Ματς της κανονικής περιόδου είπατε; Εννοείται πως όχι! ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εμφανίστηκαν στην Τούμπα σαν να έπαιζαν σε τελικό playoffs της Super League για την ανάδειξη του πρωταθλητή! Και πως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά; Τόσο οι Θεσσαλονικείς, όσο και οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν περιθώριο ούτε για ισοπαλία. Οι μεν γηπεδούχοι για ψυχολογικούς λόγους, οι δε φιλοξενούμενοι για βαθμολογικούς.

Το εκκωφαντικό 1-4 που σφράγισε την κορυφαία εμφάνιση του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της σεζόν, όχι μόνο έβαλε ξανά φωτιά στη μάχη του τίτλου, επαναφέροντας δυναμικά στο προσκήνιο και τον τέταρτο μνηστήρα (τον πλέον πολυνίκη), αλλά έδωσε και πολλές απαντήσεις για τον άνθρωπο που ήρθε να προκαλέσει... σεισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την άφιξη του στον Πειραιά! 

O Μεντιλίμπαρ εμφάνισε τον πρώτο... κανονικό Ολυμπιακό σε ντέρμπι

Γιατί το ερωτηματικό της βραδιάς  αφορούσε το πρόσωπο που θα εμφάνιζε ο Ολυμπιακός λόγω του… άγνωστου Χ που ακούει στο όνομα Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Αν συγκρίνει κανείς την εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στην Τούμπα και την αποκαρδιωτική τους παρουσία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στη συντριβή του πρώτου γύρου, αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο καταλυτική είναι με το “καλησπέρα” η συνεισφορά του Βάσκου στους Πειραιώτες σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ομάδα σε μια στοιχειώδη αγωνιστική κανονικότητα.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με περίσσεια αυτοπεποίθηση μέσα στο κατάμεστο “κάστρο” του ΠΑΟΚ και πήρε απόλυτα δικαιολογημένα προβάδισμα στο σκορ (στο 29’) όταν ο Ναβάρο πήρε το ριμπάουντ μετά από επέμβαση του Κοτάρσκι σε σουτ του Τσικίνιο. Μια ομάδα που δουλεύεται λίγες μέρες από το νέο της προπονητή έκανε σε ένα ντέρμπι όσα δεν είχε κάνει στα… εφτά προηγούμενα (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) απέναντι στους τρεις βασικούς της ανταγωνιστές, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.

Αντίθετα ο “Δικέφαλος του Βορρά” αντέδρασε κάπως μουδιασμένα στην εικόνα των Πειραιωτών, με τους παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου να δείχνουν κάπως αιφνιδιασμένοι από την ορμή των φιλοξενούμενων.

Παρ’ όλα αυτά ο… βραχνάς των ατομικών λαθών στην περιοχή του Πασχαλάκη εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους “ερυθρόλευκους”. Στο 39’ ο Ορτέγκα κάλυψε αρχικά πολύ σωστά την μπάλα με το κορμί του μπροστά από τον Μουργκ, αλλά αντί να την απομακρύνει, προσπάθησε αψυχολόγητα να την κοντρολάρει με αποτέλεσμα να την… προσφέρει στο πιάτο στον Ντεσπόντοφ. Ο Βούλγαρος δεν έχασε την ευκαιρία να πάει χαμένη και οι γηπεδούχοι βρήκαν γκολ ισοφάρισης από το πουθενά!

Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, το λάθος του Ορτέγκα φάνηκε στα ριπλέι ότι δεν ήταν το μοναδικό στη φάση. Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για φάουλ του Κωνσταντέλια στον Ροντινέι στο χώρο της μεσαίας γραμμής (στο ξεκίνημα της επίθεσης του ΠΑΟΚ) και οι τηλεοπτικές λήψεις, μάλλον τους δικαιώνουν.

