Η δύναμη της ψυχής και η αγάπη για τον αθλητισμό είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει μέχρι και για έναν... αιώνα. Το ζωντανό παράδειγμα που λέγεται Τάγκι Ασκάρ ο οποίος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους καταδύτες της Ασίας, σε ηλικία 100 χρονών ταξίδεψε από το Ιράν στη Ντόχα όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου προκειμένου να συνεχίσει τις... βουτιές, με τον ίδιο να γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο για τον μεγαλείο του και να ξεσπά σε δάκρυα.

Ο 100χρονος, Τάγκι Ασκάρ που "βούτηξε" στη Ντόχα και συγκλόνισε

Στα νιάτα του ο Τάγκι Ασκάρ είχε γράψει ιστορία. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους καταδύτες της Ασίας και ο καλύτερος στο Ιράν. Πριν από 73 χρόνια κατέκτησε ασημένια και χάλκινα μετάλλια στα στους εναρκτήριους Ασιατικούς Αγώνες στο Νέο Δελχί (1951). Το τελευταίο πρωτάθλημα που συμμετείχε πριν βάλει τέλος στην καριέρα του ήταν όταν ήταν 41 χρονών ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Στα 100 του χρόνια, ο Ασκάρ συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά τόσο πολύ, τις... βουτιές, με τον ίδιο να ταξιδεύει από το Ιράν στη Ντόχα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου και να βουτά από το πλατφόρμα 1 μέτρου πριν από τον αγώνα 3μ στις γυναίκες. Μόλις βγήκε από την πισίνα, ο 100χρονος αποθεώθηκε από τον κόσμο που βρισκόταν στις εξέδρες και ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.


«Όταν αγωνιζόμουν σε εθνικό επίπεδο, το τελευταίο πρωτάθλημα που συμμετείχα ήταν όταν ήμουν 41 ετών. Πάντα αγαπούσα τις καταδύσεις από τότε που ήμουν έφηβος μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1951 έως τώρα, εκτός από την απόδοσή μου», δήλωσε συγκινημένος ο Τάγκι Ασκάρ.