Για τον θρίαμβο που πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα, μπορείς να γράψεις... τα πάντα. "Μέσα" θα είσαι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποίησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κόντρα στον ΠΑΟΚ είχαν εξαιρετική απόδοση. Από τον Πασχαλάκη, τον Κάρμο και τον Μπιανκόν με τον Ροντινέι, έως την τριάδα των χαφ Εσε, Τσικίνιο, Ορτα.

Από τον Φορτούνη, τον Ναβάρο και τον σαρωτικό Ποντένσε έως τις αλλαγές, με τους Μασούρα και Ελ Κααμπί να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στους Ερυθρόλευκους. Όλα αλήθεια. Όλα σωστά. Όλα αποτυπώνουν όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

O Ολυμπιακός και το απίθανο σερί του Έσε

Αλλά η περίπτωση του Σαντιάγκο Εσε, χρήζει ιδιαίτερης μνείας. Αξίζει τέτοιας. Όπως αξίζει πολλά ο Αργεντινός μέσος, ο οποίος μπήκε στη ζωή του Ολυμπιακού στις 19 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η μεταγραφή του.


Μόλις 5 ημέρες μετά έκανε την πρώτη του εμφάνιση κόντρα στην Τσουκαρίτσκι. Και την Κυριακή, πραγματοποίησε την 29η φετινή παρουσία του με τα Ερυθρόλευκα. Ο αγώνας Νο 66, σε διάστημα μόλις 387 ημερών! Ή εάν θέλετε, ενός χρόνου και 22 ημερών!

Ο Εσε ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα Αργεντινής τον Οκτώβριο του 2022 με την Ουρακάν. Η ομάδα του διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το τέλος. Ο ίδιος πήγε διακοπές. Και στις 27 Ιανουαρίου, επέστρεψε στη δράση με την αργεντίνικη ομάδα. Εκτοτε, έως σήμερα, παίζει ασταμάτητα. Χωρίς διακοπές. Χωρίς το παραμικρό διάλειμμα. Και όταν λέμε παίζει, παίζει πολύ.

Από τις 27/01/2023, έως σήμερα, ο Εσε έχει αγωνιστεί σε 66 παιχνίδια, όπως προαναφέραμε. Εξ αυτών, 45 παιχνίδια ήταν 90λεπτα, σε 8 ματς αγωνίστηκε πάνω από 80 λεπτά και μόλις σε 5 αναμετρήσεις χρησιμοποιήθηκε για λιγότερα από 45 λεπτά!

Βασικός και αναντικατάστατος με όλη τη σημασία της λέξης. Τόσο, που ήδη είναι ο 4ος σε λεπτά συμμετοχής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, με 2.358 λεπτά! Πίσω μόνο από τους Πασχαλάκη (35 ματς, 3.180 λεπτά), Ροντινέι (32 ματς, 2.822 λεπτά) και Φορτούνη (33 ματς, 2.432 λεπτά).

Πως αναβάθμισε το παιχνίδι του Έσε ο Μεντιλίμπαρ

Ο Εσε ήταν βασικός με τον Μαρτίνεθ. Παρέμεινε βασικός με τον Καρβαλιάλ. Και ο ρόλος του αναβαθμίστηκε και επί Μεντιλίμπαρ, με τον Βάσκο τεχνικό να του ζητάει συγκεκριμένα, περισσότερα πράγματα. Τα οποία ο 23χρονος αμυντικός μέσος τα φέρνει εις πέρας.

Με τα δύο παιχνίδια επί ημερών του νέου τεχνικού να είναι ίσως τα καλύτερά του μέσα στη σεζόν, καθώς έχει ξεκάθαρο ρόλο. Ξεκάθαρα "πατήματα" στο γήπεδο, αλλά και ουσιαστική βοήθεια. Κάτι που αποβάλει πολύ βάρος από τους ώμους του και του δίνει αυτοπεποίθηση.

Ο Μεντιλίμπαρ δεν το παραδέχθηκε, αλλά είχε στοχεύσει να "εξαφανίσει" δύο ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, που θεωρεί τους πιο σημαντικούς και κρίσιμους. Τον Μπάμπα και τον Μεϊτέ. Τον πρώτο τον εξαφάνισε ο Φορτούνης. Τον απενεργοποίησε.  Τον δεύτερο, τον... κατάπιε ο Εσε.

Παίρνοντας... εκδίκηση για το χάος του πρώτου γύρου, όταν ο μέσος του ΠΑΟΚ έδειχνε σαν να παίζει με "παιδάκια" απέναντί του και ο Αργεντινός ήταν ανήμπορος να αντιδράσει. Τώρα, όχι μόνο αντέδρασε, αλλά είναι και ασταμάτητος. Στην Τούμπα έχασε μόνο μία πάσα από τις 31 που επιχείρησε.

Ηταν εκπληκτικός στις καλύψεις. Εκανε 5 κλεψίματα. Ηταν ήρεμος. Με αυτοπεποίθηση. Ενας χαφ κορυφαίου επιπέδου. Η επιβεβαίωση γιατί ο Ολυμπιακός πλήρωσε πάνω από 4 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό του το καλοκαίρι.