Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας προπονητής που προσπαθεί να εμπνεύσει με την προσωπικότητα τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει. Σε εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά ντέρμπι (όπως αυτά με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) οι “πράσινοι” εμφάνισαν έναν χαρακτήρα που δεν μας είχαν συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Τι γίνεται όμως με την τακτική; Με την αγωνιστική ισορροπία που επιβάλλεται να διαθέτει κάθε ομάδα στο χορτάρι; Η εικόνα του Παναθηναϊκού στα τρία τελευταία του παιχνίδια με Λαμία, ΠΑΟΚ, Κηφισιά είναι επιεικώς αποκαρδιωτική. Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε ο “Ντουκαντάμ” Ντραγκόφσκι να υπογράψει μια ανέλπιστη πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, τα σύννεφα και οι αποδοκιμασίες στη Λεωφόρο ενδεχομένως να ήταν πιο έντονες από αυτές που ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά τη δεύτερη διαδοχική εντός έδρας "γκέλα" στη Super League.

Πως αμύνεται ο Παναθηναϊκός του Τερίμ όταν εκτελεί κόρνερ

Όσο εμφανής, λοιπόν, είναι η μετάγγιση προσωπικότητας επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ, τόσο οφθαλμοφανής είναι και η πλήρης αναρχία που επικρατεί στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια των αγώνων του, κυρίως απέναντι σε “μικρομεσαίες” ομάδες. Από την απόλυτη τακτική προσήλωση επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, οι “πράσινοι” έχουν φτάσει στο άλλο άκρο με ορισμένες φάσεις στα παιχνίδια τους να προκαλούν απορίες, ακόμη και στους πιο φανατικούς υποστηρικτές του πολύπειρου Τούρκου τεχνικού.

Όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο, στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του κυπέλλου Ελλάδος στις 24 Ιανουαρίου, πολλοί είχαν απορήσει με τον τρόπο που αμύνθηκε το “τριφύλλι” στο νικητήριο γκολ του Γιουμπιτάνα (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, απόρησαν με τον τρόπο που… ξέχασαν να αμυνθούν οι γηπεδούχοι).

Με εντολή του Τερίμ όλοι οι παίκτες του είχαν “ανέβει” στις παρυφές της μεγάλης περιοχής του Τσιντώτα, με αποτέλεσμα να βρουν… ξέφωτο οι φιλοξενούμενοι και να φτάσουν στο γκολ που έμελλε να τους χαρίσει τη νίκη, παίζοντας ουσιαστικά χωρίς άμυνα απέναντι τους μετά από στατική φάση στη δική τους περιοχή.

Θυμηθείτε τη φάση και παρατηρείστε τη διάταξη των παικτών του Φατίχ Τερίμ, δίνοντας έμφαση στη θέση που βρίσκεται ο τελευταίος αμυνόμενος (ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς – ο παίκτης που τρέχει να προλάβει τους αντιπάλους του με το 25 στην πλάτη).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyn7eejnm46x)

Πάμε να δούμε τι συνέβη και στην απίθανη χαμένη ευκαιρία της Κηφισιάς στο φινάλε της κυριακάτικης αναμέτρησης για την 24η αγωνιστική της Super League.

Ο "τελευταίος αμυνόμενος" του Παναθηναϊκού στη... γραμμή της αντίπαλης περιοχής! 

Παρότι ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο (λόγω της αποβολής του Σένκεφελντ), ο Τερίμ τοποθετεί τον τελευταίο του αμυνόμενο (και πάλι τον Μλαντένοβιτς) ακόμη πιο κοντά στα αντίπαλα καρέ. Παρατηρήστε τη θέση του Σέρβου τη στιγμή εκτέλεσης του κόρνερ. Τελευταίος – θεωρητικά – αμυνόμενος και βρίσκεται στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής! Το βλέπεις, το ξαναβλέπεις και αδυνατείς να το πιστέψεις.

Μοιραία οι παίκτες της Κηφισιάς έφυγαν ουσιαστικά ανενόχλητοι στην αντεπίθεση, με τον παίκτη μάλιστα που τους κυνήγησε να μην είναι ο τελευταίος αμυντικός (ο Μλαντένοβιτς) ο οποίος εγκατέλειψε την κούρσα του σπριντ, αλλά ο Ούγκο ο οποίος με τρελή κούρσα… που θύμιζε κατοστάρη, πρόλαβε έστω και την τελευταία στιγμή να εμποδίσει τον Μπιφουμά και ουσιαστικά να αποτρέψει (μαζί με τον Λοντίγκιν) το βέβαιο γκολ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czefjoc83cuh)

Πρόκειται για δύο φάσεις που όσες φορές κι αν τις δεις προκαλούν απορίες για τα αδιανόητα ρίσκα που παίρνει ο Τερίμ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και ειδικά οι φάσεις που ο Παναθηναϊκός κερδίζει κόρνερ και μετά… ξεχνά να αμυνθεί είναι από εκείνες που ανήκουν στην κατηγορία “η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια”. Γιατί είναι προφανές ότι η αμυντική γύμνια των “πράσινων” δεν αποτελεί προϊόν λάθους, αλλά αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής του Τούρκου προπονητή.