν προηγήθηκε ξανά τόσο πολύ. Για την προηγήθηκε τελευταία φορά 29-30, όταν ο Μπιμπέροβιτς, τα σουτ του οποίου όλο και περισσότερο θύμιζαν προσευχή. Από το 27-30, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα 8-0 σερί και προηγήθηκε 38-30 στην ανάπαυλα. Τα πράγματα για τους Τούρκους έγιναν ακόμα χειρότερα στην τρίτη περίοδο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0w2xvvmra1)

Με τις ευχές του... καλόγερου



Με τον Κέντρικ Ναν να κρίνει ότι ήταν η στιγμή να επιτεθεί, ο Παναθηναϊκός έφερε τη διαφορά στους 15 πόντους, 53-38. Ο Τζέριαν Γκραντ, κατά κύριο λόγο, περιόρισε αισθητά τον Σκότι Γουίλμπεκιν, ο Καλάθης έπαψε να έχει χώρους για να πασάρει, οι επιθέσεις της Φενέρ γίνονταν όλο και πιο στάσιμες. Οι "πράσινοι" δέχθηκαν μόλις 9 πόντους στη δεύτερη περίοδο, έτσι ο Γιασικεβίτσιους εμπιστεύτηκε τους Μπιμπέροβιτς και Μότλεϊ, τον οποίο ο Αταμάν δεν θα ντούμπλαρε, για να πάρει μερικούς κρίσιμους πόντους. Τους εννιά τελευταίους στην τρίτη περίοδο, η οποία έληξε... συμμαζεμένα, 57-47, έβαλαν οι δύο παίκτες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0vg2gigae1)

Ο Καλαϊτζάκης, τον οποίο επαίνεσε μετά τη λήξη ο προπονητής του, έπαιξε κρίσιμο ρόλο ώστε να κόψει τη δημιουργία του Καλάθη. Αυτό έγινε, αλλά ο Παναθηναϊκός κόλλησε στην επίθεση στις αρχές της τέταρτης περιόδου και ο Μότλεϊ, που ήταν αρκετά έξυπνος για να διαχειριστεί τον Ματίας Λεσόρ, πέτυχε έξι διαδοχικούς, ώστε ξαφνικά το σκορ να γίνει 59-54, 61-56 και λίγο αργότερα, 63-58. Ήταν, και σε εκείνο το σημείο, η άμυνα, με τον Χουάντσο να γίνεται πρωταγωνιστής με τον τρόπο του (8 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα), που κράτησε μπροστά τον Παναθηναϊκό. 

Ο Ναν, που κρατούσε ήδη την μπαγκέτα, έγινε πηγή σταθερότητας στην επίθεση, με 8 διαδοχικούς πόντους που έφεραν τη διαφορά στους 7, 67-60. Έβαλε 18 από τους 23 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και με 1'55'' να απομένει, έκανε μια εντυπωσιακή τάπα στον Καλάθη. Ο Παναθηναϊκός, που ξεμπέρδεψε με την υπόθεση νίκη ουσιαστικά στο 1'36'' για τη λήξη, με το λάθος του Χέις, έφτασε στους 13 τη διαφορά, 74-61, και είχε την ευκαιρία να την στείλει στους 14 πόντους, αλλά το τρίποντο του Γκραντ βρήκε σίδερο.

Τα δεκάλεπτα: 13-21, 38-30, 57-47, 74-63

Παναθηναϊκός (Εργκ. Αταμάν): Καλαϊτζάκης 6 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Βιλντόσα 7 (1), Γκραντ 9 (3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη), Ναν 23 (10/22 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3/3 βολές), Λεσόρ 13 (8 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 5 (1), Ερνανγκόμεθ 5 (8 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), Μήτογλου 8.

Φενέρμπαχτσε (Σ. Γιασικεβίτσιους): Μότλι 16 (5/7 δίποντα, 6/8 βολές, 5 ριμπάουντ), Γουίλμπεκιν 10 (1/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Σανλί 5 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Παπαγιάννης, Χέις-Ντέιβις 4 (0/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 λάθη), Μπιμπέροβιτς 12 (2), Νουά 4, Γκούντουριτς (0/2 σουτ), Ντόρσεϊ, Καλάθης 12 (3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Μαντάρ.