Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο την Φερεντσβάρος στην πρώτη τους κόντρα για τα playoffs του Europa Conference League. Μια αναμέτρηση στην οποία θα κάνει το ντεμπούτο του στον ερυθρόλευκο πάγκο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Oι μαγυάροι έχουν ήδη αναλυθεί από τους Πειραιώτες με τα φώτα να πέφτουν στον Μπαρναμπάς Βάργκα. Ο 29χρονος επιθετικός έχει βάλει 22 γκολ σε 24 παιχνίδια φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Η Φερεντσβάρος απέκτησε τον διεθνή άσο το περασμένο καλοκαίρι από την Πάκσι για 800 χιλιάδες ευρώ, όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος την σεζόν 2022/2023 με 26 γκολ. Το φοβερό της ιστορίας του είναι πως ξεπετάχτηκε ξαφνικά πριν από 3 χρόνια. Χρόνια τα οποία είναι και τα πρώτα του στην μεγάλη κατηγορία της Ουγγαρίας.

Το ξεκίνημα του Μπαρναμπάς Βάργκα και οι Φερεντσβάρος, Ολυμπιακός

Μέχρι τότε ήταν στην αφάνεια παίζοντας σε ομάδες δεύτερων κατηγοριών, ενώ στο παλμαρέ του έχει μια σεζόν (2016-17) στην πρώτη κατηγορία της Αυστρίας, με την Μάτερσμπουργκ που ήταν σαν να μην υπήρχε. Η ιστορία του ξεκίνησε την σεζόν 2020-21 όταν με την άσημη Γκιρμότ Γκιορ έβαλε 13 γκολ σε 29 ματς στην πρώτη του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια της Ουγγαρίας.

Από εκεί «τσίμπησε» τον Μπαρναμπάς Βάργκα η Πάκσι, το καλοκαίρι του 2022 δίνοντας 400.000 ευρώ. Για να συνεχίσει να βρίσκει δίχτυα κατά βούληση έως να φτάσει σρο σημείο να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην ιστορική Φερεντσβάρος. Ουσιαστικά από το 2010 όταν και εμφανίστηκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να δείξει πως είναι δεινός εκτελεστής.

BARNABAS VARGA -2023- Goals and skills - Gyirmót FC Győr - Paksi FC

Πρώτος στον κόσμο ο Μπαρναμπάς Βάργκα το 2023 σε αναλογία αγώνες/γκολ

Μέσα στο 2023 ο σταρ της αντιπάλου του Ολυμπιακού, έβαλε 37 γκολ σε 40 αγώνες πρωταθλήματος με την Πάκσι και την Φερεντσβάρος. Με βάση δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας της Αργεντινής «Tycsports» ήταν ο κορυφαίος σκόρερ στον πλανήτη σε αναλογία αγώνες/γκολ.

Στην δεύτερη θέση ήταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχοντας βάλει τα ίδια γκολ, αλλά σε περισσότερους αγώνες (46), ενώ πίσω ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 36 γκολ σε 40 παιχνίδια με την Αλ Νασρ. Τέταρτος ήταν ο Τζερμάν Κάνο της Φλουμινένσε με 36 γκολ σε 50 παιχνίδια. Την πρώτη 5άδα συμπλήρωνε ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν με 33 γκολ σε 35 αγώνες.

Το ρεκόρ του με την Φερεντσβάρος

Πρόκειται για μια μηχανή των γκολ και πρόσφατα πρόσθεσε στο παλμαρέ του ένα ακόμα προσωπικό ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα στις 6 του μήνα η Φερεντσβάρος διέλυσε με 5-1 εντός έδρας την ΜΤΚ Βουδαπέστης για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο 29χρονος επιθετικός έβαλε τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της ομάδας του. Κάτι που κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αναφορικά με το ουγγρικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο, ήταν στις 23 Μαϊου του 2025.

