Ο ΠΑΟΚ δεν... μάσησε με το 1-0 που ηττήθηκε στην Τούμπα από τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη Τετάρτη στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου, επικράτησε 2-0 στην παράταση στη Λεωφόρο και προκρίθηκε στον τελικό για έβδομη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ κέρδισε σε αυτοπεποίθηση, που έμοιαζε να έχασε κατά πολλή μετά την ήττα 4-1 από τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη για την 23η αγωνιστική της Super League. Αυτό ήταν το αφήγημα, ο πρόλογος του κειμένου που θα έμπαινε στο parapolitika.gr αν ο Δημήτρης Λημνιός δεν ισοφάριζε με ένα βολ πλανέ στο... 129' του παιχνιδιού στη Λεωφόρο, τελευταία φάση του ματς. Έτσι, κάπως, κύλησε ο μίτος για την εκπληκτική εμφάνιση του Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι στη διαδικασία των πέναλτι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb0uqfnvfc1)

Τα πέναλτι ήταν το απόλυτο θρίλερ, αφού ο ΠΑΟΚ, με Ντεσπόντοφ και Οζντόεφ, είχε την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση, αλλά έπιασε και τα δύο χτυπήματα ο Ντραγκόφσκι, που υπερασπίστηκε τα χαμένα χτυπήματα Σπόραρ και Λημνιού. Ο Αραό σούταρε στο δοκάρι και ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε και το σουτ του Ότο. Ο Σένκεφελντ σκόραρε το τελευταίο πέναλτι, με τον Σαμάτα να γλιστράει και να σουτάρει άουτ. Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση για τον τελικό. 

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Ο χρόνος υπέρ του "δικεφάλου"

Παρά το 1-0 στην Τούμπα, το βράδυ για τον Παναθηναϊκό, στο δεύτερο ημιτελικό επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, δεν αναμενόταν εύκολο. Χωρίς να έχουν τις σπουδαίες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, εξαιρουμένης μιας κεφαλιάς του Σβαμπ που απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι στο 14', οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου έμοιαζαν πιο απειλητικοί από τους ομολόγους τους του Παναθηναϊκού, για τον οποίο έπαιξε ύστερα από καιρό ο Φώτης Ιωαννίδης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaxo030qilt)

Ο ΠΑΟΚ, στην επιστροφή του Τάισον, πήρε αρχικά τον έλεγχο του κέντρου και τουλάχιστον η αίσθηση που δινόταν ήταν ότι ο Μπάμπα και ο Μεϊτέ ήταν οι αληθινοί ελεγκτές ρυθμού. Ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αρχίσει και τον Γιάννη Κωνσταντέλια στο βασικό σχήμα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο -και φάνηκε περίπου από τη στιγμή που ήξερε ο θεατής πως ο διεθνής μεσοεπιθετικός θα γινόταν ιδιαιτέρως καταλυτικός- ότι θα έβγαζε αναστολές στον Φατίχ Τερίμ. 

Γι' αυτό, κιόλας, η πλειονότητα των επιθέσεων σε σετ παιχνίδι γινόταν από τον ΠΑΟΚ, χωρίς ωστόσο να είναι απαγορευμένες για τον Παναθηναϊκό, όπως έδειξε και το σουτ του Μπακασέτα, λίγα δευτερόλεπτα αφού ο Ότο κόντραρε τον Ιωαννίδη στο τρανζίσιον, στο 37'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czay5ls5q29t)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czay95x2l4rt)

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Επίδειξη ανωτερότητας και παράταση 


Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αρχίζει στο βασικό σχήμα έξι διαφορετικούς ποδοσφαιριστές από εκείνους του 1-4 της Τούμπας με τον Ολυμπιακό, αναγκάστηκε να κάνει αλλαγή μόλις στο 4', αφού ο Μιχαηλίδης τραυματίστηκε με κάτι που έμοιαζε πολύ με τράβηγμα, ήθελε να συνεχίσει, αλλά εν τέλει ο Κουλιεράκης πήρε τη θέση του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaxxnidm7bt)

Πάντως, αν η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο... υπονοείτο, στο δεύτερο ο "δικέφαλος του Βορρά" ήταν... αμείλικτος απέναντι στον αντίπαλό του. Ο Παναθηναϊκός δεν πλησίασε περιοχή, κι αυτό δεν το λέει μόνο ο λόγος. Δεν υπάρχει... πράσινο στιγμιότυπο στο δεύτερο ημίχρονο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaz1hiq559d)

Ήταν οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου που πιέσαν τον Παναθηναϊκό και πήγαιναν πρώτοι σε 50-50 μπάλες, τιμωρώντας οποιαδήποτε χαλαρότητα. Ήταν, επίσης, η κινητικότητά τους (όχι μόνο του Κωνσταντέλια, ο οποίος ώρες ώρες μοιάζει με άπιαστο ποδοσφαιρικό όνειρο) που έφερε τις ευκαιρίες και εν τέλει το γκολ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czayuom6sajl)

