Αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα των ημερών στο ελληνικό μπάσκετ είναι ο Βασίλης Τολιόπουλος. Μπορεί ο Γιάννης Καστρίτης να έχει δημιουργήσει ένα ικανότατο σύνολο στη Θεσσαλονίκη, όμως ο Έλληνας γκαρντ είναι ο πρωταγωνιστής της επίθεσής του Άρη, κάτι που απεδείχθη περίτρανα και στον προημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο Βασίλης Τολιόπουλος είναι πλέον εκ των κορυφαίων Ελλήνων σκόρερ και το όνομά του αναμένεται να απασχολήσει αρκετά τόσο τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όσο και ομάδες της Ευρώπης ενώ και οι "Θεσσαλονικείς" θα προσπαθήσει αν καταφέρει να του δώσει το κάτι παραπάνω.

Την περασμένη σεζόν ανέφερε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος για την Euroleague. Φέτος όμως και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Το αν τα καταφέρει θα φανεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα όπου έχει ακόμη πολλές δουλειές να τελειώσει με τον αγαπημένο του Άρη. Προς το παρόν οι αριθμοί του είναι καταπληκτικοί με 14,4 πόντους στο Eurocup και 13,94 στην Basket League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5z4uz5dhp5)

Οι επόμενοι στόχοι με τον Άρη

Ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν είναι παιδί που τα μυαλά του έχουν πάρει αέρα. Κάτι που απέδειξε όταν για... ψίχουλα είπε το "Ναι" στον Γιάννη Καστρίτη όταν προέκυψε η πρόταση του Άρη. Στην... κίτρινη πλευρά της Θεσσαλονίκης ο Έλληνας γκαρντ έχει βρει τη δική του "Γη της Επαγγελίας" και ετοιμάζεται για το βήμα παραπάνω. 

Πριν όμως το "βήμα παραπάνω" υπάρχουν ακόμη σημαντικοί στόχοι με τον Άρη. Πρώτος και καλύτερος, μια έκπληξη στο Κύπελλο όπου οι "κίτρινοι" αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό τον οποίο κέρδισαν πριν δύο εβδομάδες μέσα στο ΟΑΚΑ. Προφανώς και οι "πράσινοι' είναι συνειδητοποιημένοι όμως ο Άρης δεν είναι τόσο μακριά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxao934c5y1)

Εκτός του Κυπέλλου, ο Άρης θα διεκδικήσει την πρόκρισή του στην τελική οκτάδα του Eurocup παίζοντας σε μονό παιχνίδι με την Προμετέι και μάλιστα σε ουδέτερη έδρα. Η ευκαιρία είναι ακόμη μεγαλύτερη για ευρωπαϊκή διάκριση. 

Και τέλος, η τρίτη θέση της Basket League. Και εκεί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος με Περιστέρι και Προμηθέα (κυρίως) όμως πάντα η τρίτη θέση είναι ένα άτυπο... βραβείο για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες της Α1 πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. 

Η ανάγκη του Παναθηναϊκού και κυρίως του Ολυμπιακού

Και Έλληνας και σκόρερ είναι ένας συνδυασμός που σπάνια βρίσκεται ειδικά στις μέρες μας. Γι' αυτό και οι σπουδαίες εμφανίσεις του Τολιόπουλου δεν περνούν απαρατήρητες στους δύο αιώνιους. Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα η κατάσταση και ποιες οι ανάγκες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού;

Το depth chart των Ελλήνων του Παναθηναϊκού

  1. Σλούκας, Μωραΐτης
  2. Καλαϊτζάκης
  3. Παπαπέτρου
  4. Μήτογλου, Μαντζούκας, Σαμοντούροφ
  5. Κ. Αντετοκούνμπο

* Δανεικοί αγωνίζονται οι Χουγκάζ στο Περιστέρι και Αβδάλας στην Καρδίτσα

Όπως γίνεται αντιληπτό ο Παναθηναϊκός έχει 7 έτοιμους παίκτες συν τον νεαρό Σαμοντούροφ. Με τους Μωραΐτη και Μαντζούκα να μοιράζονται τον τίτλο του 6ου-7ου Έλληνα του ροτέισιον, καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει και ποσότητα και ποιότητα. Εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο. Οι "πράσινοι" όμως φαίνεται πως γλυκοκοιτάζουν ακόμη την περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ και σε σύγκριση με τον Τολιόπουλο, η πρώτη περίπτωση διεγείρει περισσότερο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

To depth chart των Ελλήνων του Ολυμπιακού

  1. Γουόκαπ, Μήτρου-Λονγκ, Λούντζης
  2. Λαρεντζάκης
  3. Παπανικολάου, Αμπόσι
  4. -
  5. Τανούλης

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από βελτίωση του ελληνικού κορμού του τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα. Το συμβόλαιο του Μιχάλη Λούντζη λήγει το καλοκαίρι και ο Έλληνας γκαρντ δεν άρπαξε την ευκαιρία του. Και τη θέση του... λιγουρεύονται αρκετοί. Θα μπει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη διαδικασία να αλλάξει τον "Λου" με τον Τολιόπουλο έχοντας πλέον και τον Μήτρου-Λονγκ; Μοιάζει πιο πιθανό. Μην ξεχνάμε ότι από το 2014 μέχρι το 2018 ο Τολιόπουλος ήταν στον Ολυμπιακό έχοντας μάλιστα σκοράρει για τρεις και στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2017.

Το ασφαλές ταξίδι μέσω... εξωτερικού και το παράδειγμα του Ρογκαβόπουλου

Είναι λίγοι πραγματικά οι Έλληνες που έχουν καταφέρει να βρουν συμβόλαιο σε ομάδα Euroleague χωρίς να προέρχονται από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Και ο δρόμος του προς την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τον Βασίλη Τολιόπουλο.

Ο Ρογκαβόπουλος έφυγε από την Ελλάδα πήγε στην Μερκεζεφέντι και από εκεί βρήκε το "διαβατήριο" που έψαχνε για την Euroleague με την Μπασκόνια να τον αποκτά με τριετές συμβόλαιο από το οποίο μάλιστα δεν φαίνεται για την ώρα διατεθειμένος να βγει. Το σίγουρο είναι πως αν ο Τολιόπουλος συνεχίσει τις εκπληκτικές εμφανίσεις του και παραμείνει υγιής και σταθερός, θα έχει προτάσεις και από το εξωτερικό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyjqe9ok8mkx)

Πως θα μπορούσε να κρατήσει τον Τολιόπουλο ο Άρης;

Αντικειμενικά, δύσκολα. Το project του Άρη είναι "εμπορικό" αλλά ακόμη η οικονομική δύναμη της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν είναι τέτοια για να μπορέσει να κρατήσει τους παίκτες του βασικού κορμού της φετινής ομάδας. Θα χρειαστούν γενναίες αυξήσεις τόσο οικονομικά, όσο και στους στόχους της ομάδας (π.χ. στόχος μια κατάκτηση του Eurocup) καθώς όπως και ο Τολιόπουλος έτσι και οι υπόλοιποι (Γκάλινατ, Μπάνκστον κλπ) θέλουν διαρκώς να εξελίσσονται. Θα είναι μεγάλη επιτυχία του Καστρίτη αν ο βασικός του σκόρερ μείνει και μια ακόμη σεζόν στο "Παλέ".