Η "ζωγραφιά" του Ποντένσε που άφησε με το στόμα ανοιχτό τους φίλους του ΠΑΟΚ

Ενδεχομένως να είναι κι αυτή μια ακόμη παρέμβαση του Μεντιλίμπαρ στην ψυχοσύνθεση του Ολυμπιακού. Όχι μόνο δεν “χάλασε” η σκέψη των παικτών του, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι Πειραιώτες μπήκαν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο χορτάρι. Όση είχε και η μπάλα στην… οβίδα που επιχείρησε ο Ποντένσε στο 54’, στο κορυφαίο ίσως γκολ που έχει σημειώσει ποτέ ο Πορτογάλος “μάγος” στα ελληνικά γήπεδα.

Με την τριπλέτα Όρτα, Τσικίνιο, Έσε να έχει μπλοκάρει ολοκληρωτικά την επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων, η "ζωγραφιά" του Ποντένσε δεν "πάγωσε" μόνο την Τούμπα, αλλά και το μυαλό των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους τελική προς την εστία του Πασχαλάκη στο 71', κι αφού νωρίτερα είχαν σπαταλήσει τη μοναδική καλή στιγμή που δημιούργησαν με τον Ντεσπόντοφ στο 60'. 

Ο ΠΑΟΚ επιτέθηκε, αλλά... ξέχασε να αμυνθεί και ο Ολυμπιακός τον διέσυρε!

Όσο, πάντως, το παιχνίδι κυλούσε προς το φινάλε του η πίεση των γηπεδούχων ολοένα και αυξανόταν... έστω και με κάπως ανορθόδοξη μεθοδολογία με βάσει τα φετινά στάνταρντς της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου. Με την κόπωση των φιλοξενούμενων (λόγω και της υπερπροσπάθειας της Πέμπτης απέναντι στη Φερεντσβάρος) να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε παίκτες όπως ο Έσε, ο Ροντινέι, ο Ορτέγκα και ο Κάρμο, ο ΠΑΟΚ άρχισε να πολιορκεί την εστία του Πασχαλάκη κερδίζοντας αλλεπάλληλες στατικές φάσεις στην "ερυθρόλευκη" περιοχή. 

Ήταν όμως τόσο φανερή η έλλειψη πειθαρχίας στις επιθέσεις των γηπεδούχων, που πάνω στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο γκολ της ισοφάρισης... ξέχασαν ότι έπρεπε να αμυνθούν. Άλλο που δεν ήθελε ο απολαυστικός Ντανιέλ Ποντένσε! Ο... κοντορεβυθούλης με το σπάνιο ταλέντο, υποδέχτηκε την μπάλα στα πόδια στο 83' (μετα από απίθανη μεταβίβαση του Μασούρα) με την άμυνα του ΠΑΟΚ "άδεια", βρήκε τον Ελ Κααμπί στην περιοχή και ο Μαροκινός έβαλε την προσωπική του σφραγίδα για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι με αριστουργηματική εκτέλεση στην κίνηση. 1-3 και η απάντηση στην "τεσσάρα" του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη ήταν πλέον... εξίσου εκκωφαντική! 

Και δεν έμελλε να αλλάξει ούτε στο 85', όταν ο Πασχαλάκης αποφάσισε να γιορτάσει την ανανέωση του συμβολαίου του με μια απίθανη επέμβαση σε σουτ του Ντεσπόντοφ. Όταν μάλιστα ο Ελ Κααμπί πέτυχε και το τέταρτο γκολ στο 90' το σενάριο έμοιαζε... βγαλμένο με καρμπόν από την ανάποδη! Τεράστιο διπλό του Ολυμπιακού στην Τούμπα και η μάχη για τον τίτλο έχει ξανά... τέσσερις μνηστήρες! 

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Μπάμπα, Κουλιεράκης, Κεντζιόρα, Σάστρε, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Κωνσταντέλιας (86' Τζίμας), Μουργκ (61' Ζίφκοβιτς), Ντεσπόντοφ, Σαμάτα (61' Τόμας).
Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ορτέγκα, Κάρμο, Μπιανκόν (87' Ρέτσος), Ροντινέι, Έσε, Όρτα (80' Ιμπόρα), Τσικίνιο, Ποντένσε, Φορτούνης (76' Μασούρας), Ναβάρο (76' Ελ Κααμπί).