Ο δεξιός φουλ μπακ του ΠΑΟΚ βρέθηκε στα αριστερά, σε φάση που τον πήγαινε η κίνηση, αφού ο ΠΑΟΚ έκλεψε και με κοντινές πάσες κυκλοφόρησε την μπάλα από τα δεξιά προς τα αριστερά και η εμπειρία του πολυθεσίτη έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, αφού η σέντρα με το αριστερό ήταν διαβήτης και το βολ πλανέ του Ζίβκοβιτς ισοφάρισε το σκορ του πρώτου παιχνιδιού στην Τούμπα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czazk6h494gx)
Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είχε ακόμα δύο ευκαιρίες να πάρει το ματς στην κανονική διάρκειά του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaztz9o9zpd)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czazmsa69v0x)


Κέρδισε μέτρα ο Παναθηναϊκός, σκόραρε σε... σιωπητήριο ο ΠΑΟΚ

Ο Τερίμ είδε την έλλειψη στο κέντρο και προσπάθησε, κυρίως με Μαντσίνι αντί του αρνητικού Βιλένα, και Λημνιό να γίνει πιο επιθετικός, κάτι που συνέβη. Με ανάπτυξη ιδίως από τα άκρα, κέρδισε στημένες φάσεις και προσπάθησε να γίνει απειλητικός. Ωστόσο, το γκολ ήρθε, σε αυτήν την περίπτωση αδόκητα, από την άλλη πλευρά, ενώ οι δύο ομάδες ετοιμάζονταν για το δεύτερο ημίχρονο και με έναν in extremis σκόρερ: τον Τόμας Κετζιόρα, που έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ντεσπόντοφ πέτυχε το φαινομενικό γκολ της πρόκρισης με κεφαλιά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb0bf42lc7l)

Πέναλτι με Λημνιό


Στο παιχνίδι κρατήθηκαν 9 λεπτά καθυστερήσεις, μια και ο τραυματισμός του Μπάμπα, στη σύγκρουση με τον Βαγιαννίδη, τρόμαξε άπαντες. Το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού ενήργησε γρήγορα, ενώ φάνηκε ότι γύρισε η γλώσσα του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb0q53ylv0x)

Ο Παναθηναϊκός είχε... σοκαριστική ευκαιρία στο 126', η οποία σήκωσε... καπνό στον πάγκο, με τον Παντελή Κωνσταντινίδη να βλέπει κίτρινη. Ο Κουλιεράκης έσωσε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Μαντσίνι, ωστόσο φέρεται να έγινε φάουλ από τον Μλαντένοβιτς, που οπισθοχώρησε πάνω στον Κοτάρσκι, στην έξοδο του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. 

Ωστόσο, όποιου του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει και με την γκολάρα του Λημνιού, που δεν πανηγύρισε ένα γκολ ύψιστης σημασίας σεβόμενος τα χρόνια του με τον ΠΑΟΚ, το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1f9dqe069)

Η διαδικασία των πέναλτι

Σπόραρ, αποκρούει ο Κοτάρσκι
0-1 Κουλιεράκης
1-1 Γερεμέγεφ
1-2 Μουργκ
2-2 Μπακασέτας
2-3 Κετζιόρα
3-3 Κώτσιρας
3-4 Μεϊτέ
4-4 Μλαντένοβιτς
Ντεσπόντοφ αποκρούει ο Ντραγκόφσκι
Λημνιός άουτ
Οζντόεφ μπλοκάρει ο Ντραγκόφσκι
5-4 Μαντσίνι
5-5 Μάρκος Αντόνιο
Αράο δοκάρι
Ότο αποκρούει ο Ντραγκόφσκι
6-5 Σένκεφελντ
Σαμάτα άουτ

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1ij1jr4zt)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1judbgcw9)

Παναθηναϊκός (Φ. Τερίμ): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Γεντβάι (57' Σένκεφελντ), Αράο, Μλαντένοβιτς, Ζέκα, Βιλένα (85' Μαντσίνι), Μπακασέτας, Μπερνάρ (105' Γερεμέγεφ), Παλάσιος (85' Λημνιός), Ιωαννίδης (76' Σπόραρ).
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ότο, Κετζιόρα, Μιχαηλίδης (4' Κουλιεράκης), Μπάμπα, Σβαμπ (73' Οζντόεφ), Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς (85' Μουργκ), Κωνσταντέλιας (110' Μάρκος Αντόνιο), Τάισον (73' Ντεσπόντοφ), Μπράντον Τόμας (73' Σαμάτα).