Πριν από έναν χρόνο, το όνομα του Σταύρου Πήλιου ήταν άγνωστο. Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ηρακλή ήταν οι μοναδικοί που είχαν πάρει μια… γεύση από το ταλέντο του. Έναν χρόνο αργότερα, το όνομα του γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το ακούει και ανατριχιάζει όπως ο ίδιος δηλώνει υπερήφανα, γνωρίζοντας το πόσο έχει δουλέψει για αυτό. Μια μοναδική στιγμή που ίσως είχε όνειρο από μικρό παιδί. Στην περίπτωση του τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Από εξτρέμ με γκολ "εκτοξεύτηκε" σε έναν αριστερό μπακ του οποίου το όνομα πλέον πρωταγωνιστεί με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα. Ο Πήλιος γεννήθηκε στη Ρόδο αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στα Γιάννινα όπου και ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στις Ελπίδες Ιωαννίνων, για να ακολουθήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο 23χρονος αγωνιζόταν στη θέση του εξτρέμ ενώ ο άνθρωπος που τον… πίστεψε ήταν ο Χρήστος Αγγελής, προπονητής της Κ19 που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει όταν ο ίδιος δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής.

Ο Πετράκης άλλαξε στον Πήλιο θέση και... ζωή

Με τη φανέλα της Κ19 του ΠΑΣ, ο Πήλιος βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα αρκετές φορές ως εξτρέμ δείχνοντας από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά χρόνια τις επιθετικές του αρετές. Ο προπονητής που έμελλε όμως να αλλάξει για πάντα καριέρα του ήταν ο Γιάννης Πετράκης. Ο έμπειρος τεχνικός από εξτρέμ τον… γύρισε σε αριστερό μπακ στις προπονήσεις που τον έβαζε με την πρώτη ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό που ακολούθησε ήταν και η απόλυτη δικαίωση για τον Πετράκη αφού ο Πήλιος ανταποκρινόταν άριστα στη νέα του θέση για την οποία "μόχθησε" να καθιερωθεί με πολλή δουλειά και ατελείωτες ώρες τακτικής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c8xhze2zio5d)
Επόμενος ποδοσφαιρικός σταθμός ο Ηρακλής. Ο Έλληνας αριστερός μπακ δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στον «Γηραιό» με τη φανέλα του οποίοι έβγαλε… μάτια στην Super League 2, καταγράφοντας 30 συμμετοχές με απολογισμό δυο γκολ και μια ασίτ. Μάλιστα, το πρώτο του γκολ με τους Θεσσαλονικείς ήταν κάτι το… μαγικό αφού άφησε άπαντες άφωνους με ασύλληπτο διαγώνιο σουτ δείχνοντας τις ικανότητες που έχει από τη φύση του στο σκοράρισμα. Αν μη τι άλλο το αίσθημα του γκολ ήταν από πάντα μέσα του. Ο Κώστας Γεωργιάδης ο οποίος ήταν τότε προπονητής του στον Ηρακλή, έδωσε τα φόντα του σχετικά με τον Πήλιο και την κοινή τους συνεργασία σε πρόσφατη συνέντευξη του δηλώνοντας πως ξεχώρισε από την αρχή τα αγωνιστικά του στοιχεία ενώ στάθηκε και στον πολύ καλό χαρακτήρα που είχε. Παράλληλα, τόνισε ότι ο παίκτης έδινε περισσότερο έμφαση στο επιθετικό και λιγότερο στο ανασταλτικό κομμάτι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8e768n3lt5)
Με την ολοκλήρωση της σεζόν, ο Πήλιος επέστρεψε στον ΠΑΣ Γιάννινα για να πραγματοποιήσει την κορυφαία έως τότε σεζόν της καριέρας του η οποία και τον έβαλε στο μικροσκόπιο της ΑΕΚ. Αν και στην αρχή δεν υπολογιζόταν ως βασικός, ο Θανάσης Στάϊκος τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε την ευκαιρία την οποία και… άρπαξε από τα μαλλιά. Πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις ενώ ξεχώρισε με την παρουσία του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Και εδώ είναι το παιχνίδι της μοίρας. Από εκεί που μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την «Ένωση» και τους παίκτες της πλέον να υπηρετεί την «κιτρινόμαυρη» φανέλα και να αγωνίζεται δίπλα στους αστέρες της. Ο Σταύρος Πήλιος ήταν η μεγάλη πρόσκληση για τον Ματίας Αλμέιδα και ο Αργεντινός προπονητής ήταν το «κλειδί» και η ευκαιρία του 23χρονου μπακ να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο στην πρώτη του επαφή με ομάδα υψηλού επιπέδου.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"