Εν μέσω καταιγιστικής αγωνιστικής δράσης σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ πέρασε στα ψιλά η «ιστορική» ποινή κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκε στην ΚΑΕ ΑΕΚ για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της Basket League με τον Παναθηναϊκό το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στα Άνω Λιόσια. Πρόκειται για την πρώτη διοικητική επιβολή ποινής σε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία, βάσει των άρθρων του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια «καμπάνα» που επέβαλλε κάποιο αθλητικό δικαιοδοτικό όργανο, ή κάποιος αθλητικός δικαστής, αλλά η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες με αναβαθμισμένο ρόλο. Γι’ αυτό, άλλωστε πρόκειται για τιμωρία… fast track που επιβλήθηκε στην “Ένωση” σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.

Ποινή στην ΑΕΚ για το μπουκάλι, όχι τη διακοπή και τα συνθήματα

Γιατί, όμως, τιμωρήθηκε η ΚΑΕ ΑΕΚ με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών; Συνηθισμένοι απ’ όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, μεγάλο μέρος της αθλητικής κοινωνίας (ανάμεσά τους ακόμη και δημοσιογράφοι) θεώρησαν δεδομένο ότι οι «κιτρινόμαυροι» τιμωρήθηκαν για τη διακοπή του αγώνα και τα υβριστικά συνθήματα σε βάρος της Βάσως Τσαρούχα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.

Πουθενά στον αθλητικό νόμο δεν προβλέπεται τιμωρία έδρας για υβριστικά συνθήματα. Η ΔΕΑΒ επέβαλλε ποινή κεκλεισμένων των θυρών στη γηπεδούχο ομάδα λόγω «λόγω της ρίψης αντικειμένου, πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη, εντός του αγωνιστικού χώρου», όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή της.

Τι έπεσε, όμως, στο παρκέ των Άνω Λιοσίων; Κάποιο καπνογόνο; Κάποια κροτίδα; Όχι, τίποτα από τα δύο. Οπαδός της ΑΕΚ θεώρησε σκόπιμο να πετάξει στον αγωνιστικό χώρο ένα… μπουκάλι προς τον Κώστα Αντετοκούνμπο, το οποίο ευτυχώς δεν βρήκε την διεθνή Έλληνα σέντερ. Ο πρώτος, μάλιστα, που αντιλήφθηκε το «ιπτάμενο αντικείμενο» που προσγειώθηκε κοντά στον συμπαίκτη του ήταν ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ο οποίος το κλώτσησε αγανακτισμένος εκτός παρκέ.

Πετάς αντικείμενο; Κλείνει το γήπεδό σου! 

Η ΑΕΚ, λοιπόν, τιμωρήθηκε από την ΔΕΑΒ βάσει του άρθρου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται ρητά η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη σε οποιονδήποτε αθλητή, διαιτητή, παράγοντα ή προπονητή βρίσκεται εντός αυτού.

Ο νέος αθλητικός νόμος δεν διαχωρίζει τη βαρύτητα των αντικειμένων (και πολύ καλά κάνει, εδώ που τα λέμε). Είτε πρόκειται για κέρμα, είτε για ποτήρι, είτε για μπουκάλι, είτε για καπνογόνο, είτε για κροτίδα, είτε για οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχει εμφανιστεί κατά καιρούς να «ίπταται» στα ελληνικά γήπεδα (μέχρι και κινητά ή… κλειδιά έχουμε δει να εκσφενδονίζονται από την εξέδρα) η ποινή θα είναι η ίδια.
Επίσης δεν έχει την παραμικρή σημασία, πλέον, αν η ρίψη του αντικειμένου προκαλέσει τραυματισμό. Αρκεί η ίδια η πράξη για να επισύρει ποινή και όχι το αποτέλεσμά της.

Η ΔΕΑΒ έστειλε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους με την τιμωρία της ΑΕΚ: Και… χαρτοπετσέτα να πέφτει πλέον στο γήπεδο, η εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας θα είναι αμείλικτη και χωρίς εκπτώσεις.

Επιπλέον η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα ακόμη πιο «ηχηρό» μήνυμα προς όλες τις ομάδες ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν ούτε χαλαρότητα, ούτε… εκπτώσεις στην κατά γράμμα υλοποίηση του νομοσχεδίου. Ειλικρινά, μακάρι η άμεση επέμβαση της ΔΕΑΒ να γίνει στο μέλλον ο κανόνας και μακάρι ο… συναγερμός που χτύπησε σε όλες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ μετά την «καμπάνα» στην ΑΕΚ να είναι μακράς διαρκείας και όχι παρωδικός. Απλά… μακάρι!  

ΥΓ: Για να γίνει απόλυτα κατανοητή η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου, χθες το απόγευμα ο Αθλητικός Δικαστής του ΕΣΑΚΕ επέβαλε μόνο χρηματικό πρόστιμο στην ΚΑΕ ΑΕΚ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η ποινή των κεκλεισμένων, όμως, της ΔΕΑΒ παραμένει κανονικά και η «Ένωση» θα την εκτίσει στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της. Πρόκειται δηλαδή για ανεξάρτητες τιμωρίες που δεν επηρεάζει η μία την άλλη.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".