NB I: Ferencváros–MTK 5–1 | összefoglaló

Ο Πάτρικ Τίσλερ της Ακαδημίας Πούσκας έβαλε 4 γκολ στη νίκη με ανατροπή με 5-4 απέναντι στην Ουϊπεστ. Μια πορεία που καταγράφει μόλις τα τελευταία τρία χρόνια και είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως δεν είχε δείξει κάτι ανάλογο τα προηγούμενα χρόνια, ούτε καν σε πιο μικρή ηλικία σε κάποια από τις ακαδημίες όπου βρέθηκε. Στην παρούσα φάση έχει φτάσει σε σημείο να σκοράρει σχεδόν ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας.

Το κλειστό κλαμπ που βρέθηκε ο Μπαρναμπάς Βάργκα με τον Πούσκας

Στατιστικό το οποίο την τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ήταν την σεζόν 1979-1980. Ο εξτρέμ Λάζλο Φαζέκας της Ουίπεστ είχε βάλει 36 γκολ σε 34 παιχνίδια. Κάτι ανάλογο, αλλά με πολλά περισσότερα γκολ είχε κάνει και ο Φέρεντς Ντικ «Μπάμπα», μια από τις μεγαλύτερες μορφές στο Ουγγρικό ποδόσφαιρο. Την σεζόν 1944-45 είχε βάλει 66 γκολ σε 34 αναμετρήσεις. Την σεζόν 1949-50 έκανε το ίδιο και ο τεράστιος Φέρεντς Πούσκας βάζοντας 50 γκολ σε 34 παιχνίδια με την Χόνβεντ. Ο Μπαρναμπάς Βάργκα με όσα κάνει τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μπει κι αυτός σε ένα ιδιαίτερο κλειστό κλαμπ και να γράψει ιστορία.

Το ντεμπούτο και το πρώτο γκολ με την Εθνική Ουγγαρίας

Το όνομα του Μπαρναμπάς Βάργκα είναι από τα πιο… καυτά στην Ουγγαρία και πάντα απασχολεί την επικαιρότητα. Ο 29χρονος επιθετικός κάνει πράγματα και θαύματα με αποτέλεσμα να κερδίσει και την παρουσία του στην Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας, χωρίς καν να έχει αγωνιστεί στις μικρότερες Εθνικές της χώρας. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν στις 27 Μαρτίου του 2023 παίζοντας για 31 λεπτά στη νίκη με 3-0 επί της Βουλγαρίας για τα προκριματικά του Euro 2024.

Το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Εθνικής Ουγγαρίας ήρθε στο εντός έδρας ματς με την Λιθουανία στις 20 Ιουνίου. Οι Μαγυάροι νίκησαν 2-0 στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2024 με τον 29χρονο άσο να ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ σε μια αναμέτρηση όπου αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων παικτών μαζί με το μεγάλο αστέρι της Ουγγαρίας τον Ντομινίκ Σζομποσλάι. Μέχρι στιγμής έχει 7 συμμετοχές έχοντας βάλει 4 γκολ!

Varga Barnabás gólja Litvánia ellen // MAGYARORSZÁG - LITVÁNIA // Hungarian golas // UEFA EURO 2024



Γενικότερα ο Βάργκα είναι ένας επιθετικός που ξέρει να κινείται πολύ καλά στην μεγάλη περιοχή παίρνοντας τις κατάλληλες θέσεις για να σκοράρει. Μπορεί να βρει δίχτυα με πολλούς τρόπους και είναι ο παίκτης, τον οποίο ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να τον αφήσει να μπει μέσα στις φάσεις. Καθώς είναι σε εξαιρετική κατάσταση και την μια φάση μπορεί να την κάνει γκολ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εστιάσει και στο μαρκάρισμα του για να μπορέσουν να τον σταματήσουν. Γνωρίζουν πως αν τον σταματήσουν τότε θα μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολο το έργο τους για τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".